Zna li neko koliko mase sijena stane u 17 m3 zapremine? Gledao sam jednu SIP (slučajno naletio na nju) samoutovarno od 17 kubika, baš onako zgodna prikolica za IMT539 a nije ni skupa. Nisam sa tim radio, do sada sam radio samo sa malim balama, prošle godine sam počeo koristiti rolobale (drugi mi baliraju uslužno) ali dok sam gledao ovu prikolicu palo mi je na pamet da bi možda i ona mogla da posluži, posebno jer godišnje znam da dam zamalo pa njenu vrijednost za uslužno baliranje. Koliko dakle sijena ona može da pokupi u poređenju sa rolobalom 120x120? Imam sjenik dugačak 8 metara, na jednoj strani (po dužoj strani) je visok 3 metra, na drugoj je visok 5 metara i širok je 4 metra, dakle imam tu nekih 128 m3 zapremine., Prostor je sav pod krovom, uz sjenik je kanal korišten za silažu u koji bi mogao da izbacujem sijeno a potom ga ručno prebacim u sjenik preko zida od 1.2m visine. U taj sjenik sam do sada pakovao male bale a od ove godine moram rolobale, s tim da to neće biti baš jednostavno jer moram da srušim dio zida da bi bale mogle da prodju (tu je bio prolaz kud sam iznosio i unosio male bale ali je uzak za rolobale). Iz sjenika svakako moram iznositi sijeno vilama jer rolobalu ne mogu vratiti do štale jer je nizbrdo a traktor ne može ući u sjenik.
Jasno mi je da ručno prebacivanje sijena neće biti baš lako ali svakako mi ne gine da naje*em na ovaj ili onaj način. Dakle, koji kapacitet takva prikolica ima?