Oranje

Da li je hteo u zemlju kada si mu smanjio ugao? I daj nam slike one brazde sto se kida,ja i dalje nisam siguran da li misliš na dno brazde ili nešto drugo?

Miladine pazi dobro kod tog podešavanja ugla.Tako je naš drug @Goran Bačkonja čačkao ugao raonika na svom Unia plugu pa ga otkačio u baštu i nije vezao lancem za oraJ.Tokom noći plug je zbog dobre podešenosti polako počeo da klizi jer pad vodi iz bašte direktno na onaj njihov surduk.Klizeći je došao skroz do kraja bedema i surdukno se u Dunav gde je nastavio skroz do druge strane a uz put pustio duboku brazdu preko Dunava da i dan danas kada brod tuda naiđe, obavezno štrucne.

Miladine pazi dobro kod tog podešavanja ugla.Tako je naš drug @Goran Bačkonja čačkao ugao raonika na svom Unia plugu pa ga otkačio u baštu i nije vezao lancem za oraJ.Tokom noći plug je zbog dobre podešenosti polako počeo da klizi jer pad vodi iz bašte direktno na onaj njihov surduk.Klizeći je došao skroz do kraja bedema i surdukno se u Dunav gde je nastavio skroz do druge strane a uz put pustio duboku brazdu preko Dunava da i dan danas kada brod tuda naiđe, obavezno štrucne.
To me Grbić učio 😐 al verovatno se negde neka pogreška pojavila, ovi u Barandi I Opovu i deo Čente i dan danas prepričava taj događaj 😑

Biće u subotu kad budem orao. Ako je ugao lemeša preveliki, dno beazde se kida i postaje neravno, naročito kod oranja sa graničnikom preko hidraulike, i hidraulika je u tom slučaju jako nemirna. Ako je ugao manji dno brazde se lijepo i ravno podasjeca i hidraulika mirna. Neko će reći a šta kad ima točak na plugu, isti slučaj samo što hidraulika ne trpi. Možda neko nezna da od ukupnog otpora pluga na lemeš pada oko 50%, i zamislite sad kad tih 50% otpora još povećate sa većim uglom zaparanja lemeša koliko je traktoru teže vući, bilo je dosta slučajeva odustajanja od oranja zbog velikog ugla lemeša.
Zato Leopard lakše ode od IMT 🤔

Значи тако је настала Сурдучка сисура, упс овај клисура. 🤔

Свако село уз Дунав има ту причу😁Иначе пре неки дан у орању са једне њиве пређем у другу тешко иде у пм,гледам шта је не могу никако да провалим,убацим у прву спору и гледам позади...прва глава тј задњи део раоника не подсеца бразду за неких 2-4 цм земља тврда набијена...померим цео плуг за једну рупу(ка ораном)и трактор се препороди као и орање.Тако да у лаком орању кад је земља растресита то се и не види али у тврдом и то само кад се иде споро види се....ето човек се учи док је жив.

Poslednja izmena:
SInoć sam sa 35 stepeni napravio na 25, nisam smio smanjiti na 20 jer idem ujutro u 5h na oranje i imam fore mraza svega 2 sata. A bojao sam se smanjiti na 20 stepeni jer u slučaju ako bi bilo lošije zaparanje pluga morao bi vratiti se kući za ispravku, onda propade posao po mrazu. Nemam slike dna brazde od fabričkog ugla ali je dno bilo grubo, a treba da bude ravno, i takoreći da se sija na ovoj vlazi. Zato kovači (koji znaju) cijelu dužinu lemeša od polovine poviju ivicu prema gore, a sami vrh malo obore dole za bolje zaparanje. Danas sam mjerio ugao lemeša kod čovijeka u drugom selu, a kovač mu navario gibanj na stari lemeš, i napraio ispravno. Gornji dio starog lemeša leži na glavi pluga isto kao i moj lemeš na 35 stepeni, a navareni dio gibnja je povijen oko 15 stepeni u odnosu na stari dio gibnja. Znači širina lemeša je sad kao el profil oko 15 stepeni. Nekada davno rođak se odmah vratio sa oranja i naišao kod mene. Kaže šta je ovo nemogu da orem, hidraulika stalno trza, plug bježi u stranu i podkopaje dno brazde. Ja pogledam lemeše, oni novi i ravni kao astal, kažem mu skini lemeše i nosi kovaču da ih iskarliči ( povije), kad je to uradio plug prede kao mačor. Mnogi nisu svjesni koje sve probleme može da napravi lemeš. Ovi šoferi što koriste točak na plugu te probleme manje osjete ali zato osjeti traktor i gorivo. Napriča se ja.

Pošto su moji lemeši novi, nisu pokivani, ja sam skinuo lemeše pa sam na njih na 3 mjesta navario bradavice 5mm visine, i kad stegnem šarafe te bradavice podignu ivicu lemeša prema gore, sad ću sliku poslati. A dno brazde kao kad ideš motikom i kopkaš rupe 5 cm dubine, a kad lemeš legne svojom širinom bliže zemlji onda siječe dno brazde ravno kao kad guliš koru sa drveta pa drvo se sija. To ti je dno brazde kud ide desni točak traktora ili i lijevi i desni kod obrtača.

Ne je*ite covjeka, sta tu nije jasno
Voli da ima precizno ustiman prikljucak i kraj price
Ugao raonika vjerovatno mjenja podbacimanjem limica iznad ili ispod vijaka koji drze raonik

Ковач то ради наравно...Човек мисли на угао раоника(целом дужином) у смислу да сече земљу не да је дере,кида,гура...И Миладине ово је тупо ко балван скидај то и код ковача

Nazad
Vrh