tanja@agrivi
Novajlija
Ne samo što je zakonom zabranjeno,već paljenje žetvenih ostataka nije dobro za tlo. Time se značajno uništava mikroflora tla i smanjuje plodnost. Tako da je najbolja opcija zaorati ih.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne znam u koju temu da postavim ovo pitanje,dali moze da se pale zetveni ostaci na njivama ako je u tom momentu prisutna cisterna sa vodom na njivi i naravno da je sa plugom sve uredno uzorano do komsije?U tom slucaju ako se tu nadje neka inspekcija dali mogu da pisu kaznu ne znam kako je taj zakon formulisan,dali ne mogu uopste da se pale zetveni ostaci ili postoje neki uslovi i nacin na koji se to radi?
A veruj da to važi za sve atare.Veruj mi,dok se palilo,mi nismo imali zlatice,crvenila,plamenca....a sada....to govorim iz naseg atara.
Kod nas su ljudi nekada sejali po 10-tak godina kukuruz u monokulturi.Kolega... Mi nismo radili zemlju nesto ozbiljno do prije 5-6 godina dok ja nisam u to zagrizao kako treba. Do tad smo otac i ja radili samo nasu zemlju i to toliko da se radi.
Njegova je ideja bila da se kupi jos jedan traktor (549 dv) dok jos radi u firmi i ima dobru placu pa da budemo mirni dok smo zivi... Osladio mi se rad u udobnijem traktoru i eto me danas gdje sam.
Oralo se "toliko da se ore" dok ja nisam poceo citati razne literature, clanke i forume po internetu i upijati kao spuzva
Sad se ore pravo i posteno, sve na vrijeme, cak se i gnojivo zaorava sto je po mom ocu bilo "nezamislivo" i "bacanje novaca"
Sijala se psenica rasipacem, sad se sije sijacicom. Psenica se nije prskala ni protiv korova ni protiv bolesti, sad se prska.
Zasto ovo pisem ovako "na siroko"?
Zato sto prije orati a da se slama ne zapali bilo NEZAMISLIVO, isto kao i da netko ima sjecku na kombajnu ili nesto slicno. Od kako smo poceli malo paziti sto radimo sa zemljom i od kak ose zetveni ostatci rasiruju po njivi (nemam sjecku na kombajnu) i zaoravaju, kvaliteta zemlje se popravila na ocigled. Vise je gujavica u zemlji, laksa je obrada zemljista, bolji je i zdraviji usjev. Jednostavno ne vidim lose strane zaoravanja zetvenih ostataka.
Dok god postujete plodored, koristite sjemensku robu, prskate usjeve protiv bolesti ( ni ja u ovo nisam vjerovao ali ISPLATI SE) nece biti problema ni sa zaoranim zetvenim ostatcima.
Ako korov zaoravate, korov ce i nici, tu nema neke velike filozofije. radite ugar strnjaka prije nego prskanje totalom pa u jesen duboko zaorite sve te korove sto dalje od svijetla. Previse se vodite trenutnim financijskim troskovima a ne mislite na dugorocne poslijedice. Ja cak izvozim stajnjak na njive koje imam u zakupu i ljudi mi se smiju...
Ne znam kako kod vas, ali bolesnog usjeva nisam imao do sad a godinama vec zaoravam sve zetvene ostatke a total nisam niti jednom u zivotu koristio na svojim njivama.
Nikola upravu si,baš onomad sam sreo dva amerikanca sa leđnim prskalicama u ataru.
Na svim parcelama praktikujem zaoravanje i arendama i u vlasnistvu. Prinosi na arendama su mi cak nekada i veci nego na parcelama u vlasnistvu . Hocu reci da se struktura drasticno promenila , zemljiste je mnogo vise rastresito i mrvicasto lako se obradjuje , samo treba imati adekvatnu masinu za sitnjenje ostataka to je izuzetno vazno kao i plug.