Oranje

kod nas po novom zakonu ak ostane tako sitno, golo oranje preko zime ne dobijate ni osnovni poticaj
Ostavio sam i ja tih 4%, ali sve si mislim da poticaj neću više ni tražit, a zemlju ću radit kako ja želim. S obzirom na rezultate mislim da nisam loš gospodar zemljom...

Ostavio sam i ja tih 4%, ali sve si mislim da poticaj neću više ni tražit, a zemlju ću radit kako ja želim. S obzirom na rezultate mislim da nisam loš gospodar zemljom...
pa ja nisam ni za ovu 2022/2023 trazio sve, a mogao sam komotno za leguminoze i sve postrno zeleno sto sam posijao, ali nisam posto ti datumi koji oni traze da bude posijano itd ne odgovaraju za moj kraj..
Nama na predavanju rekli npr i da za konverzacijsku tj bez pluga ne priznaju tanjurače ove kratke, a svi ih kod mene masovno pokupovali....

ne bih ga ja uopce trazio isto, al jbg još uvijek stoji da dobiti kvotu za plavi dizel potrebno priložiti zahtjev za potporu/poticaj

pa ja nisam ni za ovu 2022/2023 trazio sve, a mogao sam komotno za leguminoze i sve postrno zeleno sto sam posijao, ali nisam posto ti datumi koji oni traze da bude posijano itd ne odgovaraju za moj kraj..
Nama na predavanju rekli npr i da za konverzacijsku tj bez pluga ne priznaju tanjurače ove kratke, a svi ih kod mene masovno pokupovali....

ne bih ga ja uopce trazio isto, al jbg još uvijek stoji da dobiti kvotu za plavi dizel potrebno priložiti zahtjev za potporu/poticaj
Nisam ni ja sve tražio. Pa tako je ovaj jedan kod nas kupio prije dvije godine onaj roto plug Imants jer se pričalo o tome, mjenjao i traktor zbog tog stroja, sad mu rekli da ne prolazi pod konzervacijsku.
Imamo subvenciju, tzv. eko shemu koja nosi 250 €/ha koju možemo prijavit, a i nemoramo, a u njoj se nesmiju koristiti oruđa koja preokreću zemlju što god to značilo, zahtjevaju obradu samo mješanjem, odnosno gruber ili podrivač, te minimalno dvije kulture u tekućoj godini zahtjeva. Pod drugu kulturu može i zeleni pokrov, bitno je da je konstatno zemlja prekrivrena. Sve to naravno prate satelitom, sad je zbog toga kod nas 100 problema trenutno jer su krenule isplate.

Jedino nisam shvatio od kad do kad im je tekuća godina, od kog do kog datuma...

Npr,
siješ pšenicu na kukurzište, i prođeš to kukuruzište 1-2x tom teškom kratkom tanjuračom i posiješ pšenicu, i prijaviš poticaj pod eko shemu: 'konverzacijska obrada' ne prihvaćaju jer prema njima tanjurača isto prevrće zemlju, kao plug

a konverzacijsku npr pšenica posijana na sojište, isto vjerojatno neće prihvaćati pošto je manje od 30% žetvenih ostataka

isto i oni roto plugovi, iako to nikad ne bih uzeo jer sahraniš traktor s tim...

E to, hvala.

Što se tiće žetvenih ostataka, to mi je glupost žešća, ako i dođe kontrola, kako će znati jel manje ili više od tih 30 % na bilo kojoj kulturi.
Kolega je radio malčer i podrivač i odma kombinacija iza toga sjetvena, neki ljudi iza pluga imaju više ostataka nego on iza ovog, a dobri kukuruzi su bili...

Po meni su to najobičnije besmislice koje je smislio neki kancelarijski moljac da bi obezbedio sebi primanja.

Birokratija je opasan parazit.

Preko leta kada se zemlja isuši kao u Sahari i pretvori u prašinu nema erozije i pored useva?
Pričam ti priču.
Baš će preko zime kada je zemljište najvlažnije da se desi erozija.
U proleće vetrovi najviše duvaju a tad su usevi još uvek mali.

Stajsko djubrivo isto koješta.
Koliko bi trebalo stoke držati da se sva površina djubri, i to ne svake godine?
Utopija obična.
Šta bi sa tolikim životinjama.
Da ih "humano" sve pojedemo i još više zdravstvenih problema izazovemo?
Da ne pominjem "izduvne gasove" kod goveda i efekat staklene bašte koji dobrim delom potpomažu.

E to, hvala.

Što se tiće žetvenih ostataka, to mi je glupost žešća, ako i dođe kontrola, kako će znati jel manje ili više od tih 30 % na bilo kojoj kulturi.
Kolega je radio malčer i podrivač i odma kombinacija iza toga sjetvena, neki ljudi iza pluga imaju više ostataka nego on iza ovog, a dobri kukuruzi su bili...
Nema nigdje toga od 30% u pravilniku nego potpuna pokrivenost

@Boderlica

Gruberi, podrivači i traktori od 200-300KS postoje 200 godina?
Traktori takvih snaga koji su potrebni za uspešan način obrade u tim sistemima tako "lakački" kad prošetaju parcelama baš fino "konzerviraju" zemljište!
Koliko CO2 se emituje dok se ne proizvede takva mašina?
Koja je potrošnja po jedinici površine?
Megalomanija u službi globalizacije, kontrole i tlačenja malog čoveka.

Kad je ono plug, zapravo drveno ralo počeo da se koristi?
Ima on svojih mana, kao i sve, ali nekoliko milenijuma upotrebe nešto kaže.

Treba nam još veća mehanizacija, poput onih nemačkih "Nexat" kombinovanih sistema koji su se počeli pojavljivati u Ukrajini i USA. Zahvati od 30+ metara.
A većina od 96% populacije koja veštački nema nikakve veze sa poljoprivredom će da proizvodi raznorazne gluposti poput baš tog rata u Ukrajini jer ne zna šta će sa sobom.

Kako ti znaš šta sam ja u životu do sada čitao, pročitao i koliko toga znam?
Po meni još bitnije koliko sam sopstvenim rukama uradio, napravio, ili imam veština i znanja da mogu da uradim?

Naravno da je čovek željan znanja svestan da nikad ne zna dovoljno i da proces učenja traje čitav život.

Ti mi nekako deluješ da si od onih koji već "sve" znaju, a u stvari samo mlatiš praznu slamu.
Možeš ti da se sa nekim ne složiš, ali nemaš pravo sa "nebeskih" visina na koje si se samoumišljeno postavio bilo koga da omalovažavaš.

@Boderlica

Skroz si omašio.

Ja nisam taj, niti sam učestvovao u tim diskusijama.
Takodje do sad nisam imao nikakav djalog sa tobom.

I to što navodiš oko "čitanja i polaganja" je tako isto sve relativna stvar. Od "knjiških" moljaca najčeše ništa korisno i konkretno.

Vidim da si "polupan", tako da 'aj zdravo, pročitaj nešto u tom smislu.

Nazad
Vrh