Oranje

Одем јутрос да орем и на једној ленији затекнем направљену "магистралу" и то са више трака и приде потонулих колотрага. Нисам орао до леније, већ до "магистрале", а онда на крају опалио преко неких ше'седам или колико већ пута и то плитко, да нешто не поломим. Наређ'о сам те "шаране" од утабане земље, тако да изгледа к'о тектонски поремећај, а не орање. Само крајњи очајник ће поново ту да претера трактор, па сам као миран због те чињенице. Ал' што сам се сморио радећи то у спороходним брзинама.... Ауууу.... Огадило ми се орање барем неколико наредних дана.

Ovako nešto? :) Slika je od pre par godina, na leniji je depresija pa često stoji (stojala - sad je naorana lenija) voda, i onda se put pravio kroz moju njivu...

Ja sam danas čitavih sat vremena otvarao oranje na kukurzovini. Duša mi je bila u nosu od odgušivanja, vrat se ukočio od gledanja u nazad i na kraju sam digao plug i otišao na sojište da se odmorim i smirim. Za sutra sam skinuo crtalo (izmislili trgovci da uzmu ljudima pare :haha: ), i spustio još pretplužnjake niže, ako i tako ne bude išlo onda i pretplužnjaci lete sa pluga i vraćaju se deflektori pa nek bude odgore kukurzovine koliko god hoće... Problem bi bio mnogo manji kad bi pretplužnjaci bili udaljeni od daske još 5 cm.
Ja сам пре неко вече читао подешавање претплужњака за овај мој плуг, па то је наука цела....те за ове усеве избаци га око 1/2 цола напоље, ако је овај усвев опет та и та дубина, избаци га за цео цол.... ако идеш спорије удаљи их од глава плуга (закачи их на прво качење), ако идеш брзо врати их на друго качење , ближе глави плуга. Само нису написали које су им те брзине....треба ми цело преподне да га подесим за кукуруз, а ако прем соју однак враћај назад....јел ја треба сада да идем да орем прво сојишта, па онда кукурузишта и да се враћам у исте леније по 2 пута, а њиве букално једна до друге само различити усеви били....јбт јебени енглези и њихов инжењеринг....

Poslednja izmena:
То Дукеј... Осамдесет метара дужине и седам-осам ширине. После целодневног јахања трактора, уби ме та "магистрала" на крају.

Него, што се комплексираш ако ту остане кукурузовине на орању? Ја сам орао пошле недеље једну њиву за жито (значи не дубоко) и ништа страшно није остао горе, нити нешто да смета сетви. За неки дан идем на другу њиву и орем дубоко. Верујем да ће тамо бити још боље заорана маса, а ако и нешто остане горе, нема друге штете осим сујете (Е јеби га - нисам све заор+о..."). Немо' се муштраш са дефлекторима и претплужњацима ако већ толико гуше - терај "клот" плуг и не мисли.

Ne kompleksiram se uopšte, tako će verovatno i biti. Njivu gde je bio ZP sam bez problema uzorao, zagušilo možda 5-6 puta na cveloj njivi. Ali ovde je bio Pionir 9911, mase baš puno, napravim dva prohoda bez gušenja pa onda u sledećem prohodu tri puta zaguši. Nekad mogu samo da odguram plugom nazad u brazdu tu masu, a nekad moram napolje pa čupaj iz pluga, guraj nogom i slični sportovi... Naravno uz mnoštvo nepristojnog vokabulara... :haha:

Danas na red došla lucerišta.Ala je to tvrdo, kao ker, morala je da radi blokada i brzina niže, uspeo sam da slomim bolcnu od pluga.

Danas na red došla lucerišta.Ala je to tvrdo, kao ker, morala je da radi blokada i brzina niže, uspeo sam da slomim bolcnu od pluga.
Е тако сам ја проше године комши орао луцериште...бем ти крвави посао....какве је плуг вибрације преносио на трактор, какво је кабина подрхтавала...мислио сам да ће отпасти...без блокаде додуше радио, полако, на једвите јаде...то чудо више ме видет неће никада...

