Orah - opšta tema

Ove jeseni sakupili smo oko 650 kg oraha u ljusci (sa 110 stabala), 100ak kg više nego prethodne. Nakon očišćene 1/3 vidi se da je manji randman zdravog jezgra, ali i veći odnos svetlog jezgra (50%) nego prošle godine. Imamo jednu lepu njivu malo izduženu 30ak ari možda dogodine posadimo Rasnu na 11 m (2 reda po 12-13 sadnica).
 
Pa to je sasma dovoljno stabala za neki proseksamo je jos mlad.
Koliko sam skontao cendler je nepoznanica kako podnosi nase mrazeve, ali one malo jace koji se statisticki desavaju jednom u 10 ili 15 godina.
Selekcija domacih rasna, sampion, srem, kasni rodni su se pokazali dosta dobro na mrazeve jer su sa naseg podneblja.
E sada razlika u rodnosti koja se ocekuje da li opravdava rizik da cendler nema jos potvrdu u nasem podneblju.
 
Malo da razmrdam temu ..
Meni se cini da je Cendler OK ako neko ima par stotina hiljada eura da uloži , napravi dobru pripremu zemlje na nekoliko hektara i uz kvalitetan sadni materijal ispostuje sadnju , prekracivanje sadnice godinu ili dve , kupi svu mehanizaciju za obradu zemljista, orezivanje , plati zastitara da se truje hemikalijama i brine o zdravlju zasada čekajuci 10 godina da krene rod koji bi trebalo da opet mašinski skupi, opre , selektuje , spakuje i plasira ne na nasim pijacama nego na *okrutnom* svetskom trzistu.
Ako sadis nekoliko sadnica da popunis neko parče zemlje da ne uraste u šibljak , nemas vremena i živaca da ispostujes programe zastite i posle 15 godina krckas orahe u porodičnoj atmosferi onda su *domaće* sorte možda bolji izbor .
Pozdrav !
Potpisujem! Samo da dodam još i to da će u perspektivi najveći problem biti radna snaga - to će se osetiti kada voćnjak uđe u neku 15-tu godinu. Oko oraha ima da se radi samo tako a čak i kad ga pripremiš, upakuješ, ostaje ti borba za postizanje što bolje cene. Trenutni otkup ka direktnim ozbiljnijim potrošačima u Srbiji je 520-560 din/kg i pričam o prvoj klasi plodova - tuga jer naše tržište ne prepoznaje razliku u klasi. Druga stvar je kvalitet sadnica i poreklo kalem grančica... Ko ne žuri a radi iz hobija i ljubavi, najbolje je dugoročno gledano da priprema i razvija svoje sadnice. Pratim malo rasadničare, sad odjednom svi imaju chandler, laru pa čak i tulare. Vodite računa u šta ulazite i na koji način jer masa ljudi se i dalje gađa ciframa kako sa rodom/prinosom tako i cenom gotovog proizvoda.
 
Kazu da je Rasna cveta homogeno tj. ne treba joj oprasivac i da dobro oprasuje Sejnovo . Mozda dodas jedan ili dva Nemca za svaki slucaj ali izgleda da u poslednje vreme promovisu sto manje *mesanja * sorti..
Dobro dosao u klub postovalaca oraha
 
Da li sejanac od tri ili četiri godine može da se presadi. Planiram da izvadim par oraha koji mi smetaju i da ih posadim na drugo mesto. Visine su oko dva metara. Da im skratim stablo na pola kao i grane.
Da li neko ima iskustva?
Da li bi se uspešno primili?
 
Takodje, pre 4-5 god mozda i starije drvo, bukvalno smo sa traktorskom prikolicom prevezli do drugog mesta, pri tom korenje pocupali 20% sig i krane malo lomili pa ih skratili, i jedina mana sto je malo iskrivljen danas, ali sve ok

Sent from my Redmi 7 using Tapatalk
 
Da li sejanac od tri ili četiri godine može da se presadi. Planiram da izvadim par oraha koji mi smetaju i da ih posadim na drugo mesto. Visine su oko dva metara. Da im skratim stablo na pola kao i grane.
Da li neko ima iskustva?
Da li bi se uspešno primili?
Komso,
presadi i odmah ga odseci na 30cm iznad zemlje . Daces vreme korenu da se oporavi i da pogura stablo u kasnijim godinama .. Srecno..
 
