Oprema za seno i senažu

Svi kazu, kod mene isto sve radi ali je kod mene odradio tek 10-15rc, ne znam sta je kod prethodnog vlasnika bilo, a sad ima 420rc. Izvinjavamo se za ovaj :off_topic:

dali kad otvoris rol balu koja je uvijena najlonom moras brzo trositi kao silazu ili ne, dali se ne pali.zato jer se zelena sakuplja???

Ja nemam iskustva sa rolo balama ali ja mislim da isto hoće da se upali ako se ne troši, jedino sto je ona manja pa se brzo potroši i nema kad da se upali.

E za te pare tesko da bilo sta možeš naći, ja sam moju platio 650e ali u BiH i dok sam je uvezo odrali me na carinu pa me izašla još toliko. Oko 1000 su one sipove sa 4-6 noževa, a bila je jedna pottinger nedavno na oglasima sa 24 noža i bila je 1500e, i to je po meni bas povoljno jer njih nema po oglasima slabo onih koje imaju 20+ noževa, obično su preko 2000e

E za te pare tesko da bilo sta možeš naći, ja sam moju platio 650e ali u BiH i dok sam je uvezo odrali me na carinu pa me izašla još toliko. Oko 1000 su one sipove sa 4-6 noževa, a bila je jedna pottinger nedavno na oglasima sa 24 noža i bila je 1500e, i to je po meni bas povoljno jer njih nema po oglasima slabo onih koje imaju 20+ noževa, obično su preko 2000e
Ima da se nadje i za te pare, posto kod nas to retko ko koristi, a ima ih koje stoje ljudima... Naletao sam na prikolice po tim cenam, al tada mi nije trebala...

Za 1500e pa na gore imas senazne silo kombajne, a njih ne mozes porediti nikako sa samoutovarnom prikolicom pogotovo onom sa 10 nozeva. A jos ako radis 30 prikolica senaze godisnje onda imas svakako racuna dati vise novca i uzeti senazni silo komb.

Da se malo i ja ukljucim u diskusiju. Samoutovarna prikolica sa nozevima moze da odradi dosta dobar posao kod pripremanja senaze, ali joj to nije jedina funkcija, bez nozeva sakuplja sve, od kukuruzovine posle kombajna, sojine slame, psenicne slame, sena, lucerke. Snaga koja je potrebna za ove prikolice je mozda i 3x manja od snage koja je potrebna za senazni kombajn sto je cesto prepreka za vecinu stocara.

Za 1500e pa na gore imas senazne silo kombajne, a njih ne mozes porediti nikako sa samoutovarnom prikolicom pogotovo onom sa 10 nozeva. A jos ako radis 30 prikolica senaze godisnje onda imas svakako racuna dati vise novca i uzeti senazni silo komb.

Napisao sam gore da mi prvenstveno treba za svakodnevno dovlacenje zelene hrane kravama, a to sa senaznim kombajnom ne mogu...

Senazni kombajn dosta sitnije radi ali tu treba vise masina kad se radi i treba jak traktor, a nikada ne možeš sa ti kombajnom uraditi koliko i sa samoutovarnom jer nemaju neki kapacitet, a prikolicu kad ugasis nozeve još koristis za prevoz zelenog svaki dan i prevoz bala, nabacis kako hoces na gde da ispadnu.

Ako ti treba za svakodnevne potrebe dovoljno je da ima do 10 nozeva previse kad je sitno tesko je tovariti u kolica bude presitno. Kod mene prikolica ima 23 noza i ja sam ostavio 11 nozeva i ja dovozim svaki dan kravama zelenu travu od maja mjeseca pa dok ima nekad i do novembra. Kako taj perko i sudanska jel se griju kad dosta dovezes na kamaru.

Nazad
Vrh