pera peric, ja imam 30 komada oraha, sto se ne bi moglo nazvati plantazom, neka iskustva vec imam. Kalemovi su kupljeni u institutu u Cacku 2004-te godine, dakle u 10-oj godini su sada. U sedmoj godini sam video prvi put plod, a prosle godine sam eto tek poceo znacajnije da imam kakav-takav rod.
S' proleca sam spoljne grane po negde rezao da bih dobio na masi i mislim da se odlicno razvijaju. E sad, razmak izmedju njih je 10 metara (mislim da sam trebao 12). To su dva reda po 15 kom. sa dva kraja parcele, u sredini je vinograd. Redovno podrivam oko njih, u jesen rasturim vocarsko djubrivo, po kretanju vegetacije u prolece KAN, i zadovoljan sam.
Nisam ih nesto posebno tretirao (nisam ni imao potrebe), sem jedne godine kada ih je kao mlade napala neka zelena vas, koju sam obicnim fungicidom uklonio.
Svako stablo je imalo svoju markicu (naziv i karakteristicne osobine), bilo je 5 vrsta, kupio sam one koji pocinju sa kasnijom vegetacijom, zbog eventualnih prolecnih mrazeva...sad koji su, to ne bih mogao reci, jer sam te markice sklonio negde da bih znao koje su sorte...izgleda da sam ih i od sebe sklonio
Toliko o tome za sada, pozz zupa100!