Oranje

Ovo je lepo videti ali sve je manje ovakvih komsija koji se u ovo zlo vreme udruzuju i pomazu jedni drugima!::super::

Evo malo oranja i od mene, usluzno, za maline. Bog zna kad je orano poslednji put
5b32906d7f0b6d98d2ccb8887cdc1b8e.jpg

6059a89051d4ab8a96c9135b0b8275dc.jpg

ea0969738d792884a4a5e168128a9d0a.jpg

af7e4c9e682b18272c39727c99bb53f6.jpg

a22616a1d3e10e69760cced01b559939.jpg

Traktor je jinma 554 i plug 756.25
Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Za vikend sam orao medje od njiva koje sam kupio. Moja njiva je bila u sredini, a kupio sam ovu vecu levo i manju desno koje su imale mnogo bagremovih drva. Ova desna je jednim delom pri kraju dosta strma i nikada se nije orala. Tu je bila citava suma koju sam posekao pa je bager povadio panjeve. Cak i sada kada sam orao ovaj pocetni manje strmi deo, bilo je problema. Ima jos dosta zila da se uklone ali je traktor izbacio one najgore koje su ostale iza bagera.

357d819a7897ff676dd586abeaae1aef.jpg

39a3d474cda54309e237b1cf216e7f2b.jpg

Danasnji posao, malo kasno ali valjda ce iskoristimo nesto za ovu sezonu.
Planiam je za soju ili kukuruz, naravno uz navodnjavanje.

Poslato golubom pismonosom

Takvo slično sam ja čistio neki dan.
Morat cu ubaciti slika čupali s vinčom tanje sve deblje kombinirka vadila panje.
A žila i tog brdo morat cu sve izdrljat .

Kada sam jesenas orao ovu parcelu, napravio sam slog tako sto sam samo naslonio brazde jednu na drugu. Ispod sloga je ostalo neprevrnuto zemljiste.
kainw3.jpg

A pro po one price o pravilnom otvaranju na slog.

Zdravo svima treba mi pomoć.

Oko 0,5h placa na Kovioni bilo je pod bagremom. Zimus smo jer je vremo dozvolilo posekli bagrenje, bager je povadio panjeve i površina je preorana. Međutim zbog blage zime nije stigla da izmrzne. Kako godinama nije orano a bager koji je vadio panjeve je dodatno utabao zemlju brazde od oranja su toliko tvrde da tanjirača ne može ni da ih pipne.
Razmisljam da teren pripremim za jesenju sadnju nekih sadnica (još razmišljam koje) ali me muči ovo prethodno što sam spomenuo.
Da li neko ima predlog kako da se brazde razbiju. U ovom kraju nema neke jake mehanizacije uglavnom je najača plava rakovica.

Posle svake kise da se predje tanjiracom. Postoji mogucnost da se uradi sa roto frezom. Ali mislim da treba prvo poravnati to oranje.
Trebalo je to potanjirati jesenas, a u prolece je trebalo drljacom ali pre jedno 2-3 meseca, sada je kasno.

Zbog krčenja bagrema preorano je tek 10. februara a od tad nije bilo mraza.

Sa čim misliš da se poravnja?

Teren bi trebao da pripremim za sadnju voća najesen.

Molim Vas ako neko još ima neku ideju nek se uključi. Hvala.

Ljudi što su mi krčili bagrem bagerom i koji su orali pokušali su da tanjiraju ali tanjirača samo odskače. Predložili su da dođu bagerom da poravnjaju brazde. Da li je to po vama OK?

I šta bi onda bio sledeći korak ?

Ja nemam svoju mehanizaciju a i ovaj kraj na Kovioni nema neki veliki izbor, uglavnom je to osnovna oprema.

Imao sam istu situaciju kao ti. Kupio sam njivu do moje, i izorao sam jednobraznim plugom njivu koja nije radjena 30ak godina. Posle krcenja i bagerisanja i oranja, nisam sa mojim zetorom 60ak ks mogao ni da pregazim tu njivu, a kamoli da vucem tanjiracu 24 diska. U pitanju je 19 mart.
Platio sam coveka koji je dosao sa velikim case-om od 120hp, posekao je brazde teskom tanjiracom, posle cega sam ja mogao sa mojom tanjiracom da predjem jednom ili dva puta. Posle drljaca i eto sredjene njive, doduse bez rezerve vlage.

Evo ti dve slike pre pocetka sredjivanja, pa onda slike kakvo je oranje bilo tj kao kod tebe, pa ulazak velikog traktora i posle mog sredjivanja i valjanja, pogledaj strukturu zemljista.

Evo kada sam ja presao sa mojom tanjiracom

Posle posejao grahoricu i ovas da razradim njivu

I vec sledece godine, sejao sam soju na celoj povrsini.

Nazad
Vrh