Oranje

Znam, sve izbaci napolje da se spremac muci u prolece,

Ja sam trebao juce da zavrsim oranje za ovu godinu,jako lepo islo taman sam pomislio da cu da zavrsim u rekordnom roku tu parcelu(3.5k.j) kad ono pogledam nazad na plug i usinem ledja.Jedva sam doterao traktor kuci,kuci me izvadili iz traktora i da ne duzim dalje zavrsio sam na urgentni i tri ogromne inekcije,i sad odmor do daljnjeg.::jako_besan::

Aaaaa, ista muka! Da nije bilo diklofena 100mg ne znam kad bih završio oranje!

Prvo sam preko zakačenog pluga hteo da gedorom dotegnem neki šraf na hidrauliku Rakovice (da sad ne davim šta i zašto), i zbog nezgodnog položaja tela i jačeg dotezanja, zeznuo sam leđa ali ne tako strašno. Bolela su me, ali ne neizdrživo i dva dana sam nekako orao. Ali trećeg dana, obuvam ja cipele ujutro da krenem na oranje, i kod vezivanja pertli samo sam osetio da je nešto popucalo u donjem delu leđa, i ostao ukočen uz strahovit bol na svaki pokret. Imao sam osećaj kao da se to kidanje zvezdasto raširilo preko donjeg dela leđa. Uz dva diklofena po 100mg sam nekako preživeo taj dan. Sutrdan ponovo tablete i već sam se bio odvažio da nastavim oranje. Bilo je bolno, al' kad se nekako namestim u traktoru mogao sam da izdržim. Narednih dana je bilo sve lakše i lakše, sa tabletama nisam prekidao, ali sam postepeno smanjivao dozu...

Uzgred, pošto je ovo tema o oranju, da napišem i kojom brzinom sam ja orao, (da ne bude da stalno idem u off). :osmeh:

Rakovica 65, prva brza, broj obrtaja 1900-2000, plug 756 naštelovan da hvata 70cm, štopovanjem vremena sam izračunao da idem oko 6.5 km/h.

Aaaaa, ista muka! Da nije bilo diklofena 100mg ne znam kad bih završio oranje!

E nek je neka korist i do mene.Samo ja sam od 124kg ,a ne 100mg:ppozdrav:

Dukej sto ne vuces Leoparda? Ako se ne varam pre si pisao da se lakse vuce od IMT-a, jedino da teze ulazi u zemlju ali posto je sad zemlja vlazna nema.problema oko ulazenja u zemlju ili je neki drugi razlog?

Nazalost kod mene diklofen vec ne pomaze,no dobro evo jos par reci o oranju,orao sam sa imt560 sto sam nedavno pazario i plugom imt 755 koji je prosiren potrosnja od 13 do 16 lit,rekao sam par njima potrosnju ne veruju mi,neki i sami poseduju ovakav traktor a opet mi ne veruju.Nisam orao na neku ekstremnu dubinu od 27 do 32cm,smatram da je to dovoljno.Bice i koja slika,cim se malo oporavim samo da ne zaboravim fotoaparat kod kuce ko dosad.

Dukej sto ne vuces Leoparda? Ako se ne varam pre si pisao da se lakse vuce od IMT-a, jedino da teze ulazi u zemlju ali posto je sad zemlja vlazna nema.problema oko ulazenja u zemlju ili je neki drugi razlog?

Prošle godine sam na IMT-a namontirao daske koje sam dobio u nekoj trgovini, i koje su navodno engleske, tj. od mnogo boljeg materijala nego IMT-ove. (I zaista su bolje, imaju čist odraz kao u ogledalu, dok su originalne uvek imale malo mutniji odraz. Bez obzira koliko je mokra zemlja nikad ne lepe, a i sad kad je plug stojao dan dva na kiši deflektori, plazovi, raonici i crtalo su požuteli, dok su se daske i dalje sijale kao da su tog momenta iz brazde izašle.) Kad sam već namontirao daske, korigovao sam i ugao raonika, pa sam hteo onda da i isprobam plug, i tako da sam ga još prošle sezone isprobao i svidelo mi se kako radi. Više nisam imao utisak da ide teže od Leoprada, već naprotiv čak i lakše, ali to je i razumljivo jer je Leopard 14" i ima veće daske. I tako sam po inerciji ostao na IMT-u, a nema nikakav drugi poseban razlog protiv Leoprada, pogotovo što i on ima nove dobre raonike tako da više nema problema sa poniranjem u zemlju...

I ima još nešto, što doduše nije neki naročit razlog, ali je ipak uticalo da orem sa IMT-om. :osmeh: Naime, kad sam dovozio sojinu slamu za grejanje, morao sam IMT-a da maknem kako bi bilo mesta za manevrisanje kod kamare, pa sam sad svakako morao da ga kačim da bih ga vratio na njegovo mesto. I tako, kad je već bio zakačen... :haha:

Zavseno oranje za ovu godinu...Prosek od 10-12 litara po k.j,dubina od 26-27 do 30-32cm,zavisno od njive!

- - - - - - - - - -

2rm605y.jpg
Da ne prodje sezona bez i jedne slike...

dosta teške za obradu zemlje .. case troši od 12-15 l po kj ovisno od zemlje , samo jedna zemlja mi je izuzetak gdje ide potrošnja i do 20 l po kj

Oko 14h izasli da probamo da li moze da se ore posto je jutros pala dobra kisa.Strnjista nismo mogli posto je dosta mokro ali zato gde je bio kukuruz ide neverovatno lako.
fotografija12261.jpg

fotografija12281.jpg

Nazad
Vrh