Oranje

Moje iskustvo je dok sam radio manje plastenika bila je maksimalna zarada po m2, počelo je povećanje iz godine u godinu pa se ta zarada po m2 smanjivala. Razlog smanjenja zarade na većoj proizvodnji je pomalo zapostavljanje radova u proizvodnji što u manjem vremenu što u gubitku volje i pojavom sve više i više problema u dugogodišnjoj proizvodnji zbog zemljišta, više insekata veše bolesti biljaka. Tako da ja polako smanjujem plastenike već 3 g pa sve do ukidanja. I u poljoprivredi postoji optimum, malo je malo a previše je brlja od života.

Nismo na istoj talasnoj dužini, optimalno za mene je da ne ranim svaki dan, a to je kod mene oko 100 dana u godini a ostalih 265 dana ustajem oko pola 8 do 8h. Dalje, da neradim cijeli dan i ja ih imam u godini možda 2 do 3 dana, a moj radni dan je maksimalno 6 h, ostali sati idu na odmor i malo predveče obilazak i sitna dorada posla. A od decembra do juna imam jako malo posla. E to je za mene optimalno i tako radim preko 30 g, žena se borila čitav život da me više poćera ali nije me slomila. Sa takvim radom sve smo stekli što nam je trebalo ( a nije malo ) i ja prezadovoljan, moglo je još više ali jednostavno nisam htio preći taj optimum jer kad se pređe optimum rada i života onda život ne vrijedi ni pet pišljivi para.

Pa nije kao penzioner, penzioneri većinom ne rade, ja radim kako sam objasnio, ali moja satnica je baš velika.

Sad kad Vuckovi ovo procitaju sutra na svim televizijama ima da bude kako poljoprivrednici spavaju do 8h, rade 3 dana godisnje po ceo dan i pola godine ne rade ama bas nista a hoce lepo da zive i da steknu "ne malo" :ROFLMAO:

Ja danas umesto da sam bio u oranju cuvao decu ceo dan.. 😅 Ne zalim se, lepo mi je bilo, ali kad je dosla zena oko 17h izasao sam napolje na 2-3h da ubacim neko djubrivo da mi ne pokisne sutra, nemam taj luksuz da odmorim i ostavim za sutra..

Kod mene je u selu tradicionalno tako da za svaki posao treba da se porani. Pravi vredni domaćini su tako svoju decu vaspitavali, i to je tako. Naravno, ima izuzetaka.

Što se oranja tiče, ni ja danas nisam išao. Najveći i najteži deo oranja je odradjen, ostalo još 20-ak hektara. Ako sledeća nedelja bude po prognozi suva, završiću sa oranjem.

Nemam stoke stalno, uranim dvije zimine i dvije ture pilića, nemam zašta da ranim. Ranim kad mi stigne paprika u plastenicima oko 15 jula pa do oktobra, zbog vrućine se mora poraniti čim sviće, a ne ližem ni rano, oko 22.30 h do 23.00 h. I da, ljeti obavezno oko 14 h do 17 h spavanje. I da vam kažem u selu me ne smatraju za lijenčugu nego naprotiv kažu, jedini čovijek u selu koji neradi baš puno ali radi pametno 😄

To je najbitnije @Miladin, raditi pametno. Ajde iscimaj se na okupljanje 22.12. da nam preneses malo iskustva ja se ocigledno nesto lose organizujem, po nekad da je dan 48 sati bio bi kratak. Tebi je mnogo blize Morovic nego meni. :D

To je najbitnije @Miladin, raditi pametno. Ajde iscimaj se na okupljanje 22.12. da nam preneses malo iskustva ja se ocigledno nesto lose organizujem, po nekad da je dan 48 sati bio bi kratak. Tebi je mnogo blize Morovic nego meni. :D
Ne miješam se u unutrašnje stvari ddruge države😀, dobro jutro, ja se sad umio, kava gotova, malo sam ljut na sebe, ostalo mi 1.5 h dubokog oranja, desila se kasno promjena planova, moram prvo skinuti neke plastenike da bi mogao orati.

Da čujem šta kažu orači sa obrtačima sa dubinskim točkom. Meni su u predračunu napisali metalni točak, to je u stvari varijanta sa 2 točka kao Vogel lm, a ja sam gledao taj plug ima gumeni točak jedan sa amortizerom. Nazovem Fop oni kažu da trenutno rade gumeni točak. Malo su me zbunili, fabrika trenutno radi gumeni a Agrotec pisao metalni točak. Nikad nisam orao sa točkom pa neznam koja je varijanta bolja, vi to sigurno znate.

Evo sad opet pravim zamršenu situaciju. Konkurisao sam obrtač Vulkan, moja cijena je 6560 km. Sad pitam Progresus gdje sam konkurisao mogu li zamijeniti predračun Fopovog pluga za predračun Amazone plug Ciros M 2 950. Cijena Amazone u istoj opremi je za mene 7350 km. Progresus traži da napišem molbu i razlog zamjene pa će da odluče. Mala je razlika u cijeni a Amazone je svjedska marka.

Nazad
Vrh