Oranje

Bobo nije to nista, ovo je jos vise bilo nagnuto samo se ne vidi na slikama i nije to toliko strasno da se ore.
Danasnje oranje, puno panjeva je ostalo ne izvadjeno pa malo, malo pa zakaci u neki. Srecom je plug jak pa dosta njih smo i izvalili sa njim. Sutra nastavak..

Andrija ti si ove godine nekoliko njiva krčio od tih šiblja i drveća. Šta je razlog da se te njive toliko zapuste i urastu u razno "zelenilo" ?

Verovatno ih je Andrija kupio od nekih koji su ih zapustili pa su zarasle u korov i niklo drvece.... A mozda ih je uzeo i pod zakup ali neznam kako da se dogovrois oko uzimanja takve njive pod zakup jedino da mi je daju na 5-6 godina dzabe da je radim... :sta:

Ma ova sa slike je moja njiva, ona ide skroz do dole i ono zito je moje. Tu je pre bilo voce, pa se to zapustilo i sad smo resili da iskrcimo da ne stoji dzabe i onako sam u potrazi za zemljom.
A ono od juce je od prijatelja, dao nam je da radimo besplatno i jako smo dobri sa njim. Prethodni ljudi koji su radili to dzabe, nisu granu skresali 10 god. I mi resili da je ocistimo skroz.
Sta mislite sta je bolje da se seje na ovakvoj njivi ovas ili prolecni jecam?
Evo kako je to izgledao pre..
08032012252.jpg

08032012253.jpg

Andrija kazes da si u potrazi za zemljom.. Vidim i sa one strane dosta njiva koje se ne obradjuju zasto ne pitas vlasnike da ih ti radis???

Kod mene u ataru sad ostale 2-3 njive tako zakorovljenje a vlasnici ih nedaju pod zakup kazu bolje da raste korov nego da se drugi bogate na mojoj zemlji.... Sva sreca pa su to dva vlasnika sa te njive!!!

Kolega, lako je za uzbrdo-nizbrdo... ja pricam o bocnom nagibu ;)

Sve u svemu ima i kod tebe finog brda.

Jesenas kad sam prao s brenom za sjetvu zita zanosilo me u stranu toliko da su samo zadnje dvije brazde orale ali islo je. Kasnije sam tu tanjurao i islo je dosta dobro a kad je brat isao s 549 i sjetvospremacem, to je bila sasvim druga pjesma... Ni ne znam kako je to stari uspio posijati s 539, ali posijao je...

Nisam orao sa Zetorom zato sto je mnogo navijeno, i jos kad udje u brazdu bude jos vise pa sam se plasio da se ne preturi.. Vladimirec se nekako izborio ali mu je falila blokada, i na gornjem kraju do brega mi je ostalo ne izorano oko metar. Sutra nastavljamo sa oranjem isto nesto sto smo krcili.

Da bi prevrnuo Zetora treba da budes bas umetnik, ipak je on iz zemlje koja je 85% brdovita.

- - - - - - - - - -

Malo se uspavas na krajevima i imas besplatno sankanje dole.........sa traktorom.

Imam i ja takvih njiva za čistit na proljeće .
A do sada sam 2 hektra takvih uredio .
Još imam oko toliko ali cu samo pola jer ove brdovite jako se ne isplati.
A oranje toga je muka i korov i šiblje .

Danas izorali ono sto smo cistili juce i prekjuce. Bilo je puno panjeva ali se nekako izoralo..
dsc1249.jpg

dsc1250.jpg

A evo i jedan snimak. Desavalo se da slajfuje zato sto sam zaboravljao da ukljucim blokadu.

Ja sam orao moj vocnjak ove godine (bille jabuke) to sam isekao povadio i izorao,ali me bilo strah da vozim brzo da ne polomim nesto... Ti bas brzo vozis ne plasis se da ces da polomis plug ako zapne o panj???

Nazad
Vrh