Oranje

Čuo sam i video mnoge rupe, a sad čujem prvi put za šlicovanu.Još da je vidim pa da idem miran na spavanje.Šteta što naš Minđušar radi puno zemlje pa je po vas dan na njivi i nadgleda svoje radnike,pa se retko oglašava na forumu.

Gde ovako nesto kod nas kupiti?

Скупо је то да би се нскнадно куповало...а и шта ће ти, ко да је битно како се оре и јел крива бразда ил није...правите овде науку од превртања земље...

A deli nas samo par km vazdusnom linijom...

Nije bas kao kod tebe ali je dovoljno da napravi problem.

2vb97rm.jpg

- - - - - - - - - -

Cicimoric , što ti je točak u vazduhu ? Zaglavio ili namjerno ?

Onaj tocak sto se okrece hoce da se zaglavi kada je blatnjavo. Trazio sam dva tocka jer kada smo uzimali plug uslovi za oranje su bili ovakvi:

2zhf8zl.jpg

Скупо је то да би се нскнадно куповало...а и шта ће ти, ко да је битно како се оре и јел крива бразда ил није...правите овде науку од превртања земље...
Nije meni bitno to za oranje, zato se ni ne uključujem u raspravu, već mi treba iz drugih razloga.... No, preskupo je

Oranje i je NAUKA. Ne postoji natjecanje u tanjuranju ili drljanju, zar ne? Brat mi je uvijek, kao i ti sad, uvijek govorio: "Nije bitno nista drugo nego samo da se zemlja okrene". Dobro, kad nije bitno... Jednu njivu kraj asfalta namjerno podesim plug da prednja glava hvata vise od zadnje, oranje na oko katastrofa. Dosla zima, napadao snijeg, i pod snijegom se vidjelo da je njiva valovito poorana. Kad se snijeg poceo topiti, njiva "sarena (vlazno-suho-vlazno-suho...) Potanjuram ja to i opet se poslije kise pozna "sarenilo". Prodjem dvaput sjetvospremacem, posijem, redovno davao prihranu ali jecam nice "sareno" bas kako je i njiva bila poorana. Vidjela se razlika u visini biljaka do pred samo klasanje. Da sam mogao povrsiti prvo jedne pa druge biljke vjerujem da bi se vidjela poprilicna razlika u prinosu.

Pa vi vidite je li oranje NAUKA ili "okretanje zemlje".

Kad smo vec kod toga, sto ne namjestis na svom plugu da prednja glava hvata vise od ostalih, budes brze gotov, svejedno samo "okreces zemlju"?

Sto bi rekli u onoj reklami: NIJE SVEJEDNO ;) ;)

Нсмештена је да вата вишр, ал не из разлога да бих брже поорао, него што је трактор који га је вукао био ужи. Пошто плуг не заноси када се канџа подигне и полуге ослободе, нисам видео потребу да ишта мењам и зајебавам се око не битних ствари...а Ви сви филозофирајте и даље о превртању земље, ја немам намеру да у исте расправе залазим и трошим слова...

Друшкане јесте канџа корисна, али је прескупа за то што добијеш са њом. 1000+ евра је много за то парче челика...она се наравно користи и у раду са сетвоспремачем, не само са плугом...у себи она има и амортизер који ублажава ударце, па не чуди што кошта, толко пара...

Poslednja izmena:
Zasto mi u početku i na kraju brazde ide u krivo nekih 10ak metara pri ulasku i izlasku iz brazde u brazdi ide ravno pustim volan nema kose vuče itd španeri odpušteni?

Radis lastin rep na kontra stranu. Pisali smo jako davno o tome. Kada izlazis iz brazde, uvek motaj ka uzoranom oa vracas u rikverc kontra i onda ulazis u brazdu kao kad sa ravnjakom ores na razor. Prednji tocak ti upadne u brazdu a pre nego sto zadnji upadne ti spustaj plug pod uslovom na ga ne spustis u leniju jer ces ondak imati kubure. Znam neke koji su radili sa novim i jako mocnim masinama pa su imali problem kao ti..

Bravo kolega to je to,razlog svega ovog je sto sam smanjivao zahvat pluga i razmak tockova prednjih zadnjih a samim tim svi parametri od stelovanja su pali u vodu,sve sam morao od pocetka,a i greska je moja sto sam spanere skroz odpustio tako da plug jako ljulja moze nesto i da pukne ne daj Boze malo cu ih uteci toliko da mi se plug ne ljulja jako.

Nije bas kao kod tebe ali je dovoljno da napravi problem.

2vb97rm.jpg

- - - - - - - - - -
Ta je odlicna jos(ironicno)bilo je njiva gde sam svaki izlazak iz brazde kada dizem plug morao da skidam sa otikom zemlju sa daske koja bi se uhvatila par cm debljine u tvrdom sloju i tako bi mogao ceo dan da orem...kao pirocanac,orem-a daske ne trosim!
A i kako je krenulo sa padavinama-bice samo gore,boljem se i ne nadam.

Mogu i ja da ti odgovorim posto sam tako orao posle repe a mislim da cu i ove godine tako orati posto repa jos nije izvadjena:kisa:
spremac na prolece sve poravna a dubinu niko i negleda u takvim uslovima

Srđane je si li probao sa rešetkastim daskama da oreš tu zemlju, ipak rešetka ima manje kontakta sa zemljom a samim tim manje bi trebao da lepi i malo lakše da ide?

Kako si održavao približnu dubinu oranja na ovakvoj njivi

Bilo je bitno da se uzore a kvalitet oranja i dubina su bili skroz nebitni. Nigde nije islo plitko imao sam problema kada je tocak od pluga upao u tragove tada je dubina bila prevelika. Koliko smo mogli dizali smo na hidraulici.

- - - - - - - - - -

Srđane je si li probao sa rešetkastim daskama da oreš tu zemlju, ipak rešetka ima manje kontakta sa zemljom a samim tim manje bi trebao da lepi i malo lakše da ide?

Tek sa resetkama nastaje sranje. Napuni izmedju resetaka sa mesavinom zemlje ( blata ) i zetvenih ostataka i tek je to smrt da se ocisti. Probao i imam resetke ali je parkirano sa strane. Kada je suvo radi bolje od pune daske ali po blatu nikako ne valja.

Uffff tesko pitanje na koje neznam sa sigurnoscu da ti odgovorim. 2014 god. kada smo imali onaj problem sa vodom isto je bilo vode i na podrivanim parcelama i na oranim. To je bila tolika kolicina vode da jednostavno zemlja nije mogla da proguta.

Kada padne ogromna kolicina kise primetio sam da kod mene vodolez brze nestaje nego na parcelama koje su samo orane. Ako padne enormna kolicina kise odjednom ne pomaze ni podrivanje.

Nazad
Vrh