Oranje

Ја бих рекао да је подешен на 3Х30 сантима.

А има још једна добра ствар код постављања тог одстојника на носачу точка - онда он иде по трагу трактора.

А кад ореш по кукурузу тако 3Х30, тј. када на полеће прођеш сетвоспремачем или дрљачом на њиви која је орана са таквим подешавањем плуга, да ли ти се због тог непоклапања ширине радног захвата и међуредног растојања, догодило да извадиш напоље читаву врсту чапурова/џомби или како већ где зову корен кукуруза, па се онда то понови на сваких 3,5-4 метра? Мени је то редовна појава у пролеће, чиме год да вршим припрему, дрљачом или сетвоспремачем.

Мени се то не догађа само када орем са радним захватом 3Х35 и применим дедовско правило да орем до тог чапура, па га онда у следећем проходу бацим на само дно бразде и уопште пазим на редове.

ne desava mi se. Spremam uvek u pravcu u kojem sam orao i bude sve ok
Наравно да и сам спремам у правцу орања, али када орем са захватом 30 по глави, догоди ми се да због положаја где га је захватила и пребацила даска, чапур (читав ред) буде веома плитко и лако га извадим на пролеће током затварања бразде.

Juce uzorao 11 a danas 6 hektara,ide ekstraa.Gde je detelina malo je suvlje ali isto ide dobro . Ove godine ide kao po loju,prosle godine sam trosio 35l a ove nepunih 25 po hektaru sa sve putem od njive do njive koji nije mali.
Dzona ide kao nevreme na 8-9km/h 4x40 zahvat,kad ga malo poceram na 10-11 baca zemlju kod komsije pa nije poso :)
Jedino sto daske nece da obrnu plasticu skroz,pa ostaje po malo trave i zetvenih ostataka odozgo ali nije strasno ne mogu to resiti.
386861210_7338942016124673_1763566450915956943_n.jpg

371436737_871883604585031_5529592629064372926_n.jpg

368033648_725077852823593_1989192075378464716_n.jpg

P.s kamera na telefonu je ocaj al jbg.

Наравно да и сам спремам у правцу орања, али када орем са захватом 30 по глави, догоди ми се да због положаја где га је захватила и пребацила даска, чапур (читав ред) буде веома плитко и лако га извадим на пролеће током затварања бразде.
Dok sam orao sa IMT 756 dešavalo se to što opisuješ, uvek u nekoj manjoj meri tj. nikad nisu te džombe koje izvadi setvospremač smetale spremanju i setvi.

Uzgred, kod nas se za koren od kukuruza kaže džomba, da nekom kažeš čapur ne bi imao pojma šta je to, i kukuruzište se kod nas kaže džombište. Ostatak od klipa je kod nas šapurika... :)

Kakav to plug ore tako da na povrsini ostavlja ostatke?
Plug bi to trebalo da spakuje na oderedjenu dubinu, a ne da ostavlja na povrsini.

bb2cd9e194ad9084d81f119dba8ec6f8.jpg

Nekad teska slanina, ovo je sad ‘rasipanje’…
I kazu onda plug unistava tlo a i po rekordnim prinosima na toj parceli zadnje dvije sezone znam da je na dobrom putu, prinosi skoro duplo veci u odnosu na 2015 (kupljena) - 2019

(unistava kad se koristi kad ne treba, al u takvim uvijetima svako orude unistava tlo, pa i sam traktor)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Plug bi to trebalo da spakuje na oderedjenu dubinu, a ne da ostavlja na povrsini.
Не оставља на површини, већ на различитој дубини тј. не баца ти све на дно бразде, већ се, у зависности од тога где врсту џомбе/чапура "гађа" плужно тело приликом орања (ближе козлацу или перу), затрпава плиће или дубље. Е па кад је џомба/чапур релативно плиће затрпана у пластици, припрема на пролеће зна да је извади напоље, да чак назиреш конкретну врсту. И то ми се догађа када је плуг подешен на радни захват од 30 сантима, док на захвату 35 сантима, то не примећујем.

Dok sam orao sa IMT 756 dešavalo se to što opisuješ, uvek u nekoj manjoj meri tj. nikad nisu te džombe koje izvadi setvospremač smetale spremanju i setvi.
Било би зло и наопако да џомбе покваре сетву.

Не, то што описујем никада није ни близу да поквари посао око сетве.

Ovakav kao ovaj moj,ako nisi imao prilike neki drugi do sada da upoznas. :)

Imam i deflektore i predpluznjake,ali na nasem brdovitom terenu to ne pije vodu.Ako je njiva nastranit (orese se preko) plugovi su nekad vise nakrivljeni tamo neki put ovamo i do predstavlja problem.Guse zetveni ostatci,lepi se glinovita zemlja na deflektore itd. Pokusao sam da orem sa "full opremom" kada je stigao ali sam se na ustrb ciscenja pluga i zagusivanja odrekao potpuno zaorane trave i zetvenih ostataka. Na nekim njivama mogu raditi ali nemam ni vremena ni zivaca da ih sarafam x puta u sezoni jel ne radim samo sebi nego i usluzno i onda kad me posalju u neku vukojebinu sa 2 metra trave bude ringispil.

Ako je njiva nastranit (orese se preko) plugovi su nekad vise nakrivljeni tamo neki put ovamo i do predstavlja problem.
Шумадинац, да ти кажем да код нас у Банату и правац дувања ветра (ал' баш дувања, да те одгура) зна да направи разлику, да се плуг гуши или не гуши жетвеним остацима, да ли би ми веровао? :)

Шумадинац, да ти кажем да код нас у Банату и правац дувања ветра (ал' баш дувања, да те одгура) зна да направи разлику, да се плуг гуши или не гуши жетвеним остацима, да ли би ми веровао? :)
Danas skidam kukuruz,preko noci kosava,sutra idem da tanjiram kad ono njjva cista... ostaci kod komsije u strnjiste 😂

Ovo je pre kise.... Posle kise sam orao dzombaru i ide odlicno. Samo da nisam stavio onaj dodatak da odmaknem kopirni tocak od pluga ne bi mogao da radim. Gusilo bi non stop jer je je komusina natopljena i oce da se skupi na brazdama ali kada spadne sa brazdi ne kaci se kod tocka. milina je raditi

Taj dodatak je napravljen ili je negde kupljen?

Nazad
Vrh