Ja sam danas čitavih sat vremena otvarao oranje na kukurzovini. Duša mi je bila u nosu od odgušivanja, vrat se ukočio od gledanja u nazad i na kraju sam digao plug i otišao na sojište da se odmorim i smirim. Za sutra sam skinuo crtalo (izmislili trgovci da uzmu ljudima pare :haha: ), i spustio još pretplužnjake niže, ako i tako ne bude išlo onda i pretplužnjaci lete sa pluga i vraćaju se deflektori pa nek bude odgore kukurzovine koliko god hoće... Problem bi bio mnogo manji kad bi pretplužnjaci bili udaljeni od daske još 5 cm.
Tih 5cm je dodatna oprema😀

Tata me spaso od oranje ove godine.

Slika sa pajserom je gde je najvise peskovito sa donje strane ima jedan deo gde je smonica jedva bude dubina plaza.

c9dfe3842825d2f84a6bd8de42c252b9.jpg
1074897173ae26ee9559de9391c78ba3.jpg
3700a4bbb9021053453aed59852885c3.jpg
3befbdd47ba8dc90c7d716f1233c6ebc.jpg
b418def7a54ececdeb097c75443a65ad.jpg
3dd739e01ae71998d0896ab5fd3d7ce0.jpg
37b960bb595dc307b3dd05ecc0a7e5c9.jpg
73afdde031ee209111318d73e4ea3555.jpg
c83c220705af0b748a86ed98592690c6.jpg

Bilo malo povrsinki kaljavo pala neka kisica noc pre.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Jbt pa mi Vojvodjani ne umemo Bogu da zahvalimo kakve parcele obradjujemo.
99% paralelne, bez spiceva i ravne ko tepsija u odnosu na ovo.
Aj, raditi par ha u takvim uslovima jos nekako ali raditi desetine ha takvih parcela...!!!???
Muke nase niko ne zna,ova sa slike jos i nije losa sta sve ljudi rade. :)
Ja sam doduse poodkazivao 90% ovakvih parcela alli ih ima koliko hoces.

Evo bio sam dokon da vam skiciram 2 najgore njive sto se tice oblika koje radim. Bogu plakati. Prvu radim zato sto je moja,a drugu zato sto je velika.
124419494_435861287383327_4736339680425327562_n.png

124376387_1298354827197301_8181970224518897526_n.png

To bi se kod nas odavno već poravnalo. Pogotovo u ono ranije vreme. Danas su svi postali gladni zemlje. Izvini Mušovac, al moram da kažem "ko Srbijanci" :). Znam da su ovde pričali stari kako se Srbijanci ubijaju za metar zemlje. Bojim se da će to doći i ovde. Što najgore ovi ljudi danas što su gladni zemlje imaju mnogo više nego što su ljudi nekad imali kad je maksimum zemlje bio 20 – 35 hektara. Gledam atar, svi putevi uzorani, u kanal će te oterati kad ideš taktorom. Put po katastru 6 m, a ti jedva prodješ sa 539. Mislim stvarno preteruju. Pogotovo ovi što već imaju oko 1000 ha. Mada kad se bolje razmisli taj što ima 1000 ha kad se svuda proširi po malo i sve to sabere... to je jedna značajna površina. Ovaj jadan što ima 5 ha ... šta mu znači što će da uzore pola metar puta.

Gledajući koliko je bio maksimum zemlje. Naletio sam na ovaj zanimljiv članak (vredi pročitati)
Mislio sam da je nacinalizacija i oduzmanje-deljenje zemlje bila čisto komunistička fora, ali izgled da se to desilo više puta u istoriji. Po svemu sudeći, opet će. Kada veoma mnogo zemlje padne u posed veoma malom broju ljudi, a sa druge strane veoma veliki broj bude u veoma lošem ekonomskom položaju dolazi do prerasbodele bogtstva. Mislim da će se to opet desiti u budućnosti mada čini mi se ne u skorijoj.

Nazad
Vrh