IMT 549 plug 2x12" 1600-1800 okretaja. Ove godine sam orao 6.5kj sto sam uzeo u arendu, nije 2 godine radjeno, i nikad nije orano dublje od 20cm. poorao sam u ovim obrtajima svih 6.5kj i potrosnja mi se kretala oko 9l/kj, sto je po meni super rezultat.
I, da... netko je spomenuo mog profesora poljoprivredne mehanizacije i odrzavanja. Taj covjek ima oko 20 godina (ako se dobro sjecam) radnog staza u jednom ogromnom kombinatu kao glavni i odgovorni za servisiranje i odrzavanje CJELOKUPNE mehanizacije tamo i vjeruj mi kad ti kazem da je covjek sukao rukave i vise nego sto mislis... I veruj mi kad covjek zna iz prve ruke sta prica.
Toliko o tome.
Po pitanju zastite pluga preko zime, i sam mazem sve radne djelove mjesavinom preradjenog ulja i nafte u omjeru 50:50. Zasto, ne znam ni ja sam i jedini u selu to radim. Nemam pojma, mislim da je to dio obaveznog odrzavanja, iako u 30 godina IMT 755 dobio samo dva puta navarivana cela na daske i jedne PLAMEN umetke, jer se vise nije imalo na sto variti. Ostatak daske prav-zdrav, malo stanjen odozdol a u 30 godina je prosjecno orao oko 30 jutara godisnje.
Citao sam (mislim da su ovo izjavili ili iz kvernelanda ili lemkena) da daska na plugu treba izdrzati NAJMANJE 500Ha oranja i da se za to vrijeme trebaju potrositi 3 samoostreca lemesa na toj dasci. Nesto sam i sam racunao i ispada otprilike tako, no imam IMT koji se u 30 godina potrosio u vrlo lako obradivoj zemlji, a po britanskom forumu su pisali da se i njima pokazalo otprilike istinito da 500Ha po dasci jos nema potrebe ista krpariti po njoj, a oni imaju i teske i lake zemlje i kamena... jako sareno tlo.
Kome se da i tko zna koliko mu je plug star i koliko je otprilike jedno radno tjelo na plugu izoralo neka ove podatke stavi na papir i podjeli s nama.