Radim tako vec godinama... NISTA ne izoravam napolje a pisao sam kako sam uzeo u zakup zemlju koju je radio drugi covjek godinama i samo je palio ostatke i kukuruzne i strnista. Predzadnji usjev mu je bio kukuruz, povrsen, popaljen, zaoran, posijana psenica, ovrsio je psenicu i napustio zemlju koju je drugi covjek samo dvije godine kosio i vozio travu kuci kravama. Ja krenuo orati s 549 i izoravao sam kukuruzovinu. Nemam vam sto lagati.
Po mojoj zemlji, oberem kukuruz, OBAVEZNO bacam ureu po kukuruzovistu i tako zaoravam i po kukuruzovini obicno ide psenica. Kad psenicu skinem, slamu rasirim, dal izvozim stajnjak, dal samo zatanjuravam, ovisi od godine do godine. Kasnije u jesen tako ugarena strnista preoravam i tu se po psenici sije u velikoj mjeri soja. Al da ima i jedan komadic kukuruzovine vani.
Isto po rasirenoj sojinoj slami bacamo ureu i zaoravamo ju na 20-ak cm dubine i sije se psenica... NIKAD mi zetveni ostatci ne prave probleme ni u oranju ni u sjetvi...
Sto se dodatnog dusika tice... nije da ubrzava razgradnju nego ju produzuje... Dakle, bakterije rade punim kapacitetom dok imaju raspolozivo dusika koji mogu usvojiti u procesu razgradnje. Dodavanjem dusika u jesen mi im omogucavamo da dulje vrijeme rade "punim kapacitetom". Ne znam jel itko od vas radi duhan, al mi smo se 16 godina patili s tim cudom. Od kako sam s duhanskim ostatcim poceo zaoravati 100kg uree po jutru, nema vise problema dok neki ljudi iz sela vuku stabljike po njivi jos od pretprosle godine...