Oranje

Riba ko riba. Ja sam ovih 5Ha. skarabudžio za 4 .5 h.Plug vata celi levi točak ostaje možda jedan prst od crtala do ripne.Brzinu neznam .Dubinu neznam ,al znam da je išlo ko nikad.:bravo:
2jfkep3.jpg

nemoj se cuditi spasoje, to landsberg-potinger gura traktor da pozuri, dosadno mu da radi u prazno:ppozdrav:

@dragan kovačev@Vidim da spominješ ovaj plug pa me zanima koliko je zoli pošto sam ga dobio na poslugu na tri dana,pa sam gulio da ga iskoristim.Neznam dal se to sprdaš ali traktor ga lako vuče...:sta:Sad orem sa kombinacijom 3sata hektar.@mazan79@ovde se ore na razore pa kada se obrazdjuje ne radi se takmičarski nego se zelja nabaci na zemlju pa ostane i neuzoranog ispod oranja.Razori su 10 m. Na kraju ne idem u rikverc (osim kad moram) ,Pun levo ili desno i odmah sam u brazdi.Mislim da sam u brazdi za 4-5 sec.A da imam veliki obrtač morao bi paziti pri pri okretanju da šta ne otkinem .Ovaj plug bi uzorao oko 1.3 -1.5 ha. na sat da ide u jednom pravcu.

Ovako ore kod nas Vogel Noot M950 4brazde

Picture027-6.jpg
[/IMG]

Malo čovek nezna naštelovati plug,ali nemojte mu zameriti,nema ni 25godina kako ore,polako,naučiće

Pa ako je vama to dobro,ja se izvinjavam,ali je to za mene haos,nesloženo,vidi se da je četiri brazde,doduše nije slika baš prava,a najbitnije LOŠE ZAORANI ŽETVENI OSTACI,za mene je to od 1-5 oranje za 2+

Bar kod tebe kao pionira u notillu nebi trebalo da bude straha od malo ostataka na površini , ko što se primjećuje često kod mnogih zgražavanje na ostatke na površini . Šta je sa, kod vas tolko popularnim , gruberom da ne govorim o drugim još boljim vidovima vertikalne obrade ?

Интересује ме каквог сте мишљења о дубини орања? Рецимо ми оремо од 25-30 максимално. Док, знам неке који ору и 35 па и 40 цм.
Да ли има сврхе орати 40цм и да ли је, и ако јесте, у коликој предности усев на таквом орању него на овом пличем? Да ли је економски исплативо?

Juce na slavi razgovaramo o poljoprivredi dodjemo do teme oranje. Bio je prisutan covek 60god koji ceo zivot radi iskljucivo poljoprivredu na 20 hektara zemlje. Pitam ga kakvog je misljenja za duboko oranje od 25-30-40cm, kaze on: Tako sam se i ja zanosio dok sam bio mladji orao sam do koleni, sad ne orem dublje od 15-20cm jer nema potrebe,sto god dublje ores sve vise cepas zemlju i sve se brze zemlja susi. Iste su mi njive kao nekad kad sam orao do koleni i sad kad orem 15cm i isto radjaju a ne mucim ni sebe ni traktor i ne bacam naftu u vetar bez potrebe...

Vidi se lepo da je u svakom prohodu jedna glava ore dublje,tj svaka ore u tom slučaju različito ali se oranje jedne glave baš razlikuje,pa ako to neko nezna naštelovati nek peče kifle,i ako vi to nevidite se slike nego treba tumačiti,opet lepo

Kakve to ima veze.Čovek je sebi uzorao ne vama ili nama da bi se mi tu nešto objašnjavali i vodili neku raspravu.Svako radi onako kako smatra da je njemu najbolje a možda čovek i nije mogao bolje da uradi,ko zna.Juče sam gledao jednog lika kako ore sa obrtačem plugom i ono je bogu plakati na šta liči oranje i uopšte kako je naštelovan plug(ne zna verovatno) ali on ore.

pa dobro , realno gledano, moglo je to mnogo bolje da se uzore... bar sto se tice slaganja brazdi...rekao bi da je radio berač a posle nije tarupom il tanjiračom prošao...tu mora da ostane zetvenih ostataka na povrsini...ako nece repu sejati na proleće neće biti većih problema...

@spasoje nemogu bas da ocenim al mislim da je 12cola, mogao si ga izmeriti lepo pa da znas...
naprotiv, ja imam slican plug pa znam sa kakvom lakocom ide taj plug...

Minđošar,što si toliko strog.Tačno je da bi vogel morao sve da zatrpa ali dečko možda još uči.ko da smo ti i ja i ostali iskusniji odmah znali sve.To oranje i nije tako loše još ako ga na proleće sredi biće to dobro.
Ja danas završio sa oranjem.Na 17 jutari potrošio oko 180l nafte sa sve putevima do njiva.Skoro se nije tako oralo i skoro nije bilo tako lepo oranje.Ako ne bude smak sveta možemo se nečemu nadati sledeće godine.

Nazad
Vrh