Oranje

Šanana točak ti je od Landsberg pluga.

Plug nije moj, od kolege je posuđen da se proba u kombinaciji sa 565 i mogu vam reči da mu ga je puna kapa, prilično teško ga vuče, na dubini večoj od 25 cm uopče ni nemože, stane i ukopa se u mjestu ako bi ga pustio dublje. Morao sam stalno orati pod blokadom i išlo je uz veliko proklizavanje oba točka.
Da, točak je kolega pripasao od Landsberg pluga :)

Ti pretpluznjaci su diskovi od vadilice za repu
Diskovi su doma pravljeni, pravio kolega sve iz 0, nosači pigani iz pločevina, glavčine od yuga, a diskovi od tanjurače i rade radnje vrlo, vrlo dobro.

Završio sam danas ovu parcelu od 3,5 rali, evo i slika da vidite kak lijepo izgleda nepravilni oblik slova "L", da poludiš od oranja.

Ovih 5 slika su slikane iz odprilike sredine parcele, znači u krug slikano.

A tu se vidi sa jednog kraja parcele da traktor stoji odprilike u centru parcele.

I par slika međa i uvratina.
Međa ima ukupno 4, a uvratina ima 5 :)

I samo da napomenem, 565 mi je srknuo 60 litara ovog našeg "plavog" dizela na površini od 3,5 kj

LEle kakva njiva!!! Ovako nesto da ores samo da poludis... Imam i ja jednu kao trougao ali nije opasno.. Na jednom kraju je za malo sira nego na drugom... Ali bez obzira na nepravilan oblik njive oranje je odlicno!!!! Svaka cast.. :bravo:

E baš kod ovakvih njiva je najveća prednost pluga obrtača . Samo kreneš iz jednog kraja i neobraćaš pažnju ni na pravac ni na šta . Samo jednom se pojave uklinci na završetku . Poslije okolo uzglavnice u "krug" i to je to . Jedino je problem kad je njiva mala , pa još nepravilna . Imam par nepravilnih al nisu ispod 2ha . U zadnje vrijeme tu praktikujem velike uvratine kada se sije , po 12 pa i 16 redi u krug okolo . Ima dosta prednosti . Pomjeri se sabijanje zemlje i gaženje usjeva prema sredini gdje je manja šteta , a krajnji redovi ostanu neoštećeni a tu može i veći sklop da izdrži. Inače takvi oblici parcela su česti kao kod mene u riječnim dolinama jer moraju da prate krivine rijeka i malih kanalića pritoka .

Juce je napokon privedeno i kod nas oranje kraju, tj ceka se jos licitacija drzavne zemlje, nadamo se da bi nas bar neki komadic mogao zapasti.

Ucrvo sam se vise u traktoru, ali uspeli smo, negde oko 240 ha smo poorali, od toga je 10 usluzno. a broj parcela, oko 110.

Ja sam danas popravio otprilike za 1 kj oranje koje sam uzorao jos u oktobru, onda je bilo jako tvrdo, a I gazili su mi taj deo, I naravno na kraju odvalio sigurnosni sraf na zadnjoj glavi. Posle sam odvezao taktor I plug na pranje. Necu raditi zatvaranje zimske brazde, tako da je to - to za sada. Cekamo prolece.
2014-01-02-1.jpg

Predpostavljam da su tu bile neke trnjine pa su krcili,posto vidim pepeo po zemlji,pa verovatno nije hteo da pokida raonike....

Nisam orao sa Zetorom zato sto je mnogo navijeno, i jos kad udje u brazdu bude jos vise pa sam se plasio da se ne preturi.. Vladimirec se nekako izborio ali mu je falila blokada, i na gornjem kraju do brega mi je ostalo ne izorano oko metar. Sutra nastavljamo sa oranjem isto nesto sto smo krcili.

Ne bi bilo lose da napravis ti zastitni ram na Vladimirca ako ores tako strme njive... :sta:

Nazad
Vrh