@Mitar88
Pa da, znaš i sam kakve štete na polju pravi razorica, kanali, neravnine kad se uzore ravnjakom, npr pola na jednu a pola na drugu stranu. Tu se skuplja voda, truli sjeme, javljaju bujice kad padne jaka kiša i još bezbroj problema, remeti sjetvu jer kad sijačica naidje u takav kanal dio sjemena ode preduboko a dio preplitko, kad kosiš na takvoj njivi kosačica udara u zemlju...bezbroj stvari. Poneko polje se i može uzorati na jednu stranu pa je oranje ravno, ali kad desetinama godina oreš njivu na jednu stranu počne da je se javlja značajan bočni nagib i još bezbroj problema, pa kad ti komšija radi isto to onda se na medji pojavi razlika u nivou izmedju njiva često veća i od jednog metra - kod mene u selu svake godine bude par prevranja traktora kad ljudi oru kraj takvih medja. Ja imam takav problem na jednoj njivi gdje je razlika u visini dvije susjedne parcele 1.3m! Uzorati pored takve medje je stvarno ozbiljan problem i stvarno opasno jer npr sa 539 mogu da orem samo nizbrdo na tom dijelu pa moram ići sasvim blizu ivice. Komšija sigurno 30-40 godina odorava na tom mjestu pa je napravio pravi kanal. Stoga sam nabavio Eberhardt ravnjak plug (imaju njegove slike na odg. temi) kojem se obje brazde mogu pomjerati 1.2m lijevo-desno. Zamislite kakva je to situacija kada jednu parcelo od 0.5ha moram da orem sa dva različita pluga?!
Sve to ne djeluje posebno značajno, ali kad se svi ti problemi skupe, može mnogo da ošteti prinos. Blago vama u ravnici, vi tih problema nemate.