Oranje

Sve mi neobično da nema poniklih kukuruza iz rastura zrna. Kod nas je to masovno, skoro na svakoj njivi, zeleni se ko da je sejano zeleno đubrenjenje...
Gde nema pologa manje ima. Gde sam tanjiro za repicu suma je nikla, a bio Ultra Blason katastrofa, radio je kletox da ne ugusi repicu.
A sta ocekivati na 10-11 vlage u vrsidbi, prska na sve strane i iza kombajna ima vise nego inace, trebalo bi za svaki hibrid posebno stelovati kombajn da bi bilo priblizno dobrom. Iza nekog hibrida nema nista.

Sta fali toj vlagi,sta bi rekao za 5.5-6% koliko sam ja imao ....a rekord sto je neko doneo je bio bese nesto ispod 5%,ili 4.5% ,nisam siguran.

Poceo prosle nedelje da orem, ima njiva koje idu solidno pa i odlicno laka zemlja blizu Morave ali ima i gde je tesko i izbacuje dobre grudve i traktor se prilicno muci u odnosu na oranje tih njiva ranijih godina. Neke njive ce cekati neku dobru kisu kad god da bude, ali se nadam cu 80% moci da poorem bez cekanja kise. Palo je u septembru i oktobru oko 110l ako me evidencija ne vara, da je palo bar jos 40-50l mislim da bi se sve pooralo bez problema.
54dffe34467416a9ef90dc11455151c7.jpg
0abb4b3c10344eb0897410f34461a8fb.jpg

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

I ja sam pre 2 dana završio kukuruzista, išlo odlično. Odem u jednu njivu da probam strnjiku, plug neće više od 10 cm u zemlju. Ostalo mi još 10 ak hektara, to će da čeka kišu, taman da izvučem stajnjak.

Sent from my SM-A155F using Tapatalk

I ja sam pre 2 dana završio kukuruzista, išlo odlično. Odem u jednu njivu da probam strnjiku, plug neće više od 10 cm u zemlju. Ostalo mi još 10 ak hektara, to će da čeka kišu, taman da izvučem stajnjak.

Sent from my SM-A155F using Tapatalk
Imaces dosta vremena za stajnjak,danas bas bio sa ljudima sto se bave vremenskom prognozom pa kise ni na vidiku jos

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Izgleda da sam trebao ranije da krenem u oranje, tvrdo i suvo.Zanimljivo je to da ove godine tanjirana strništa idu dosta lakše nego ona gde ništa nije dirano što nije nikada bio slučaj.

На тренутке изгледа као да точак блокира или је до видеа. Што се орања тиче, пре пар дана видим у бечејском атару 52-ку бомбардера што би ловац лука рекао, вуче солидно плуг са три бразде.

Kod mene najteže idu tanjirana strništa gde je i jesenas išla tanjirača u pripremi za setvu pšenice...
Najlajše ide ne dirana strnjika,pokrivena ostacima slame od žetve,ispod je na jednoj njivi čak bilo i prevlažno,a gde je plug išao kao priprema sa setvu jesenas...
Kukurzovinište nisam orao ove godine,a vidim kod komšija da lepo izgleda oranje...

Tako je i ovde gde je istanjirano neposredno nakon žetve, beton liga.
Ovo što je tanjirano pre mesec dana ide kao kroz puter.
@emigrant Lenj sam po tom pitanju, 4 godine kako je traktor kod mene a još ga nisam registrovao. 🫣

Kod mene nikad ljepša oranja sad od kad su zaredale te sušne jeseni.

vi koliko dobijete u sušnim godinama mi toliko ne dobijemo padalina u najkišnijim godinama 😂 imam kolegu tamo iza Koprivnice nekih 10ak km selo, pricali prosli tjedan, kaze ove godine oko 850l dobili...tak da riječ suša je apsurdna u vašem kraju..

Glupost koja nema veze s vezom ni istinom.
Hoću samo reči da je tu ljepše i lakše orati kad je suho, jer uvijek smo imali blato do koljena, to nije bio nikakav posao.
A sad ako oreš u 11. mjesecu i imaš čist traktor, samo zaprašen, to znači da je suho, što je tu nemoguće shvatiti?

Nazad
Vrh