Isprobano više puta.Rezultat je isti jedino je bitna velika razlika u potrošnji goriva pri oranju dok je sve ostalo isto.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Већ сам писао, ми оремо 25цм можда мало дубље.
А ево Милош може да потврди, његов стриц је једњу њиву поделио на пола. Једну половину је узорао, а другу потањирао и посејао кукуруз. Разлике у приносу није ни било.
Не кажем да не треба орати, него питање је колико дубоко је довољно, као што Матић каже.
Mnogo bitnije od same dubine oranja je eliminacija pluznog djona. Istrazivanja su radjena po celoj bivsoj Jugi, i doslo se do ujednacenog zakljucka da oranje preko 30 cm nema mnogo ekonomskog efekta za ratarske kulture. Za secernu repu i povrce ta dubina ide do 35 cm. Lokalni izuzeci postoje, gde se zahteva plice, ili dublje oranje, i to treba ispostovati, ali za uslove Vojvodine, sve preko 30 cm mislim da je nepotrebno bacanje novca.
Ja se trudim da ispostujem da strniste uzorem na 30ak cm, sledece godine orem za suncokret 22-23cm, i trece godine tanjiram za psenicu, pa onda sve ispocetka.
Tacno,da ne poverujes,uzorao sam kukuruziste,nikad lepse i lakse,ali kad sam na strnjiku presao...cudo jedno.Gde je dirano,tanjirano,ide teze...
ljudi znate li da postoje plazovi za plugove koji razbijaju pluzni djon dal je neko upoznat sa time