Green
Član
Da li neko zna gde bih mogla kupiti 30ak sadnica kalemljenog oraha Chandler?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Mesanje Chandlera i Franquette je sasvim normalna stvar, jer je u pitanju oprasivac. Ako budes kasnije orezivao ostirje, isto ih tretiraj, ali nakon 4. godine orezuje se prve godine jedna strana reda, a sledece godine druga strana, kako ne bi izgubio vecinu rednih pupoljaka odjednom, a dao im vreme da se obnove do sledece sezone. Franquette nije bas preterano rodna sorta, tako da nista ne gubis, samo da ne unistis previse muskih cvetova. Ostrim orezivanjem Chandlera samo podstices razvoj lateralnih pupolajka duz grana.Hvala na dobrodošlici... sada bih postavio par pitanja za početak...
Kao sto rekoh u svom uvodnom postu, posadio sam 37 Chandlera (ako su zaista pravi) i 5 Franqueta. Citajuci ovu temi uvidio sam da se radi o suprotnim sortama jer prvi Chandler sorta sa lateralnim tipom plodonosenja I pogodan je za gustu sadnju (u mene 8x8 u trokut, moglo je i gusce ali nije se znalo) a Franquet sa terminalnim plodonošenjem koje zahtjeva vece rastojanje i drugaciji pristup. Sta ja da sada radim posto su mi ove dvije sorte na parceli izmjesane? Moze li kasnije postati problem?
Drugo, posto imam stalni posao, i samo vikendima imam vremena da posvetim orasima, pitanje glasi da li da krenem sa rezidbom na 30-40 cm sada tj. ovaj vikend ili da sacekam 15-20 dana pa da to odradim u prvoj polovici 3. mjeseca? Posto nemam iskustva sa rezanjem vocki, pitanje je da li je preporucljivo da to sam radim ili da ipak angazujem nekoga strucnijeg. Koliko mogu zeznuti? Isto pitanje se odnosi u paketu odnosi i na nanosenje voska odnosno lijepka za drvo na presjecenu granu.
Trece, treba li takvu skracenu granu kreciti? U nas se voce tradicionalno kreci sa mjesavinom gasenog kreca i svjeze balege/stajskog gnojiva, pa pitam moze li ta kombinacija i u ovom slucaju ili je vise preporucljivo koristiti preparate na bazi sumpora ili plavog kamena?
Cetvrto, iz razloga sto prilikom sadnje nisam dodavao nikakvo gnojivo u jamu, vec samo zrelo stajsko okolo sadnice, da li je potrebno davati nesta sada u ovom period prije vegetacije? tri 15ke ili slicno?
Hvala unaprijed... Sutra slikam i postavljam par slika i u zavisnosti od situacije na terenu mozda bude jos pitanja.
Ma nije na odmet malo ih zakrpiti... A sto se tice sadnice sa bocnom granom, moze biti da je malo dublje posadjena ali nije puno. Jel Bi to mogao biti kakav problem?
Stigla je poruka, hvala. Našao već sam kontakt, čovek mi reče da se čujemo u maju, pa da ih tada poručim. Verovatno ću uzeti dve ili tri klopke.Orasdjije,
ja sam juce kupao sadnice plavim uljem..
Pozdrav !
PS
Paliic,
poslao sam ti poruku vezanu za feromonske klopke ali ne znam da li je stigla jer me kompjuter opasno zeza ovih dana..
Pozdrav !
|Da li si ugradio autopilota u traktoru ili ..