Oranje

Danas orao kukuruzovinište,teško do zla boga.
Traktor grokće,plug se trese.
1196tn5.jpg

Ja sam mislio da kad se istanjira velikom tanjiracom ili se prodje gruberom , da bolje drzi vlagu i da se u jesen lakse ore. Ali izgleda da nisam dobro mislio.

Ja sam danas uzorao jednu parcelu islo dobro,inace kukuruziste na kom je izvucen stajnjak na pola parcele evo i koja slika
nnr4f9.jpg
s12gpv.jpg
15efgv6.jpg
nnr4f9.jpg

------- Poruka napisana u 20:41 ---------- Prethodna poruka je at 20:39 ---------

Poslednja izmena:
Evo mog danasnjeg oranja kako je sušno i dobro je išlo ,orano je sojište za žito nešto pliće 24 cm

[video=youtube_share;dn5JMgyksp8]http://youtu.be/dn5JMgyksp8[/video]

Probano da se ore al neide,dzombe kao ves lonac,nista to nije nakislo,ma ako nebude padavina za koji dan dobija ono jos jedared gruber na punu dubinu,ujedno i oranje zatvorim.

@ cici
Za fiata neznam, al za tvog kvernelanda znam, kad sam video slike u garaži, isto je iz vognja, pozz.

Orao danas jednu njivu sto je ugarena onim moim trobraznjakom za probu i pooralo se na max dubinu mogucu (2x12" visoki plug i tocak dignut do kraja) i islo je dosta dobro. Odmah ispod te njive je "tabla" od 5.5 kj koja nije ugarena, vec samo izmalcirana i oranje je islo kako gdje... negdje max dubina, negdje 15cm, negdje 20 i tako.. .sve u svamu, lijepo se ore i sad dok jos mogu (dok je lijepo vrijeme vani) da poorem sve sto imam jesenskog i strojevi pod supu... nema se sta cekat vise sad su uslovi idealni.

Nemamo mi samo ovakvu zemlju, da ljudi ne pomisle svašta, povećaće se broj stanovnika u Vognju. Recimo da se ovaj potez srednje teško ore ali je jako plodan, ovo je orana strnjika pa izgleda da se rasipa, imamo i lakše zemlje od ove, a zato ima i jako teške za oranje gde trba birati vreme da bi se uopšte uzorala.

I ja sam danas probao da orem. Kod nas do 20-22cm ide bez problema, a dublje izvaljuje suve džombe... Uzorao sam dve parcele, za ječam i za lucerku, a pod kukuruze i soju treba tek da iznesem NPK pa ću onda.... Ako bog da pa da malo i pokisne, da ode vlaga dublje, pa da može orati na 25 cm....

Meni samo nije jasno od cega je zbijana toliko ova moja malcirana njiva na pojedinim mjestima... ispod lemesa se zemlja sjaji, kao da je polirana koliko je zbijena, a gdje se normaln oore ili preorica, iza lemesa ostaje normalan trag, rupicast, ispuckana zemlja, al ovo je na mjestima toliko tvrdo da se ni traktorska ripna ne ukopa u zemlju kad prolazi...

Nazad
Vrh