Odg: Oranje....
Dragan18 je napisao(la):
@bobo
a isplativost te kombinacije ?
Mislis na isplativost sjetve repice pa zaoravanje u jesen?
Ako ne to mislis, to je vrlo isplativo! Strnje obradis toliko plitko da imas cime pokriti sjeme repice i po mogucnosti da povaljass, al posto je ona korov, ne moras ni valjati, nici ce i ovako i onako... Repice uvijek ima po selima ljudi vrse, pa dobijes ispod kombajna, ne mora to bit sjemenska roba, engo sijes bilo kakvu, samo nek ima zelene mase, a sto je vaznije dubok korjen koji ore bolej od bilo kojeg pluga. Izmalciram ju, bacim UREU i sve skupa tek onda zaorem duboko ( i on ostrnja sto je ostalo i svu repicu) tako da gore dobijem ekstra dobar i fin sjetveni sloj, dok dolje imam hranjiva dovoljno da posadim bilo sto da to nikne...
Ovim nacinom pokusavam smanjiti unos umjenog gnojiva koje je i ovako preskupo, pa 7-20-30 ove godine moje zito nije uopce vidjelo i samo jedna prihrana KAN-om i da ga vidis. Najbolj u selu... kad sam sijao repicu, "radio sam nepotrebne gluposti" po rjecima suseljana, a pogledaj sad... korov koji je nikao uz repicu, nije se stigao osjemeniti i vec je bio zaoran, tako da uz pravilnu agrotehniku ne moras orati puno puta, ali uz zelenu gnojidbu mozes se s jednim oranjem provuci, dok sam prasenjem strnjaka plugom ,orati se dvaput mora, a u tezim tlima cak i triput.
Netko je spomeuo cizel... To ja trazim, smao da pokrije trak moj malig IMT-a (prokletstvo malih traktora, sto nema prikljucaka za njih) ali nigdje nema nista konkretno, tako da se snalazim oranjem, ali mislim da ce se to uskoro promjeniti, jer je i gorivo postalo preskupo za zajebancije.
Prodao sam trobrazni plug, samo zato sto nisam tocak mogao nabaviti a nije mi se dao praviti.. za plitko oranje dusu dao i sadasnji vlasnik je s njime prezadovoljan. malo mu falilo da pokrije trag 549, ali ga 549 nije mogao drzati na zeljenooj dubini bez tocka, pa sam ga se nazalost rijesio...