Oranje

Airplanejunior ne vidim dobro na ovom snimku. Jel ovaj tarup moze da pokupi i ostatke koji su slepljeni za zemlju? Ako moze onda meni bas ovakav treba. Jer ga vuce 539 i ide bas brzo po njivi. Gde mogu naci ovakav? Naravno polovan u dobrom stanju. Ocigledno da ce mi svake godine trebati jer sad radim kukuruz na veci broj biljaka pa ima bas dosta mase. A sve to treba posle zaorati za psenicu. Hvala na info.
Mislim da je to bacanje goriva i vremena.Pa i pored tarupiranja mu je dosta ostalo na površini gde je teža zemlja.Možda i plug treba da ide dublje (ako može) pa bi bolje zatrpavao.Treba mu više zemlje.577 nije slab traktor.

Malo sa zakašnjenjem, ali hteo bih da utvrdim gradivo... :)

Dakle, sama po sebi urea ne razlaže organsku materiju (u ovom slučaju kukurzovinu), već tu organsku materiju razlažu bakterije iz zemljišta koje tom prilikom troše azot iz zemljišta. Time se stvara manjak azota u zemljištu pa se zato dodaje urea da nadoknadi taj potrošeni azot (od strane bakterija dok razgrađuju kukurzovinu). Da li je ovo što sam sada napisao ok?

Ako jeste, onda dalje razmišljam ovako:
pošto ne sejem pšenicu, neće trenutni nedostatak azota napraviti neku štetu jer preko zime nema useva na njivi. Za proletnje kulture (konktretno ja na zaoranu kukurzovinu sejem soju) treba nadoknaditi taj potrošeni azot, pa bi se on onda mogao dodati njivi prilikom zatvaranja brazde. Znači da kad budem bacao predsetveno ureu na njive gde ide kukuruz, da bacim i na njive gde će ići soja (na zaoranu kukurzovinu), samo manje količine (npr. 50-60 kg/kj).

Je l' ok ovo razmišljanje? Da se ne baci urea pre oranja na kukurzovinu u jesen, već u proleće na uzorano (gde je zaorana kukurzovina)?

Što se tiče načina razgradnje (bakterije) razmišljamo identično. Držim da nije problem bilo da se malo dušika zaore, ili doda u proljeće predsjetveno. Ukoliko ga u zemljištu ima dovoljno, bolje je predsjetveno u proljeće, ali ako je potrošen kod rasta kukuruza, vjerojatno bi to usporilo rad bakterija pa ne bi škodilo malo zaorati. Ono s čim nisam na čisto je zašto zaorati ureu koja zakiseljuje tlo, a ne kan. Jel se urea sporije ispire u dublje slojeve nego kan?

Airplainejunior ,ja sam stavljao vogelnootove deflektore na 757,ne treba ništa prepravljavat al ja sam uzeo i s nosacima koji su za te deflektore ,staviš zaserafis i mozes na oranje odlicni su jako ljepo zatrpavaju biljne ostatke,ne malo koda su predpluznjaci gore ,,kod hudjika sam uzimao te sve skupa ,al mogu reci i da je cijena visoka ,ak se na varam prije dvije god sam ja to platio 100 europskih novaca sve skupa

Što se tiče načina razgradnje (bakterije) razmišljamo identično. Držim da nije problem bilo da se malo dušika zaore, ili doda u proljeće predsjetveno. Ukoliko ga u zemljištu ima dovoljno, bolje je predsjetveno u proljeće, ali ako je potrošen kod rasta kukuruza, vjerojatno bi to usporilo rad bakterija pa ne bi škodilo malo zaorati. Ono s čim nisam na čisto je zašto zaorati ureu koja zakiseljuje tlo, a ne kan. Jel se urea sporije ispire u dublje slojeve nego kan?

Ja računam da će mnogo veća aktivnost bakterija biti kad se poveća temperatura zemljišta, dakle u proleće a ne sad tokom zime. Zato mislim da je bolje dodati ureu u proleće nego sad, ali bih više voleo kad bi neko od agronoma sa foruma dao stručnije savete.

Što se tiče zakiseljavanja, kod nas je tlo blagoalkalno pa mislim da nema potrebe ići sa kanom.

Nazad
Vrh