Oranje

Ako nije radjena 5 god. sigurno dublje i bolje nego ove sto su obadjvane ove godine.Sve zavisi od vremenskih prilika i proslogodisnjeg oranja kako ce biti ovogodisnje.REDUKATIVNOM OBRADOM nema srece ni do podne,garant manji prinos ,duplo veca muka u pripremi za sledecu godinu ,a rezultat: ko neda na stolu pod sto ce sigurno_Ovo pravilo veoma dobro deluje kod nasih mestana gde je teska zemlja (zemlja je smonicava od 4-7me klase za razluku od predhodnih snimaka gde drveni plug moze da posluzi kao traktorski prikljucak).Pominje se kolicina goriva u oranju,pa se kaze 10 - 12lit po jutru,8 -10lit kod mene 35-42lit po hektaru da nema proklizavanja.Da li je tacna tabela gde se kaze da traktor od 60ks u teskim uslovima rada trosi od 5 - 5,40lit pa i vise,cak do 6lit po r.casu(zavisno od stanja motora).Radni ucinak traktora od 60 ks je 0,15 do 0,25 (faktori: oblik povrsine ,vlaznost ,proklizavanje ,blokada.ugzenost itd.)u oranju.
Tacno zemljace,kod mene je sitacija ista, potrosnja varira od 35-50l h, dubina 15-20cm ove godine, uslovi su katastrofalni zbog velike vlage a tamo gde je brao berac nema sta da se trazi ako je teska zemlja u pitanju.ova godina je jedna od tezih za oranje, mnogo malo ljudi moze da razume da postoji zemlja gde nemogu da oru veliki plugovi a sa tri i vise brazde to je vec stvar naucne fantastike.ja bez 8 radnih sati nemogu hektar da uradim,nisam tacno merio ali tu je negde i to mu dodje oko 40l nafte.

Ne pijem pivo i ne znam odgovor :osmeh:. Kazi nam ali i objasni kako i zasto, bas me zanima. Samo sam hteo da vidim sta bi dao kao nagradu :osmeh:
Naime orali smo uslužno samo,na dubinu 25-27cm,uglavnom 9.om (oko 7km/h) retko 8.om,i ponegde 10.om,drugar ima neka 3/4kj gde je pšenica od 2011.god (ove godine je tu dobio nepunu tonu) ovo leto je samo jednom potanjirano,pa je bilo u trave i ponika i svega,pa je insistirao da uzoremo,i sejemo soju na proleće! E tu se oralo 11.om malo jače 10km/h,a zemlja se sva rasipala u grumenčiće veličine jednog članka prsta :osmeh:

Ako se parcele svake godine uzoru posteno, a ne samo za slikanje za forum onda nemoze da bude sve teze i teze, a drugar je imao na repistu posejanu psenicu i sad ove godine stocnu repicu kao zeleno djubrenje , sva tri puta samo griberisano , e tamo je njemu bio najteze oranje, a meni kad sam orao komsilji jedan lanac zemlje da ni ja ni on nemamo brazdu na sred nive....ohohooooo mora sam kod njega da prebacim brzinu nize, odnosno na moju parcelu!

Kada planirate da orete po ceo dan, preporucujem onima koji imaju buku u kabini da kupe za svega 500-600 din antifone. Kada orem bez njih, raspadnem se sav, a sa njima je skroz druga (bolja) prica.
Buka izaziva veliki stres i umor. Ne treba to zanemariti.
Ceo zivot na selu, i za sve ove godine, ja sam jedina "budala" koja sa slusalicama ore.

Pa me pitaju koju muziku slusam u traktoru... Ionako sam vec postao gluv, necu jos da slusam muziku u kabinu...

No: ne zaboravite ljudi da su nase dede i prandede izvozili svake godine i stajnjak (makar za jednu "straftu"), i nisu koristili te silne kolicine min. djubreta, tako ni te silne masine. Stajnjak ne samo prinos povecava, vec i utice i na strukturu zemljista... Probajte, da nadjubrite stanjnakom (i naravno odma zaorati! napr. posle psenice) jedan deo parcele - i to gazdacki, a ne da letis rasturivacem... pa cete videti. Godinama se prepoznaje taj deo - brze, lepse, lakse se ore taj deo -, toliko promeni strukturu zemlje.

