Oranje

Isprobano više puta.Rezultat je isti jedino je bitna velika razlika u potrošnji goriva pri oranju dok je sve ostalo isto.

Zanimljivo kod mene da su mii otac i deda govorili da neizbacim *zutulju* na povrsinu jer nece nista roditi.Medjutim kada su prosli bagerski kanali i razgrnuli zemlju 20,,ak metara kraj kanala to vise nije 5 i 6 klasa .Tu pokraj kanala se seju deteline ,kuku. je duplo krupnuji .Sve od tada se pitam ,kako bi bilo prevrnuti zemlju 2 metra ali na to pitanje necu dobiti odgovor.

Ja sam o tome pisao par puta , i ovde čini mi se . ista je stvar kod mene gdje je prošao vodovod . Prvo nije da nemožeš dobiti odgovor jer nemoraš orati 2m , dovoljno je pedesetak cm da dobiješ isti efekat.
Tu stvarno budu bolji usjevi , pogotovo naizgled a ima i logičnih objašnjenja .( dosta me to zanimalo pa sam eksperimentisao sa ekstremno dubokim oranjem sl )

Prvo vjerovatno ti je tu (kao i kod mene) i gore slaba zemlja 4-7. klasa pa se lako primijeti ako je malo bolje. Tu dolazi do izražaja duboko oranje i neće se zemlja pokvariti ko što neki kažu kad je ionako loša.

Drugo ta zemlja ima visok sadržaj gline a ona je dobra pogotovo u sušnim periodima , sa dosta padavina već ima problema.

Kukuruz je tu sigurno jači zeleniji i veći klipovi to definitivno , ali ta zemlja je jako teška za obradu pogotovu predsjetvenu pripremu pa je tu problem što je teško postići zadati sklop , obično tu dosta biljaka i ne nikne.

Kasnije grupe tu teško otpuštaju vlagu.

Čini mi se da , kad bi neko bio u mogućnosti jako duboko orati i izbaciti tu žutu zemlju na površinu sa dodatkom dosta stajnjaka , i ostaviti pripremljenu da nekoliko puta pokisne i prosuši da bi bila vrhunska za kukuruz. To samo mislim za ove mlade podzole kao po Bosni i slično.

Већ сам писао, ми оремо 25цм можда мало дубље.

А ево Милош може да потврди, његов стриц је једњу њиву поделио на пола. Једну половину је узорао, а другу потањирао и посејао кукуруз. Разлике у приносу није ни било.
Не кажем да не треба орати, него питање је колико дубоко је довољно, као што Матић каже.

Dok se radilo sa slabijom mehanizacijom znalo se na kojoj se dubini oralo a sad kada se utrči sa traktorima od 80ks pa na gore misle da mogu da nađu zlato da se odmah obogate ali cvrc-zlata nema,možda samo po koji dinosaurus.

Mnogo bitnije od same dubine oranja je eliminacija pluznog djona. Istrazivanja su radjena po celoj bivsoj Jugi, i doslo se do ujednacenog zakljucka da oranje preko 30 cm nema mnogo ekonomskog efekta za ratarske kulture. Za secernu repu i povrce ta dubina ide do 35 cm. Lokalni izuzeci postoje, gde se zahteva plice, ili dublje oranje, i to treba ispostovati, ali za uslove Vojvodine, sve preko 30 cm mislim da je nepotrebno bacanje novca.
Ja se trudim da ispostujem da strniste uzorem na 30ak cm, sledece godine orem za suncokret 22-23cm, i trece godine tanjiram za psenicu, pa onda sve ispocetka.

Већ сам писао, ми оремо 25цм можда мало дубље.

А ево Милош може да потврди, његов стриц је једњу њиву поделио на пола. Једну половину је узорао, а другу потањирао и посејао кукуруз. Разлике у приносу није ни било.
Не кажем да не треба орати, него питање је колико дубоко је довољно, као што Матић каже.

Jeste tako bilo prošle godine.Razlike nije bilo.

Mnogo bitnije od same dubine oranja je eliminacija pluznog djona. Istrazivanja su radjena po celoj bivsoj Jugi, i doslo se do ujednacenog zakljucka da oranje preko 30 cm nema mnogo ekonomskog efekta za ratarske kulture. Za secernu repu i povrce ta dubina ide do 35 cm. Lokalni izuzeci postoje, gde se zahteva plice, ili dublje oranje, i to treba ispostovati, ali za uslove Vojvodine, sve preko 30 cm mislim da je nepotrebno bacanje novca.
Ja se trudim da ispostujem da strniste uzorem na 30ak cm, sledece godine orem za suncokret 22-23cm, i trece godine tanjiram za psenicu, pa onda sve ispocetka.

Mnogo je prica razbijanje pluznog djona ovo ono. U razgovoru sa strucnjakom koji je godinama radio na jednoj ekonomiji a sada radi u PSS i radio je analize zemljista na teritoriji nekoliko poljoprivrednih imanja u srednjem Banatu i ispitivanja bas za tu temu (stvaranje pluznog djona). I covek mi kaze prenaduvane su price oko pluznog djona, narocito na podrucuju gde je konkretno zivim. Covek podrzava rad sa razrivackim radnim organima narocito u ovakvim susnim godinamam ali samo sa apekta ustede goriva i cuvanja mehanizacije, aeracije zemljista itd, a nikako zbog navodnih prica da se stvara pluzni djon pa ga treba razbijati.
Oldtimer mislim da je skroz ispravno kako postupas!!!

Ja se vratio sa prve smene oranja.Jutros je bilo malo mokro jer je mraz izvukao vlagu ali kako je dan odmicao sve se lepše oralo_Orali smo suncokretište na koje je pre oranja razbacan veštak i jednom potanjirano.Dubina oranja je merena i u proseku je između 25 i 27cm.Ovako lako ne pamtim da se ikad oralo.

Ja malopre stigo sa oranja,orao sam kukuruziste lepse i lakse vuce nego u soji ni jedna od ove dve nisu tanjirane od sutra krecemo di je tanjirano nadam se jos lepsem oranju

Jbg,otvoreno zemljiste pa se isusilo,a sad kad pada kisa kontra,propusta vlagu ko blesavo...u normalnoj godini je to dobro istanjirati,al u ovoj??????...

Ja sam upravo stigao orao sam ritske njive i nikad do sad lepse i lakse nisam uzorao kukuruziste.Dubina 25-28 cm rus peva sa leopardom od 14 coli.U petak sledi nastavak ostalo mi nekih 15 kj i perem traktor pa zimski san.

Nazad
Vrh