Oranje

danas orao lucerište fantazija dubina 30-32 a prije sedam dana u pokušaju oranja jedva 15 cm točak visi u zraku

I ja sam danas konacno zavrsio, Bilo je malko previse mokro i ugazeno od izvlacenja stajnjaka ali je Claas to sa lakocom preorao. :)

Lalo, sto nisi otvorio Vogela na 3x35 ili 3x40 pa zakacio za 1221? Ne bi mu nista naradio samo da ga ne silis..

Ja sam danas uzorao 9,5 kj, drzavne zemlje u zakupu, njiva je 10km od sela, a blato do kolena, otisli smo u 11h, vozili smo se sat vremena do njive, bacili 300kg vestaka po kj i uzorali sve. Na traktoru i plugu je bilo minimum 50 kg blata, sledeci vikend, nadam se spremam masine za zimu.

Lalo, menjas plug ?, gde si bio pre par meseci, mogao si meni da prodas onog kvedelenda, tolike pare sam dao za nov, :haha:

I mi smo probali danas da oremo..pfff puno lakse ide nego pre kise, nema one velike grudve, cimanja.. sutra nastavak ::traktor::

Jucer uspjesno zavrseno oranje zadnjih 6.5kj koje sam uzeo u zakup od ove godine. zemlja jako lose radjena (plitko orano i nije gnojena) i nije se radila zadnje dvije godine. Orano je na maksimalnu dubinu (tocak dignut do kraja, negdje je bio u zraku, ali se vecinom plug na njega oslanjao. Dubina je bila oko 30cm i samo je njiva od 1.5kj morala biti orana u 5. sporoj, jer se u 1. direktnoj traktor gusio...

Mjerio sam i potrosnju na tih 6.5kj i ispada meni NEVJEROVATNIH 9.07l/kj Cudi me pogotovo sto sam jedan dan isao orati po pravom pljusku i padala je kisa jos dobrih sat vremena i cjedila se voda iza pluga u brazdi. Islo je iznenadjujuce dobro...

Vidi se koliko je zemlja siromasna kad kukuruzovina nije strunula, a zadnji puta kukuruz na ovoj njivi bio prije 4 godine.

Na slici ne izgleda tako strasno, ali u uskom traktoru na ovom nagibu je zanimljivo iskustvo. Voda je tu kao dokaz "vodoravnosti" slike, da nije naginjan aparat prilikom slikanja

I za kraj jedna slikica nasih poljskih puteva. trenutno ovdje 539 ne moze proci, 549 s prednjom vucom ukljucenom ide nekako, na mjestima plug zapinje za put koliko su jaruge duboke...

Samo se cuvaj koljevke na 549... Puca ko staklo... Progutaj ponos, pa se prijavi na forum i procitaj temu "IMT 549" pa ces vidjeti kakve sam imao zanimacije ove jeseni s koljevkom...

Znam cito ja vec sve ...
Ma ne puca na svima evo u mom kraju oko 548 dv novih desetak komada vec..
Ali nijedan nije imao problem s koljevkom...
I starih tipa ima i cak 542 dv ....
Kako lete nema praši brz traktor i jako..
A pošto će mi kasnije trebat volio bih ga imat...

I mi poceli sa oranjem . Islo je dobro ali je bilo i problema . Prekid zbog NUS,ova(neexpl. ubojnih srestava)Jedan tren. tromblon ,dve pastete i dno od tenkovace koju je masina za deminiranje onesposobila .Dok su dosli iz C.ZAST. SA deminerima da to pokupe prodje dan . To su izorali brat i komsija a ja nista .Doduse ja i ne gledam nazad nesto me u vratu uhvatilo. Nazalost nemam slika i jos je potvrdo za dublje oranje...:sta:

Nazad
Vrh