Oranje

Jbg nisu kod mene te vukojebine daleko od kuće,sve u krugu 1 km i najmanja je o.6 ha a najveća 3ha ali su brda u pm i zemlja šarena.U svakoj imam po 5 vrsta zemlje a nagibi i lomovi u sve strane.

kod nas je ravno kotlina, zemlja od I do IV klase, ali previse usitnjeno, moje su najvece :D Moja parcela od 1,05Ha je apsolutno najveca u ataru, a prosek su mi 18-30ari. Najvise muke sam imao sa najmanjom od 5ari koju nisam radio ranijih godina, jednobrazni je pre par dana tu izbacivao samo gromade od zemlje ...

I kod nas oranje ide teze i sa vecom potrosnjom goriva u odnosu na proslu god. Naime sojista koja bi trebala biti mnogo laksa za obradu od kukuruzista,progutajaju 14/15 l.goriva, dok kuk. prodju sa 1/2 l manje.Radi se o potrosnji po KJ.

Evo jednog laganog oranja iz mog sela, poznanik ore sa MF 274 i plugom Heger 2x35cm. Kao što se može vidjeti, uslovi za oranje su, blago rečeno, idealni ;)

Zarko, ja sam orao za zito jednu jos goru parcelu. Bilo je trave i oko 2m visine. Nije oranao 5-6 godina. Dubina nekih 15ak cm i zbog celavih guma dosta proklizavanja. Potrosnja sa Rakovicom i Leopard 2*14 je 18-20l/ha. Danas utanjiran jedan deo, pa sutra ili prekosutra(ako ne padne sneg) da se poseje psenica pa sta joj Bog da

Toliko za ovu godinu,danas uzorana poslednja parcela :ppozdrav:
2014-11-29-1677.jpg

Uh, da mi ovakve i ovolike njive.Tomo u oranje 18-20lit srakovicom alal vera,meni 558 leskovacki 35 do 42litra po hektaru.

Danas sam premašio sve dosadašnje potrošnje goriva u poslednjih 10 godina, sa 539 i jednom brazdom potrošnja 25 litara po kj,dubina oko 28cm , velika zasluga tolike potrošnje jeste zbog naših repara ( prevoznika šećerne repe ) . Jedan od tih je priznao daje prolazio kroz njivu ali sa praznim prikolicama , kao pa nemože prazna prikolica sabiti zemlju kao berač kukuruza , ( možda je u pravu ) ali ako po istom putu prodje više puta toje mnogo gore nego što zemlju sabije berač. Morao sam smanjiti zahvat brazde na 27 cm . zahvaljujući predplužnjaku to izgleda ovako.
20141126130329.jpg

20141126130410.jpg

@Juki, "zahvaljujući predplužnjaku to izgleda ovako" imaš li gde slike kako si postavio predplužnjak na jednobrazni, i koji..dali IMT plug. Hvala.

Nazad
Vrh