Oranje

Može 7kj uzorati ali ujutru u 6h da kreneš i do 20h da ne manjivaš,da jedeš u hodu + piš pauza. Kad ga sastaviš tako par dana jedan ti ne gine ceo ,al proveden u krevetu .

радо, браћала, знам радили смо отац и ја тако, на смену...јебо ти тај посао, ако ја треба да оставим своју душу у пољу...сада исти радимо много брже и лакше....

Ne pijem pivo i ne znam odgovor :osmeh:. Kazi nam ali i objasni kako i zasto, bas me zanima. Samo sam hteo da vidim sta bi dao kao nagradu :osmeh:

Ja sam tako orao 3-4 dana. Pa me onda cale zameni jedan dan. I onda ja jos 2-3 dana, i gotovo oranje....

Ako nije radjena 5 god. sigurno dublje i bolje nego ove sto su obadjvane ove godine.Sve zavisi od vremenskih prilika i proslogodisnjeg oranja kako ce biti ovogodisnje.REDUKATIVNOM OBRADOM nema srece ni do podne,garant manji prinos ,duplo veca muka u pripremi za sledecu godinu ,a rezultat: ko neda na stolu pod sto ce sigurno_Ovo pravilo veoma dobro deluje kod nasih mestana gde je teska zemlja (zemlja je smonicava od 4-7me klase za razluku od predhodnih snimaka gde drveni plug moze da posluzi kao traktorski prikljucak).Pominje se kolicina goriva u oranju,pa se kaze 10 - 12lit po jutru,8 -10lit kod mene 35-42lit po hektaru da nema proklizavanja.Da li je tacna tabela gde se kaze da traktor od 60ks u teskim uslovima rada trosi od 5 - 5,40lit pa i vise,cak do 6lit po r.casu(zavisno od stanja motora).Radni ucinak traktora od 60 ks je 0,15 do 0,25 (faktori: oblik povrsine ,vlaznost ,proklizavanje ,blokada.ugzenost itd.)u oranju.

Neki vole tako da provedu dosta vremena u oranju i tad mogu sve da zavrse sa mnogo slabijom masinom... Naravno treba i vreme to da dozvoli...

Ja sam vise za jacu masinu i da se to sto pre zavrsi i posle moze nesto drugo da se radi....

Kada planirate da orete po ceo dan, preporucujem onima koji imaju buku u kabini da kupe za svega 500-600 din antifone. Kada orem bez njih, raspadnem se sav, a sa njima je skroz druga (bolja) prica.
Buka izaziva veliki stres i umor. Ne treba to zanemariti.
Ceo zivot na selu, i za sve ove godine, ja sam jedina "budala" koja sa slusalicama ore.

Marko nisi jedini koji stavlja nešto na ili u uši.:osmeh: Napravim čepove od vate i to mi je u ušima skoro uvek kada sam u traktoru ,buka jeste jedan od uzroka zamora...

Kada planirate da orete po ceo dan, preporucujem onima koji imaju buku u kabini da kupe za svega 500-600 din antifone. Kada orem bez njih, raspadnem se sav, a sa njima je skroz druga (bolja) prica.
Buka izaziva veliki stres i umor. Ne treba to zanemariti.
Ceo zivot na selu, i za sve ove godine, ja sam jedina "budala" koja sa slusalicama ore.
Tek sam ove godine počeo da orem sa antifonima. Prava je milina raditi sa njima, skoro kao u Zetoru :haha: Prvi dan oranja sam bio bez njih, raspao sam se, glava bolela, zvoni u ušima, zlo...Rusko gvožđe zvoni kao ludo. Jedan brufen pre spavanja je rešio sve probleme :haha:

Meni se spradali u selu kad sam poceo nositi antifone u 549... Kazu, nista se ne cuje, na to, potrgat ces traktor... a ne razumiju da se jos i bolje cuje kad se cistac na tanjuraci odsarafi pa krene strugati po tanjuru... Cuje se doslovce sve, samo nema visokih pistavih zvukova. Motor se cuje fino, mjenjac se cuje taman koliko treba.

Orao sam kao i Bubu, cjelu noc u 549, na mobitelu ukljucim omiljenu radio stanicu i jednu slusalicu u desno uho i preko svega antifon... Milina jedna.

Nazad
Vrh