Ogrev-(ugalj-drvo-) NOVO
Otvaram
NOVU Temu, "uz blagoslov" Super Moderatora, pošto je stara (a istoga, ili sličnoga naziva) na volšeban način nestala....
Ovaj gore pomenuti, a "donji Sremac", Matić, kaže, da će STARE Postove prebaciti ovde, itd....
I istovremeno želim da podelim sa Vama iskustvo mojih (daljih) rođaka sa prodavcima drva u Rumi...
Naime, spremili se lepo ljudi, i fizički, i psihički, pa na kraju i materijalno, i o'šli za Rumu da "gledaju" drva da kupe...
Nije im ni bilo posebno važno koja vrsta, ali količina, jeee...
"Natrape" baš na jednoga "vucibatinu", iz nekog sela ispod Cera, al' s "onu stranu", dakle, "od Loznice"...
Svideše im se drva, 90% bagrem, lepe cepanice, onako "na oko", i SUVA drva ko barut...
Pogode se da kupe 8 meteri, jerbo ovaj "trgovac" reče da toliko mu je ostalo, i s obzirom na tu činjenicu, spustiće im cenu maksimalno moguće, odneće im kući, istovariti, da i on može (najzad) "domu svome"...
Pod planinu Cer....
"Potrefi se" da sam baš bio kod burazera na podnevni "kafućino", kad stigoše drva, istovaraju dvojica, taj trgovac i njegov kolega, a mi sa strane, naravno, posmatramo....
Uđoše na sok, bez sikter-kafice, jerbo "mlogo žure" i da se "obračunaju"...
Pita ovaj moj Rođa, koliko smo dužni, veli "trgovac", 290 eura koliko je i pogođeno, Rođa vadi 300 evrića a ovaj mu vraća 1000 dinara, "jer nema sitno" a i Rođa je "kratak" sa sitninom...
Za koliko meteri je lova, priupitam ja namigujući na jedno oko, kaže "trgovac", za 8...
U bre majstore, pa na onoj gomili nabacanih drva nema toliko, velim ja i razvučem šeretski osmeh, napola ozbiljno a napola zezatorski....
Kako nema?!
"Napali se" taj....
Opet ja, mirno i tiho, nema, brate moj, a dokazaću ti tako što ćemo uzeti pantljiku, izmeriti 6 (šest) metara dužnih, 2 kolca debela u zemlju kao graničnici, i ja složim ta drva u tih 6 metara, visine 1 metar, i još će i ostati mesta, u visinu, da neće biti ni dovoljno....
A ti vraćaš pare, a drva ostaju složena, ako grešim, dajem ti još toliko para....
Skoči ovaj, besan, ko furija polete napolje iz kuće," iznenađen i uvređen", ovaj kolega za njim, a gazda Rođa za njima, pa još se i izvinjava, pravdajući se da sam "popio" pa sam ondak i lud itd....
Odoše oni, Rođa se vraća u kuću i grdi na mene što ih oterah, pa kakav sam ja to čovek, trebaće mi možda i oni nekad...
Velim ja, daleko im lepa kuća i dabogda vrat po onim čukama skrljali u povratku, a ja dabogda cr'ko ko ulično a nezbrinuto pašče ako na onoj gomili ima 8 meteri, ostajući pri svojoj tvrdnji....
A da bi mu to i dokazao, eto mene sutra do njih, i složim ta drva....
Ako grešiš? Kaže moj Rođa....
Rekoh, ponesem motorku, moju voljenu Štilovku 018-cu, neću ganc novu MS180, da bude fer....Jel'te.....Pa ti isečem, ne 1, nego 2 rezervoara drva, NE PLAĆAŠ ništa, drva ti složena, a i polovina isečena, ne da mi Đavo mira, pa podjebavam dalje, da se tako lepo i slikovito, "odrazim"....
Tako i uradih, sutradan, na posao, odradim dužinu, ali na samo 4 metra, velim sebi, možda stvarno nema, a isećiću mu svakako, bio u pravu ili ne...
Trči moj burazer, da pomogne, kažem, može, ali drva ja slažem, možeš samo da mi dodaješ...
Pristaje...
Gledam ja ponovo, ovaj put zaista i zapravo, pa izvadim kolac s jedne starne i smanjim još za metar, dakle na SAMO 3 dužna metra...
Ako pretekne drva, podignem uvis još do pola metra i mirna Bačka....
Svakako gubim "opkladu"....
Odradimo mi jedan deo, malo više od pola metra u visinu, a gomila drva se drastično smanjila, jbm-mu mamicu ološku, ja sam, kanda, u pravu....
Kažem burazeru da turi jedan "kafućino" i napravimo pauzu, da naoštrim lanac i sipam pripadajuće elemente u motorku pa da isečemo 2 rezervoara, jer sam se zajeb'o u proračunu...
Priznajem....
Krenemo da radimo, odradimo rezervoar, a drva, bre, sve manje i manje....
A Rođe nema kod kuće, da mu natrljam nos....
Vidi i burazer, pa nije blesav, da tu nema ni 5 kubika, i počinje da mi veruje, a grdi onoga "trgovca" nazivajući ga svakakvim "lepim" pogrdama koje jedan Mađar, a znajući i Srpski, ređa sve po spisku i redu....
Sredimo i drugi rezervoar, pa ajd' da složimo ostatak....
I stade taj ostatak, u knap, na onu gomilu od 3 kubika složenih drva!!!!
PA KOLIKO SAM JA ISEKAO S 2 REZERVOARA male Štilovke 018, remontovane s P.R.C. Kineskim klipom i starim a ošmirglanim cilindrom???!!!
A rezervoar za gorivo joj je kapaciteta 250 ml !!!!!!!!!!
5 (slovimaet) kubika drva !!!!!!!
JB-te, ne verujem ni ja, jer su drva ko barut, a lanac samo svira po njima, pun gas, dere se motorka ko da je kolju, rekoh, crkni ponovo, pa da te bacim ko čovek u đubre, zajedno sa PRC kineskim klipom....
Međutim, izdrža junački, i mi s njom....
U tom, naiđe i tata Rođa kući, pa ne veruje nam koliko ga je ovaj zajebao, kaže da smo se burazer i ja, onako bratski, uortačili da ga zajebavamo, i da smo ostatak cepanica negde sakrili....
Ma daj Bože da je tako bilo, Rođo, al' na (tvoju) žalost, nije!!!!
Mal' ga (još jedan u nizu) "šlag" nije strefio, sede čevek na šamlicu, zapali cigaretu, pa se čudu čudi, i na kraju mi kaže, klempotres jedan, zašto sam mu isekao 2 rezervoara drva ako sam bio u pravu!!!????
Magare jedno uvozno, kažem mu ja, ni ja nisam bio siguran, TOLIKO DA FALI, gde si gledao, da je bila "trgovkinja", sa "atributima" ženske lepote, pa da te čovek i razume, što te zajebaše, al' brate onoliki čova, pa još i dlakav i nikakav, pa to je za Lazu Lazarevića!!!!!
Okrenem na šalu, jer vidim, nije mu lako, da ne pravim još veću komendiju neg' što jeee, i pokupim svoje alatke i bež' kući, ostavivši ih nek' se sami "žderu" kad su najebali....
Lepi novci odoše, PO MOJOJ PROCENI, brat bratu, i ruku na srce,
na 5 (aj' nek bude i 6, AL NIJE) meteri drva!!!!!
Šta Vi, MALO ISKUSNIJI, "spremači drva", a i ostali, kažete na ovu moju tragi-komičnu priču?????????