Oranje

Како си дошао до тог резултата. Камда сам ја негде нешто захебо у мојој математици. Код мене још има вишка времена па скоро дупло

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Ако грешим лупите ми ћушку....6кј је 34530 квадратних метара, подељено са захватом плуга 1,65 метара је у једној дужини 20927 метара што је 20,927 км подељено са 9,5 км изађе 2,20 јел?
И то му изађе 132 минута што је то отприлике што је човек и рекао.

Tako ispada da je njiva jedna linija zahvata 1.65m a posto nije onda je racunica malko drugacija. Za 558 kada bi se tako racunalo ispada 7km/h x 0.7m zahvata, da hektar treba da uradi za 2 sata, a on u praksi uradi za 2 sata jutro jedno sa ovratinama. Gubis vreme na okretanje, gubis vreme na startovanje prohoda i zaustavljanje. Ja obavezno orem tako sto uvek kada stanem idem u nazad malo pa onda dizem plug da ne iznesem zemlju na leniju, tu se sve gubi vreme. Kada krecem spustam plug na isto mesto (trudim se) kako bi oranje ovratina bilo sto udobnije a ujedno i da imam minimalno ovratina. Tako da racunica predjeni put x zahvat = povrsina nije tacna ni blizu.

Бојчетићу погледај колико је пролазно време од капије до капије, не стајем када дижем и спуштам плуг и то све радим у ходу да би што мање губио времена, а и много брже се окрећем када не снимам. Написао сам да увратине нисам рачунао јер до пута их не радим, само на оној слепој бразди а за њих ни у лудилу не могу изгубити пола сата, ширина њиве је 50м, а те увратине су ми биле готове у три прохода....

@bojcetic наравно да је тако, јер код 558 немаш обртач па правиш дугачке проходе од излаза до улаза у бразде и код њега је још веће проклизавање него код тежих трактора........онда @galicije83 треба додати још малко на његово време, ја бих му додао још 30 минута на окретање и зезање, нек му буде минут по окретању и то је то, све укупно нешто више од 2 и по сата за 6кј.......тако је некако и он израчунао, ако се не варам

To je tako kako si napisao stim sto ima smanjenja brzine pri ulasku i izlasku iz njive i bar 15-20 sekundi na krajevima za svako okretanje (30,7 prohoda za ovu parcelu) sto opet dovodi do 2:25-2:30h.Osim ako mu nije uskladjeno merenje brzine sa pneumaticima koje nosi pa moze da se desi da pokazuje 9,5 a ide 10 km/h ili brze,onda je vec kolega Galicije u pravu...Ja kada menjam gume na Case(uzane-siroke) menjam i stavku u meniju traktora da bi tacno pokazivao brzinu i predjeni put.

Ajd i ja da se ubacim.
Struka kaze;

Teoretski ucinak

0,1 x B x V x k [ha/h]
B - radni zahvat u metrima
V - radna brzina u km/h
k - koef iskoriscenja radnog vremena ( nikada nije 1, obicno je oko 0,8-0,9)

Znaci idealni ucinak bi bio:
0,1 x 1,65 x 9,5 x 1 = 1,56 ha/h ili 2,7 kj/h
Posto je to samo teoretski jer postoje i okretanja na uvratinama, vise odgovara koef 0,9 pa je onda

0,1 x 1,65 x 9,5 x 0,9 = 1,41 ha/h ili 2,43 kj/h

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

То је он и рекао, 2 сата и 10 минута чистог орања у бразди, мерено са штоперицом, без окретања за шта је још додао 20 минута. Ја не видим разлог што му неки не верују.

Ja sam siguran da cemo ovu temu razmotriti na sledecem okupljanju...
Ajde da cujem predloge:Laksa zemlja za obradu,podrivano strnjiste,iztanjirano,uradjen 1prohod setvospremacem,slame od gore vrlo malo,ravno kao pista.Orati zimsko ili ostaviti ovako da prezimi?

Добро сем те површине, опција за тачну брзину постоји и код мог кејсоње, а само се код за одређену величину гуме куца тај код, тј. за њен полупречник...

А што се тиче овог мог посла, то на окупљању има да расправимо на те нане....

Остави да презими, јер си са подривањем и тањирањем учинио боље него што радиш са превртањем и плугом...

Jedino imam na jednoj od tih njiva razbacen peletirani stajnjak i posle toga uradjen prohod setvospremacem.Nju razmisljam da uzorem da bi taj "stajnjak" bio u nizem sloju a ne u setvenom sloju. Ima li ko iskustva sa takvim djubrivom?

Добро сем те површине, опција за тачну брзину постоји и код мог кејсоње, а само се код за одређену величину гуме куца тај код, тј. за њен полупречник...

А што се тиче овог мог посла, то на окупљању има да расправимо на те нане....

Остави да презими, јер си са подривањем и тањирањем учинио боље него што радиш са превртањем и плугом...
Ostavi neku njivu i za mene. Samo da nadjem plug 6 glava vario. I eto me. Ima da picim 4 ha/h po mojoj matematici. Red bi bio da dodjes na neko od sledecih okupljanja

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Jedino imam na jednoj od tih njiva razbacen peletirani stajnjak i posle toga uradjen prohod setvospremacem.Nju razmisljam da uzorem da bi taj "stajnjak" bio u nizem sloju a ne u setvenom sloju. Ima li ko iskustva sa takvim djubrivom?

Онда би било боље да то преореш, јер стајњак треба да иде дубље, а не да буде на површини...

Мућо, доћи ћу ове године на тај скуп где год био и ма какво време било...да се разјаснимо око мог лудачког учинка...

Nazad
Vrh