Oranje

Meni je ostalo pola jutra na jednoj njivi i jedne uvratine na drugoj, i to ću ostaviti za proleće ako i tada bude moglo (ako završe radove oko cevovoda).

Sta bih dao da je zemlja plodnija i da mogu usevi bez stajnjaka...
Kad su bili idealni uslovi radio nesto drugo, djubre rasturio i taman planirao oranje sad u januaru ali svako malo kisa doda.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

У октобру сам разбацио стајњак по баштама и нисам још орао. Невероватно како је трава потерала.

Nije bilo bas najsuvlje ali nije ni tonula prikolica dok smo razbacivali.
Cedne brzo kod nas posle kise.
Ako nije vreme za po njivi, kipujem u cosak njive pa posle rasturamo kad bude prilika.
Nekad ne mozes udesiti jer jesen kakva moze biti nego vlazna

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Moze li zaoravanje snijega?
db8fa9114e498d3382086733b10ecd44.jpg

Te plasticne dvolitarske ne moze svako da zaore..

Prica mi deda juce pricao sa nekim njegovim drugarom i on mu rekao kako moj plug obrtac ne valja nije trebalo to da kupujem, on ne moze da ore vise od 25cm dubine, najbolji su ravnjaci plugovi oni mogu da idu do 40cm :D A deda mu rekao "pa ja sam gledao kad je orao jednu njivu blizu kuce islo je preko 25 cini mi se skoro 30" ali kaze to je do njive verovatno, u drugim njivama ne moze... 😅

Te plasticne dvolitarske ne moze svako da zaore..
Kako ne, mogu se zaorati i veće stvari!
Živa istina, tu kod mene, prije četrdesetak godina, dva prijatelja iz fore išla orati, svaki stoji na jednom kraju njive, jedan okrene traktor i pusti ga drugom bez šofera. Tako dugo je bilo dobro dok se jedan nije okliznuo, pao pod traktor, i plug ga cijelog izlomi i zaore. A krme od 130kila. Jedva se oporavi majstor🤣

Nazad
Vrh