Pripremio sam 15 rupa i odluka je pala na Gezenhajm139,Rasna i Sejn,imate li predlog kojih najvise kojih najmanje
Šejnovo bolje ne sadite. Sorta je podložnija kasnim prolećnim mrazevima, a i po svim drugim parametrima se pokazala lošije od selekcije Rasna. Rasnu treba uzeti kao vodeću sortu (12 kom.). Iako je samooplodna, zbog rizika od kiša u vreme oprašivanja treba dodati i po 1 kom. rezervnih oprašivača: Jupiter, G139 i Novosadski kasni. NS kasni resa kasnije od NS kasnog rodnog (obratite pažnju, nije ista selekcija u pitanju!) i pokriva poslednji period cvetanja Rasne, povećavajući procenat oprašenih plodova).

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
U nedelju posadjeno,3 gezenhajma,3 sejna,3 cendlera i 6 rasni.Posto je parcela u dobroj strani koja nije poorana pre sadnje,doveden bager i iskopana rupa 1.2x1.2 i metar u dubinu.
 
Komso,
presadi i odmah ga odseci na 30cm iznad zemlje . Daces vreme korenu da se oporavi i da pogura stablo u kasnijim godinama .. Srecno..

Hvala Panto,

ideja mi je bila da nađem sredinu u, da tako napišem, budućem rastu i razvoju tih sejanaca. S obzirom da mi je voćnjak još u 'povoju' a da sam imao nekoliko sušnih godina bez navodnjavanja, voće nije napredovalo onoliko koliko sam želeo. Ako se tome doda i moj alternativni pristup voćarstvu i nije neobično što je tako kako je.
Ono što me brine a i potajno raduje je što će država pre ili kasnije da uradi eksproprijaciju tog zemljišta pa sam prema tome prekomponovao prioritete.
U delu voćnjaka gde nije predviđeno da se posadi orah već voće sada sam i orah posadio. Tamo gde je lošija 'zemlja' sam napravio lepe rupe i pođubrio kokošijim stajnjakom a birao sam sejance od tri ili četiri godine starosti sa dobrim korenom. Te sam sejance skratio na polovinu visine (1.0-1.2m) a ostavio grančice koje bi trebalo da 'poteraju'. Ideja je da se oni ove godine prime i krenu da rastu ali da njihov rast bude dovoljno usporen.
Potrebno mi je da visinu od 2-3m dostignu u kratkom roku od dve do tri godine tako da mogu da računam na odštetu. (U okolini su orahe te visine lepo naplaćivali.) Pa i ako ne bude novca ni eksproprijacije ti će orasi rađati kad im dođe vreme. (Kako god da rađaju.)
U delu voćnjaka gde sam posadio stare sorte jabuka i krušaka i gde sam smestio šljive sam posadio par komada dvogodišnjih sejanaca kao i lošije sejance većih oraha sa lošijim korenom i u lošije pripremljene rupe sa manje ili nimalo đubriva. Tu mi je cilj da se oni samo prime i da dostignu 'uočljivu' visinu za četiri do pet godina.
Eto to su neki planovi a kao što naš narod kaže:''Pravi planove da ti se Bog smeje.''

drugarski pozdrav
 
Pozdrav orašarima
Pokušavam već dvije godine okalemiti višegodišnje domaće orahe na sortu chandler, pod koru, na rascjep i na pupić,plemke mi krenu pupovi se otvore i onda se naglo osuše, gdje griješim?
Molim iskusne da li je neko uspio i da kaže neke parametre, datum,temperatura neke posebnosti.
Inače sam uspješno kalemio sve vrste voća. Hvala
 
Kad bi se orah tek tako kalemio ne bi sadnice bile toliko skupe

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 
Znam prijatelju imam ja original sadnice chandler i fernor treću godinu ali bih prekalemio par domaćih a budući da sam vidio kako u Turskoj kaleme a nemaju čestitog noža onda me uhvati inat da makar na jednom uspijem sebi da dokažem
 
Mislim da je najvažnija temperatura dnevna i noćna,mora biti oko 20 c a mislim i mjesečeva mijena da ima uticaja zato što ona regulira kolanje sokova u biljci
 
Svima kolegama orasdjijama cestitam na instrajnom sedenju pred racunarom i evo vec 2000-tom postu. Ako neko hoce da udje u nas svet i iscita sve poruke to mi lici na Ruske romane.. Interesuje me da li je neko krenuo sa orezivanjem oraha i ima li rupa od zeuzere ili drvotocca kako ga neki zovu.
Pozdrav !
 
Nazad
Vrh