Oranje

Ja cu verovatno uzeti od kolege jedan petobrazni vario da zakacim za ovog mog crvendaca jer kako trenutno vuce 5x16" mislim da bi ko iz topa vukao jos jednu glavu.Kada ga pustim na automatski ide uveliko preko 12 km/h sto mi uopste nije brzina za oranje.

Који бре 5, узми са 6 глава неће она то осетити....210кс на 6 глава дође 35 по глави таман....

Мућо остало ми још две њиве, једна је 4,2кј, друга 2,2 а оне чекају да добију туру стајњака, од недеље па их нисам поорао. Ако имаш времена, ти можеш преким путевима до мене, па да ми то поореш да се ја не патим са овом мојом шклопоцијом...биће довољно и тај твој тренутни плуг, јер ће та твоја пума:osmeh: у погрешној боји да се игра са њим у нашој земљи....

Ja cu verovatno uzeti od kolege jedan petobrazni vario da zakacim za ovog mog crvendaca jer kako trenutno vuce 5x16" mislim da bi ko iz topa vukao jos jednu glavu.Kada ga pustim na automatski ide uveliko preko 12 km/h sto mi uopste nije brzina za oranje.
Ovaj podebljani deo me interesuje koje se to dugme stisne da se uključi automatika i koji je tu menjač kod tebe jel to Full powershift???Vozio drugarevu 155-icu x puta i danas se vozao sa jednim drugim kolegom isto u 155-icu ali kod njih je menjač koji menja rangove između 6-7 i 12-13 sa kvačilom ili dugmetom sa donje strane(kvačilo isto) multifunkcionalne palice i koliko znam kod njih ta automatika ne postoji pošto oni drže konstantni obrtaj motora npr.1700-1800 obrtaja sa pritiskom na narandžasto dugme u konzoli i iz tog narandžastog ima još dva narandžasta preusmereno za podizanje i spuštanje obrtaja za po 10 o/min. motora...Npr. u 12-oj brzini na 1700 o/min. motora traktor ide 10.00 km/h i obrtaji niti u dolu niti na bregu ne padaju niti se povećavaju i imaju još jednu opciju da traktor nekada kreće iz 8-me,9-e brzine sa ovratina(to kažu ne volu da koriste) i opet kad stisnu narandžasto kockasto dugme dođe do naštelovanih broja obrtaja i do zadnje brzine u srednjem rangu(do 12-e) i nepušta dalje,tako da ta automatika što postoji kod njih nemože nikako da pusti traktor da ide 12 km/h,bar sam ja skontao tako...a ti ćeš najbolje objasniti kako kod tebe funkcioniše ta automatika da dozvoli traktoru da se kreće 12 km/h,po meni to samo može Full powershift na kojem od 1 do 18 nemoraš kvačilo koristiti...i malo mi je i nejasno na osnovu kojih parametara on odredi da traktor juri 12-13 km/h...:ppozdrav:

Kris................. Na Pumi koju imaju Spajici je full powershift menjac i menjas sve brzine od 1 do 18 ( ili 19 ako ima tu brzinu ) bez kvacila. To dugme koje si ti spominjao taj traktor nema.

Automatski menjac ima dva moda. Prvi je FIELD MOD a drugi je TRANSPORT MOD. U transportom modu je u mogucnosti da automatski menja sve brzine. U onom drugom modu koji je predvidjen za rad u polju radi ovako: Kada ukljucis automatiku u odredjenoj brzini recimo u 9. on moze da salta +- 2 brzine. Znaci dve brzine nagore i 2 brzine nadole. Fabricki bi trebalo da je 12. brzina zadnja u koju moze u automatskom modu da ubaci. Kod mene moze do 15.-e brzine odkad su ubacili taj novi softver za menjac.

20171027_155236.jpg
Aca 97 ovo ti je 880m duzina
Najezi se bre, pravis mi sikiraciju :haha:

Tako ispada da je njiva jedna linija zahvata 1.65m a posto nije onda je racunica malko drugacija. Za 558 kada bi se tako racunalo ispada 7km/h x 0.7m zahvata, da hektar treba da uradi za 2 sata, a on u praksi uradi za 2 sata jutro jedno sa ovratinama. Gubis vreme na okretanje, gubis vreme na startovanje prohoda i zaustavljanje. Ja obavezno orem tako sto uvek kada stanem idem u nazad malo pa onda dizem plug da ne iznesem zemlju na leniju, tu se sve gubi vreme. Kada krecem spustam plug na isto mesto (trudim se) kako bi oranje ovratina bilo sto udobnije a ujedno i da imam minimalno ovratina. Tako da racunica predjeni put x zahvat = povrsina nije tacna ni blizu.
@spajki @bojcetic Nema druge nego da @galicije izvede geometar, komsija mu "pomogao"..:osmeh:

@bojcetic наравно да је тако, јер код 558 немаш обртач па правиш дугачке проходе од излаза до улаза у бразде и код њега је још веће проклизавање него код тежих трактора........онда @galicije83 треба додати још малко на његово време, ја бих му додао још 30 минута на окретање и зезање, нек му буде минут по окретању и то је то, све укупно нешто више од 2 и по сата за 6кј.......тако је некако и он израчунао, ако се не варам

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Brze se okrene NEPREOBRTAC, nego ZAVRTAC na uzanoj njivi. :osmeh:

Не ватај се за изразе и не убацивај неке нове, ако незнаш питај
Него лепо признај да је то то 6кј за 2 и по сата

Ma krivo mu je da je neki traktor bolji orač od 558. ::namigivanje::
Što je dokazao da je nemoguće. Matematički. Eto šta je problem.. :osmeh:

То онај што се претуриш преко њега, кад ноћу шеташ кроз двориште

Jedino imam na jednoj od tih njiva razbacen peletirani stajnjak i posle toga uradjen prohod setvospremacem.Nju razmisljam da uzorem da bi taj "stajnjak" bio u nizem sloju a ne u setvenom sloju. Ima li ko iskustva sa takvim djubrivom?

De si to našao? Ima yara taj stajnjak u dzakovima ali je skup domacinski.Koriste ga obično u plastenickoj proizvodnji

Ma krivo mu je da je neki traktor bolji orač od 558. ::namigivanje::
Što je dokazao da je nemoguće. Matematički. Eto šta je problem.. :osmeh:
558 je najbolji orac! Ove godine potrosnja nam oko 11-12 litara po kj
Sa dva 558 i 757 pluga za sat i 10 minuta uradimo kj sa izoravanjem na krajevima.
Za sad samo jedna slika ali bice jos uskoro.
409116694871cbb146028d71552b47ba.jpg

Послато са SM-J510F уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh