Oranje

Ma šalim se.Kakvo izduvavanje zaostale vode.Samo sam hteo da vidim ko će se sve upecati.Ne zamerite.

Raspitaj se kod malo boljih stručnjaka šta se dešava kada pališ traktor bez vode.Ja sam to radio i nikad više, evo već 5,6 godina samo otvorim slavine i to je to.
Ne mogu izduvati vodu sa kompresorom a i uvek bi mi u jednom traktoru ostalo vode što ne iscuri
A sta kazu ti "strucnjaci"sta se desava sa motorom kada ga upalis bez vode?
Moj pokojni deda je upalio traktor IMT575 otisao na njivu koja je 4,5km od kuce i uzorao jedan krug na njivi dok traktor nije zategao i stao dosao peske kuci on i otac odu naspu vode upale ga i gle cuda taj traktor i dan danas RADI,a od tada je proslo i vise od 20god.i jos mu motor nije otvaran.Upaliti traktor bez vode na minut-dva ne moze biti nista,opasnije je suvi start od toga dali ima vode!

Rodjak isao da bere sa IMT 555. Upali traktor, dodje do gazde gde treba da radi, pogleda temperaturu on zakuco 110. naspe vode i teraj daalje. za sada bez problema. A meni kamion predje 40km bez hladjenja (bilo je tecnosti ali ije cirkulisala). od toga 20km pod punim opterecenjem i to pretovaren. Nije se ni pregrejao

Logicki gledano, kada ispustis vodu iz bloka i hladnjaka, to malo vode sto ostane u traktoru ne predstavlja nikakvu opasnost jer postoji vazdusni prostor gde led moze da se siri.

A sta kazu ti "strucnjaci"sta se desava sa motorom kada ga upalis bez vode?
Moj pokojni deda je upalio traktor IMT575 otisao na njivu koja je 4,5km od kuce i uzorao jedan krug na njivi dok traktor nije zategao i stao dosao peske kuci on i otac odu naspu vode upale ga i gle cuda taj traktor i dan danas RADI,a od tada je proslo i vise od 20god.i jos mu motor nije otvaran.Upaliti traktor bez vode na minut-dva ne moze biti nista,opasnije je suvi start od toga dali ima vode!

Ne umem to stručno da objasnim ali se stvara velika temperatura koja može da napravi džumbus.Ja sam ga ipak poslušao i ne radim to više jer šta dobiješ time što ga upališ da bi isterao 10 kapi iz bloka.Lepo Matić reče-ko se upecao upecao.

Pero, trcis pred rudu (mada znam da se zezas). Citaj boldirano :osmeh:
Logicki gledano, kada ispustis vodu iz bloka i hladnjaka, to malo vode sto ostane u traktoru ne predstavlja nikakvu opasnost jer postoji vazdusni prostor gde led moze da se siri.

U suprotnom, voda ravnomerno ledi i blok mora da pukne jer nema gde da ode, a ovako ima prostora koliko hoces. Nikome blok nije pukao kada je ispustio vodu kako sam pomenuo.

Marko ako je tako reci mi kako je meni prošle godine pukao hladnjak na zmaju u skroz donjem redu iako sam ispustio vodu pa je imalo tog vazduha za širenje kako kažeš

Led nije tecnost da se siri u jednom pravcu. Ne znam kakav ti je hladnjak niti gde se voda zadrzala. Govorim o samom ledu. Blok pukne jer voda prilikom promene agregatnog stanja zahteva veci prostor.
ako si ispustio vodu iz hadnjaka i ako je ostala mala barica dole na dnu, stvarno ne znam kako je mogao da pukne.

O čemu vi pričate kakva voda kakvi bakrači antifriz cele godine i kraj,zamislite kad bi iz automobila svako veče ispuštali vodi samo da bi ujutru lakše upalio:haha::haha::haha:Bolje skinuti akumulator pa ga ujutru staviti ne znam nisu mi neke stvari jasne...

Marko ako je tako reci mi kako je meni prošle godine pukao hladnjak na zmaju u skroz donjem redu iako sam ispustio vodu pa je imalo tog vazduha za širenje kako kažeš
Na Zmaju prve god. kad smo ga kupili neki su rekli da obavezno skidamo hladnjak pre zime jer ostaje vode u njemu!
Kad smo ga skinuli prostalo je sigurno 4-5 l i naredne zime sipali smo antifriz!

E pa ja slušao druge pa ispustim vodu i eto šta mi se desi zato posle opravke antifriz i više nerazmišljam koja je temparatura napolju

Eh ta Kosovska zemlja kod nas u selu je bila nekako crvenkaste boje pokojni teca nikada plug nije mazao mascu ili uljem dok obidje krug plug se sijao ko ogledalo!Nego da ti nije puno tri brazde da teras sa rusom mnogo mi nesto vreci?

Nazad
Vrh