Oranje

Odakle sad taj Cetinjski prvi put čujem za njega

To je jako dobro raditi ali u nekim drugim klimatskim uslovima.Ima kod mene u Beceju ljudi koji su prosle godine tako radili,ove godine na tim njivama nisu imali ni 300 kg/kj kukuruza dok na strnjistima na kojima nisu imali usev za zelenisno djubrenje su imali "normalan" prinos za ovu godinu oko 2t/kj.

Mali.alen koliko je potrebno semena po ha i koja je cena tog semena i gde može u Srbiji da se nađe? Kad se seje?

Sije se oko10- 12kg po jutru (5755 kvadrata), znači oko 20ak kg po hektaru. Cijena je oko 1,5 eura po kili (sjeme s tavana), sjemenske koliko ja znam nema za kupiti. Ja sam ju sijao 21.8. za zelenu gnojidbu. Ako se sije za sjeme onda se sije u proljeće i vrši u 8. mjesecu. Za kupiti jedino ovako privatno od ljudi koji siju.

Mali.alen jer sad prvi put to radis ili si radio i pre? Jel imas iskustva kakvi su usevi nakon toga i jel si radio analize zemlje da li se time popravlja kaosto kazu? Predpostavljam da se zemlja mnogo lakse obradjuje posle toga.

Ovo je sad prvi put na ovoj njivi. Na drugoj njivi sam imao dvaput posijano i nisam imao problema sa usjevima nakon toga. Inače imam samo 2 jutra zemlje ali to gledam da bude urađeno kako treba i nastojim da se korov nikad ne osjemeni. Zadnjih 10ak godina odkad sam ja preuzeo rad na polju, ne palim više ni slamu ni kukuruzovinu i uz ovu zelenu gnojidbu struktura tla se vidno popravila. Prije zaoravanja bacim ureu. Škodit nemože a kolko pomogne pomogne.

Pale danas prve brazde, na strnistima lepi za daske na kukuruzistima ne toliko. Ore se dosta lakse nego prosle godine, kad prosusi za dan dva ne bi trebalo da lepi za daske pa ce se raspipati jos lepse. Na strnistu gde nisam tanjirao letos nisam mogao da nastelujem da zatrpa lepo. Da li zato sto je tu malo vislje koseno ne znam, ali slikacu sutra-prekosutra kad prosusi malo da mogu da zavrsim. Mozda neko moze da mi pomogne da vidim da li je do stelovanja pluga ili zbog konstrukcije pluga. A vetar I kisa odradili da kukuruzovina ne gusi, ostane po negde na povrsini ali to mu je od mene. Nisam imao volju da tanjiram nakon ovako ubistvene godine.
8c4df9f3cc7e8023df3420513ea06024.jpg
ffbf3a202e89f6f1e9ccd53763390b79.jpg

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka

Jedno pitanje ali bez ljutnje vidim u poslednje vreme svi mere koliko duboko oru jeli to postalo nesto obavezno pa mora video dokaz da je uzorano zimsko ili sta je u pitanju?

Jedno pitanje ali bez ljutnje vidim u poslednje vreme svi mere koliko duboko oru jeli to postalo nesto obavezno pa mora video dokaz da je uzorano zimsko ili sta je u pitanju?

U pitanju je to da slike i video prikazi daju smisao ovom forumu.Samo pisanje ne daje pravu sliku posla sa kojim se bavimo.Takodje recimo neki članovi što stalno drže predavanja nikad sliku a kamoli video nisu postavili tako da se često zapitam rade li oni uopšte zemlju.Meni je drago da vidim slike i video iz svih krajeva naše zemlje i okruženja.

Nazad
Vrh