Odlučivanje, uzgoj i ishrana jagnjadi

Poceo sam da prihranjujem jagnjad u posebnom boxu,imaju po volji granule,i stavio sam im lepe sitne deteline,mogu li imati problema ako budu previse konzumirali detelinu?

Nikakvih. Prvo će da "čačkaju" samo list, a vremenom i stabljiku.Bitno je samo da je imaju stalno na raspolaganju, kao i pristup svežoj vodi.

Evo malisana u toku klope! Imaju od mjesec, do mjesec i po. Usput sam postavio fotke granula kojim ih hranim.Dva ovnica koji su bliznad malo losije napreduju, iako ovca ima dosta mlijeka. Vjerovatno su paraziti u pitanju. U toku sedmice ce biti sva jagnjad vakcinisana.
vwqtdh.jpg

33cccix.jpg

mt17jr.jpg

33k6s5i.jpg

34y8m4j.jpg

Savic mi ispred nosa a nisam znao da pravi granule za jagnjad::sramota::
Koja je cena ovog dzaka od 10 kg?
Cjena pakovanja od 10 kg je 7,60 KM. Bar je ovde ta cjena u polj. apoteci. mozda je tu kod tebe jeftinije.

---------- Poruka napisana u 19:32 ---------- Prethodna poruka je at 19:29 ----------

Čime ih tretiraš?
Kukuruz u zrnu i ove granule, uz naravno kabastu hranu. sjeno. Davao sam i srot, tj kukuruznu prekrupu, ali to sam izbacio jer sam posavjetovan da to nije najbolja hrana za njih, tj. lijepi se za zeludac.

Mislim da je Kvicoje mislio na preparate kojim planiras da ih tretiras,a ne cime ih hranis:ppozdrav:
inace,koliko ja znam jagnjad se pre tri meseca starosti vakcinisu jedino protiv enterotoksemije,od antiparazitika nista pre tri meseca starosti.

Mislim da je Kvicoje mislio na preparate kojim planiras da ih tretiras,a ne cime ih hranis:ppozdrav:
inace,koliko ja znam jagnjad se pre tri meseca starosti vakcinisu jedino protiv enterotoksemije,od antiparazitika nista pre tri meseca starosti.
Pa naravno da je Kvicoje na to mislio , ali eto ja pozurio da odgovorim covjeku pa napisao sto ne treba!:haha: E ako je tako sto se tice vakcinacije protiv parazita onda neka paraziti jos malo uzivaju ako ih ima!:osmeh:

Video sam da čovek greši jer jagnjad još nemaju parazita pa sam ga zato i pitao sa čime bi ih tretirao, ovca koliko god imala mleka bliznad slabije napreduju i što su stariji sve im više treba dok ne pređu na hranu ali i onda oni veći se bolje snalaze

Video sam da čovek greši jer jagnjad još nemaju parazita pa sam ga zato i pitao sa čime bi ih tretirao, ovca koliko god imala mleka bliznad slabije napreduju i što su stariji sve im više treba dok ne pređu na hranu ali i onda oni veći se bolje snalaze
Hvala kolega! Jos ucim sto se tice ovcarstva, pa mi svaki savjet zlata vrijedi!

---------- Poruka napisana 06-02-12 u 23:03 ---------- Prethodna poruka je 05-02-12 at 21:53 ----------

Veceras sam vagao jagnjad, tj njih 4. Ovako stvari stoje, ovnic koji je ojagnjen 15-og decembra ima tacno 21 kg,ovcica ojagnjena 17-og decembra ima 15 kg, jedan od bliznadi, ovnic ojagnjen 27 decembra ima 12 kg a tu je negdje sa kilazom i njegov brat, ovcica ojagnjena 3. januara ima 14 kg. sto se tice ovog prvog ovnica od 21 kg i ovcice od 14 mislim da je za njihov uzrast super kilaza (s obzirom da su vlasicke pramenke)druga ovcica je prosjek, a ova bliznad su losiji. sta vi mislite?

Poslednja izmena:
sve je to u proseku dobro, kada stignu za prodaju cena ove godine nece varirati tako slobodno bez sekiracije

Trebaju jagnjad i kod mene da pocnu da jedu jel smem da im dajem prekrupu kukuruz+ 20 posto soja?

Jaganjci mi imaju 45 dana i poceo sam da im dajem granle i detelinu jos pre 20 dana ali sam primetoi da tek ovih dana bas jedu dosta granula i deteline (trave).Inace sam ih odhranio na cuclu od prvog dana i jos im dajem 3 puta na dan po 250 ml.Zanima me da li da im dajem u neku posudu i vode ili im ne treba i jos nesto da li da im dajem granule da jedu koliko hoce ili da ih uobrocim?Unapred hvala:ppozdrav:

Po literaturi,pogotovo jagnjad koja se hrane na cuclu bi od prvog dana trebalo uvek da imaju svezu vodu na raspolaganju.bar da im das na flasicu po malo,a sad im obavezno ostavi kantu vode,i vodi racuna da uvek bude cista.granule su slane,trazi im se voda.ostavi im nek imaju granule da jedu po volji dok god im dajes mleko,poslem im mozes obrociti,a mozes i dve tri nedelje ostaviti po volji.

Nazad
Vrh