Oranje

Muka živa kad se okasni...
a887dee2652eae2c4fb9d5c645fdc57d.jpg
8e743e6b7f697ad2c66261dfbbf552db.jpg
a58b8cece84e91341839a580af25c39e.jpg
98d60e49f5e7409e6e0183fde7de98eb.jpg

Радашине, је л' ти дифови стружу по земљи? :oops:

А ја данас наставио своје експеримент са скинутом трећом главом са мог "Вогела" Л серије. Моја замисао је била да видим "пролазна времена" у орању са двобразним плугом у односу на тробразни, са захватима 2х35 и 3х30 сантима, да проверим да ли да по селу тражим неки јефтин ИМТ 757 када се из неког разлога теже оре, па и да му накарикам некакве додатне делове, типа претплужњака или оног чешља или којекаквих керефека, што са осамдесет и кусур понија у мом трактору и са тробразним плугом баш и није варијанта која ће увек моћи да ради посао код мене.

Елем, не да се примети разлика када по глави имам на располагању четрдесет и више коња у односу на двадесет седам-осам-девет, него само тако. Цајгер на трактору немам, па брзину на знам, али за око седам сати, обрнуо сам око шес'и по ланаца (оних што су 5755 м2) стњике. Да сам орао тробразним, у овим условима, ћерао бих у четвртој спороходној ("Фотон" ми има 4х2 мењач) и не чини ми се да бих за краће време преврнуо ланац. Уз то, резерва снаге је увек постојала, што не може, а да ме не радује. Мој закључак: купићу неки двобразни плуг, да се нађе (јер 'леба не тражи, не може да шкоди и којих већ сличних фраза успем да се сетим).

Poslednja izmena:
Danas 12 sati po njivama sa sve prebacivanjima od jedne do druge, samo 4 hektara uradjeno u 7 parcela, 130 l nafte otislo.. Negde ide ok a negde katastrofa.. Ako nista drugo bar sam eliminisao neke nezgodne njive..

Bogami, gotovo je bilo u jednom trenutku. Blagi pad s desna, naišao na neki pesak, plug ode u Kinu. Kad sam naišao sledeću brazdu poče zadnji levi točak da poleće! Jedva sam se nekako iskobeljao

Nije to zbog tanjiranja jer mi tanjiramo za pšenicu već 20+godina.Čini mi se da je glavni krivac kombajn jer je u žetvi tlo bilo mekše nego što je uobičajeno usled dosta padavina i došlo je do zbijanja zemlje pa je sada normalno da ide teže nego obično.Još da dodam, tamo gde su strništa zapaljena da li namerno ili slučajno oranje ide još teže i izvaljuju se televizori čak i sada.

nije tanjirare jer ja orem svake godine

pisao sam ve nekolko puta,jecmiste nekoliko brazdi pre kisa bio haos...ferguson se ukopa

sto kaze mati,bilo mekano....preosovanje i odnosenje slame i eto nevolje

doduse i kod nas opet zasulio kasnije,pa i tanjiro-da kao otvorim zemlju a ustvari usro motku

Koliko zategnete zatezače poluga pri oranju? Da li plug ne sme da ima imalo lufta ili treba malo?
Kako se upšte zove taj deo? Kod nas ga zovu oračica što, ebemliga.

Otpustis skroz, lanci kod oranja ne trebaju.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Danas bilo u planu da zavrsimo oranje, ali na Torpedu ode AC pumpa, na Rakovici lamela, tako da je za sutra ostalo jos 80 ari da se uzore I gotovo. Ako ne ispadne neka nova arenda, mada vec je kasno.
4d12c1779aa9a7c57d8c2cfe1fae4c28.jpg

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока

Stara navika ostalo od imt lepo dok je toplo sve poradim sta me zabole za travu hoce rasti ili nece, zima mi kad gledam a ne da radim po blatu i zimi, jednom orao za svetu četku umak se upisao nisam ne mogu da se nakanem iz tople kabine, blato proklizava ukljucuj blokadu a u rezervoaru vir sisa gorivo ko dete mleko posle jos dva dana pranja ribanje dvoriste i masina jebo posao
Moj otac ima tu filozofiju. Poore rano i loše (tvrdo, suvo). Posle se nabije i izbije trava kao da nije ni orano.
Sad je druga situacija bila. U subotu u majici. U nedelju zima, vetar.

Nije to zbog tanjiranja jer mi tanjiramo za pšenicu već 20+godina.Čini mi se da je glavni krivac kombajn jer je u žetvi tlo bilo mekše nego što je uobičajeno usled dosta padavina i došlo je do zbijanja zemlje pa je sada normalno da ide teže nego obično.Još da dodam, tamo gde su strništa zapaljena da li namerno ili slučajno oranje ide još teže i izvaljuju se televizori čak i sada.
Nemojte potceniti ni moć kiše da sabije zemlju. Kod strnjike je sve golišavo pa pljusak bije direktno u zemlju, kod prekrivenih njiva usevom je taj efekat slabiji. A od letos je bilo lepih pljuskova, samo ko hoće pošteno to da kaže da l' je bilo ili nije...

Nazad
Vrh