Moguće da napadaju i obične orahe. Ja sam video jednu rupu nekih 3-5mm širine na jednom mom orahu još krajem zime. Sadnice su bile visine oko 2m proizvedene naklijavanjem pa posađene 2015 kao jednogodišnje. Slabo su se razvijale jer je tri godine veoma malo padavina bilo u reonu gde se nalazi voćnjak. Samo je 2016 bilo dovoljno padavina. Tlo je veoma siromašno a nije đubreno veštačkim đubrivima već jednom stajnjakom i par puta peletiranim stajnjakom. Nije mi bitan veliki porast oraha jer su između kajsije ali generalno nisam zadovoljan jer mislim da su i pored svih navedenih uticaja morali više da izrastu. I da nađu put do vode pa da krenu pod oblake.
U februaru sam prepolovio sadnicu jer sam sve orahe skraćivao. Sve orahe sam skratio na određenu visinu gde ima razgranjavanja ili još niže. Hteo sam da napravim disbalans između korena i nadzemnog dela kako bi orasi počeli da rastu intenzivnije. Na toj sadnici gde sam uočio rupicu nije bilo kanala u preseku. Odsečeni deo nisam proveravao. Ali sam ga zapalio. Premazivao sam preseke sa kalem voskom ali i dalje je taj sloj mekan jer orah 'suzi' i vlaži vosak. Na jednom većem orahu sam skinuo donje grane koje su bile iznad zemlje do pola metra visine i tada je u početku orah vlažio ali sam presek mazao lepkom za drvo. Preseci su sada suvi i sijaju se od lepka.
U februaru sam prepolovio sadnicu jer sam sve orahe skraćivao. Sve orahe sam skratio na određenu visinu gde ima razgranjavanja ili još niže. Hteo sam da napravim disbalans između korena i nadzemnog dela kako bi orasi počeli da rastu intenzivnije. Na toj sadnici gde sam uočio rupicu nije bilo kanala u preseku. Odsečeni deo nisam proveravao. Ali sam ga zapalio. Premazivao sam preseke sa kalem voskom ali i dalje je taj sloj mekan jer orah 'suzi' i vlaži vosak. Na jednom većem orahu sam skinuo donje grane koje su bile iznad zemlje do pola metra visine i tada je u početku orah vlažio ali sam presek mazao lepkom za drvo. Preseci su sada suvi i sijaju se od lepka.
Poslednja izmena: