Odg: Oranje....
@dukej
Uvek kad se navedu dve tacke i kroz njih provuce prava, dobijena funkcija je uvek linearna. Ubacivanjem trece,cetvrte, pete... tacke videlo bi se da funnkcija nije liearna. Nije veliko odstupanje od linearnosti ali ipak postoji. Slazem se da nisam lepo objasnio.
Hteo sam da kazem da postoji koeficijent koji raste sa porastom zahvata i povezuje snagu traktora za zahvatom. Do recimo 150ks on je manji od 1. Oko 150ks je taj isti koeficijent je oko 1. Da bi dosao do 1.2 za traktore oko 300ks. Primer je u selu JD serije 8 od 300ks(ne znam koja je tacna oznaka traktora), za kog su mi ovi sto ga teraju rekli da vuce 7*35, jedino u strnistu povecaju zahvat na 7*40(dakle od 245cm do 280cm ). Primer IMT 560 i MTZ 1221 sam vec napisao.
Sad imamo tri tacke, jos bi mogli da ubacimo traktor od 200ks pa da imamo i cetvrtu tacku kako bi funkcija sto vise bila pravilna.
Malo sam zaboravio Matematiku 2 sa prve godine faksa, gde na ima obrazac da na osnovu n tacaka sa koordinatama X i Y moze da se izvede formula.
Nadam se dukej da si me razumeo sta sam hteo da kazem.