Oranje

Bio je to jutro oko -6, međutim tek prvi takav minus, nije baš pomogo puno, sad opet ide u plus temperatura... još imam 15 kj cca, izgleda da će čekat...

Nikad ne bih radio sa ovim novim napucanim traktorima, to je živo smaranje. Sve radi kompjuter, navigacija.. dosadno a treba ceo dan provesti u kabini. Na mom fergi nikad nije dosadno, aktivan sam tokom cele vožnje, obe ruke na volanu, pri tome pazim da palac ne bude spušten preko jer kad naiđe na busen pa volan cimne, došlo bi do lomljenja siguno. Koncentracija 100% prisutna, vrat ukočen, pogled fokusiran na držanje pravca, uši pune zvuka, pluća uvek nadimljena kao kad sam u kafiću, u nosu miris kao kad sam pored smederevca a u rerni se peče bundeva, neka ptica u letu može da te nađubri po glavi...

Danas ili sutra sledi podešavanje ugla lemeša na 20 stepeni, trenutno je fabrički 35 stepeni pa mi drobi dno brazde. Ko nezna da dodam da je ugao zaparanja lemeša 13 do 25 stepeni zavisno od zemljišta.

Sr mihaljevci po Vikipediji jedni od naj niži u sremu po nadamorskoj visini . Pa kažu da im je oranje teško kao smrt.

Miladine, zar nije lakše ostaviti ga pod šupom i kupiti drugi?

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Opet, vi ste možda skeptični na Fop plug za razliku od mene, prvo bio 756.2 pa sad 757.2 i oba rade savršeno. Tako sam konkurisao i za Fopov obrtač koji je tek prvi izašao iz proizvodnje, stim što obrtni ima u ponudi rešetkaste daske i pune wy 400.

Znao bi i ja izabrati bolji plug, samo je duplo skuplji a to mi ne treba za mojih 3.4 ha, iovako hoće žena da me ubije😃, veli dokle ćeš kupovati plugove.

Ima ovde malo naduvanih koji možda imaju imt plug, čast izuzecima, ali im u duši da kritikuju, takvi smo šta da se radi, no ne obraćam pažnju na takve, svako kupuje kako može i šta mu treba.

Danas ili sutra sledi podešavanje ugla lemeša na 20 stepeni, trenutno je fabrički 35 stepeni pa mi drobi dno brazde. Ko nezna da dodam da je ugao zaparanja lemeša 13 do 25 stepeni zavisno od zemljišta.
Ajde nam postavi slike kako izgleda oranje sa jednim a kako sa drugim uglom lemeša. Kako se to drobi dno brazde i zašto to nije dobro? Nije mi jasno na šta misliš pa zato pitam. I jos nešto,da li ce plug ulaziti u zemlju ako smanjis ugao lemeša?

Biće u subotu kad budem orao. Ako je ugao lemeša preveliki, dno beazde se kida i postaje neravno, naročito kod oranja sa graničnikom preko hidraulike, i hidraulika je u tom slučaju jako nemirna. Ako je ugao manji dno brazde se lijepo i ravno podasjeca i hidraulika mirna. Neko će reći a šta kad ima točak na plugu, isti slučaj samo što hidraulika ne trpi. Možda neko nezna da od ukupnog otpora pluga na lemeš pada oko 50%, i zamislite sad kad tih 50% otpora još povećate sa većim uglom zaparanja lemeša koliko je traktoru teže vući, bilo je dosta slučajeva odustajanja od oranja zbog velikog ugla lemeša.

Nazad
Vrh