Kada planirate da orete po ceo dan, preporucujem onima koji imaju buku u kabini da kupe za svega 500-600 din antifone. Kada orem bez njih, raspadnem se sav, a sa njima je skroz druga (bolja) prica.
Buka izaziva veliki stres i umor. Ne treba to zanemariti.
Ceo zivot na selu, i za sve ove godine, ja sam jedina "budala" koja sa slusalicama ore.

Dok sam radio sa IMT 560 obavezno sam nosio antifone. I u transportu. I onda sam doživeo da se jedna baba krstila kad me je videla sa antifonima na ulasku u selo... Čak sam kupovao po netu pilotske slušalice da bih mogao istovremeno da slušam radio, međutim to toliko pritiska ušne školjke (bolje reći glavu oko školjki jer celo uho upadne u te slušalice) da ne može dugo da se trpi na glavi. I obični antifoni polse nekog vremena (5-6 h) postaju neprijatni za nošenje, a kad je vrućina da ne govorim. Ove godine sam orao sa rusom i nisam morao da koristim antifone. Imam oštećena oba slušna živca, i svako jače izlaganje buci mi donese problem tako da mogu dovoljno dobro da ocenim posle posla da li sam možda pogrešio što nisam stavio antifone...

Probaj ovo, sto je Radoslav78 kaze (ne mora da je vata, imas i one "fabricke", i to turas "u" a ne "na" - pricamo o usima, nemojte sad navaliti...:haha:).

- - - - - - - - - -

Sve neki mladi moderni momci. Jos nece ni da voze traktor bez kabine da se ne smrznu :-D

Bas... dok sam vozio ovaj s avatara nikad nisam koristio antifon... vetar odnese i buku, i dusu (narocito kad je -4, pa kosava piri s istoka, pa se ore 20 sati na dan na smene...).

Poslednja izmena:
Ja sam i glavat i klempav na jedno uho pa mi antifon sto ide preko usiju ne smeta nit naj manje a koristim ga samo u radu, u transportu ne posto mjenjac ne zuji toliko kao u oranju.

Nek je narodu smijesno ali poznam dosta ljudi "srednje dobi" sto su oglusili u IMT traktorima... Kad si mlad da je sto glasnije i da se sto vise cuje. Sto sam stariji gledam kako da izoliram kabinu od buke da ju sto vise smanjim i da mi bude komfornije raditi i da malo cuvam zdravlje ;)

Sve neki mladi moderni momci. Jos nece ni da voze traktor bez kabine da se ne smrznu :-D

Имам 539 без кабине, пар пута сам покисао до голе коже, отац ми је пре две године због тога завршио 6 месеци у кревету....Јбо трактор без кабине, а поготово добро изоловане....кад погледаш нашта личе наши сељаци, а нашта личе оби јевропски, све ти буде јасно....бре они су господа за НАС....

- - - - - - - - - -

У орању, милина једна када је све тихо унутар кабине, пустиш лагано музику на увце, лети хлади клима, зими греје грејање...радиш ко косподин човек....и не видим какве бре има везе ово све што пишемо са овом темом.....зар не постоји нека слободна тема о свему овоме...сремци моји успавали сте се...дајте прво жуте картоне, па онда касније и црвене за писање ван тема....

Nasao sam neke fotke od anestezije iz recimo 2008. godine i kako izgleda kad se pretera sa anestezijom u oranju :D

dsc01042.jpg
slika0031.jpg

A svi pitaju gdje je flasa u oranju... Eto je kod tebe ;)

Ovo u flasi mi uopce ne izgleda zdravo, pogotovo kad sam vidio donju sliku ;)

Kristi16980 gde ideš brzinom manjom ima više mase vidi se da malo i ostaje ,jel tu u prvom delu njive masnija zemlja , za razliku od drugog dela gde je čini mi se bolje izgorelo tu ideš brže , koji je to plug i kolika je potrošnja po kj?

Jeste u prvom delu je teza zemlja a posle je islo lakse,pola njive te teza zemlja a pola je laksa,sto ispada da na duz od 850m ima 2 razlicita tipa zemlje. Plug je marke Agro-masz a o potrosnji necu pisati jer ce ispasti da lazem,nebitno reci cu samo da se plug dosta lako vuce...

Nazad
Vrh