Oranje

Бубиша, пази на тај осигурач на десној полузи, јер нема ништа горе него да ти спадне плуг са полуга на најгори могући начин у том датом моменту. Ако немаш неког да ради на њиви поред, много ћеш да се захебаваш да док га поново накачиш. Не знам одакле то знам.... ;)

@tatatui: Jeste...tu lakse mogu da pratim da li je traktoru tesko.....
@MIRBAN: Da tako je posle kise a pre......odvaljivao je sante...
@Bećarina pusta: Jeste.....posle par krugova kad sam izasao "radi sebe" vratio sam ga...

Мени је сад када сам орао за жито спао тај осигурач, је.бо сам све по списку ко га измисли, сам у атару окилавио сам се док сам закачио плуг. Одма је стављен шраф М 10. 8,8 и матица, стегнуто на кисело.

Bojim se da mi nemamo klimu za takve zakone,u tom slučaju to se mora orati na proleće a to uglavnom ne pije vodu...
Slažem se sa nekim stvarima,radi očuvanja zemljišta i njene plodnosti,al dok to ima smisla u određenim klimatskim uslovima...

A to što se negde oranje lepo rasipa,to je jednostavno do takvog zemljišta...eto kod mene u inđiji nema šanse da se takvo oranje spremi u proleće a da ne bude sitno praškasto,čak nekad i prolećna oranja ne budu sitno mrvičasta...

Već godinama u nebranjenom delu ore se samo u proleće zato što ako se Sava izlije odnese gornji sloj oranja.

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Dobro,to jecsad druga vrsta,ekstremnog slučaja...al tu pošto se sava češće izliva sigurno imate manje problema sa vlagom?

Pa i ne baš,to je peskovito zemljište.Ako je velika suša onda nije baš sjajno za kukuruz.

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

A
A kako drugačije posejati u proleće sa konvencionalnim mašinama?
99 posto nas nema ni traktor kadar,a kamoli sejalicu i još štošta da bi se setva obavila direktno ,strip till ili koja već opcija postoji,zar ne?

A kakvo treba da ostane?
laički rečeno 'ružno na oko' i da u proljece pri zatvaranju izgubiš bubrege 😂
od 15.11 do 15.02 kod takvih tipova tla gdje se zemlja rasipa tijekom obrade, ili zetveni ostaci, ili neki pokrov..ne smije biti golo tlo, zbog erozije itd
Fala Bogu da ima neko normalan. Zato ste u EU, a mi u 3lpm.
od kad smo u EU propast OPG-ovaca se samo ubrzala....
Nitko to ne vjeruje, mene budalu uvukli bezveze u raspravu, pokazuju neke stare brošure. Klepit će ih po džepu.🤣
pa evo kod mene u okolici vidim samo ja i kolega ostavili onih 4% ukupne površine da ne smijemo ništa sijati, isto kod ozimih kultura (pšenica, ječam) EZP širine 5-10m nismo posijali pšenicu/ječam uz kanale, grmlje, šume itd

pa i meni u početku nisu vjerovali, pa sad na obaveznom predavanju prije 2mj su čuli i sami...al i dalje ne uvažavaju, a kad ne dobiju uopće nikakav poticaj e onda će biti problem
Eto, ja bi najpre uveo obavezu zaoravanja stajnjaka.
to je kod nas tako, i da ne smije mislim proći više od 24 (ili 48h) da stoji razbacano na njivi
ili ako ćeš izvozit na gomilu na rubu parcele, mora biti pokriven stajnjak s nečim
tako i u dvorištu, da je pod nekom šupom
a gnojnicu možeš samo s onim dodatkom za ispustanje u zemlju...

Nazad
Vrh