Oranje

Ljudi, u petak se u okolini Vrsca organizuje takmicenje u oranju! Na poljima PSS Vrsac u selu Zagajca( na putu izmedju izbista i zagajce). Ja verovatno idem ako ne pocnem sa branjem kukuruza. Evo linka pa mozete da se informisete http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/5287
Odlaze se za najverovatnije sledeci cetvrtak...ja sam bio prosle godine,ali ove godine sumljam da cu uspeti,u polju se jako malo radilo zadnjih mesec dana zbog padavina.

Prosto,raspon tockova traktora ne odgovara podesenosti kolenaste osovine pluga ako je ovaj plug ima.Uglavnom taj problem je 100%.Kako se to resava na obrtacu nebih znao pomoci da je ravnjak tu sam.

Kiraj vidim da se ikod tebe poznaje svaki plug,tako i kod mene .Zasto to?Nikao da podesimplug....

Poznaje se kod svakog obrtaca, ne zato sto nije dobro nastelovan vec zato sto se radi svaki sledeci prohod kontra od prethodnog i zemlja se u drugom smeru slaze i samim tim drugacije izgledaju brazde. Ako se ti poznaje svaka brazda ponaosob onda je zemlja previse mekana, ili previse vlazna, ili ti ides sporo ili ti je zahvat jako malo ili jako veliki spram tog tipa daske u tvojoj zemlji.

Ja bi još nešto dodao na izlaganje kolege Bubu, kolega Kiraj je sam rekao da je zemlja gruberisana što znači i da je ostala rastresita i nesabijena te je otpor zemlje manji, e sad trag od traktora tojest pogonski točak usled sile pritiska na zemlju vrši pritisak na zemljište i sabija ga na dole i dolazi do smanjenja zapremine zemljiša usled zbijenosti i time se dobija veći otpor zemlje na prvom plužnom telu i manja zapremina zemlje u odnosu na drugo i treće plužno telo koje imaju konstantno rastresitiju zemlju i zapreminski više, nadam se da ste me razumeli šta sam hteo da kažem, to je neko moje zapažanje, možda i grešim, da dodam da će nas ova pojava neravnog oranja pratiti tokom zimskog oranja ponaročito na sojištima, suncukretištima, kukuruzištima ovršenim kombajom pošto će gde god je trag od kombaja prošao tu će zemlja biti zbijenija i veći otpor i time će izbačaj zemlje sa daske biti različit usled otpora i samim time će biti neravnina, sa tim se netreba puno opterećivati a ta pojava će najviše biti izražena kod 3 i više braznih plugova. Malo udavih.

Upravo tako Sale samo sto se to najvise poznaje kod plugova za recimo 2 brazde i vise je izrazito kod manjeg radnog zahvata. Kada orem za sahvatom 35cm po brazdi, svaki trag u njivi se blago nazire upravo zbog zbog toga sto ti pises dok kada orem za onom bedevijom od pluga, posle njega se ne poznaje gde je trag od recimo kombajna. To sam primetio i kod drugih koji oru sa velikim radnim zahvatom pluznog tela.

Nisam slikao ali danas ,kada se ousilo, prelamaje svetlosti ostavlja pravu sliku .Svaki prohod je jasno izrazen.

Drustvo se okupilo na frustuk.

Slobapatrola, uradi ono sto sam ti rekao pa ces da vidis razliku. Ako ores sa plivajucim hidraulikom toplink mora biti u fiksnoj rupi jer hidraulika na traktoru tako reaguje na promenu otpora i dubinu prve brazde , prva brazda mora biti vislja na ravnom od drugih za 2-3 cm , kod pozicione hidraulike se koristi plivajuca rupa na piramidi pluga , kod modernih traktora za tu namenu postoje elektronska pomagala slicno kao neki pomocni sistemi (ESP ili slicni sistemi )kod automobila . Ti sistemi registruju promene otpora i koriguju visinu poluga te prednju stranu pluga.

Nazad
Vrh