Odlučivanje, uzgoj i ishrana jagnjadi

pa moze se hraniti i mlijekom u prahu koje se kupi u poljoprivrednoj apoteci ali i kravlje je uredu sa 14 dana jagnjadima se moze poceti sa prihranom koncentratom sa 21 pocinju da jedu i kako ide vrijeme jedu sve vise ali o kolicini davanj treba pitati onoga kod koga se koncentrat kupuje ili da sew krene postepeno od 50 g dnevno pa nadalje ostalo se moze naci a mlijeko se moze davati ko ima vremena svaka 2 sata a neka a kolicina koliko mogu popiti od prilike od200mlpa nadalje

pozdrav svima.dobro bi mi dosao savet kako odgajati priplodnu siljezad?naime,imam tri lepa virtemberg jagnjeta,dva zenska oko 40 kg i jednog muskog 47 kg.kako da ih hranim da mi ne budu ni predebele ni premrsave,vec u priplodnoj kondiciji,da kad dodje vreme mogu bez problema da se pare.da li neka hraniva treba forsirati ili neka treba izbegavati??

Ne treba ih toviti to definitivno,dovoljno je davati oko 200-300g prekrupe dnevno i dosta sena(naravno ne treba preteravati da ne bi bili trbusati).

moras im rasporediti obroke ujutu po 200-350 g prekrupe a u danu pasa ili trava ali nemora citav dan jer ce i od toga da budu preko mjere vec u ruckove da im podjelis

imam lepo seno i lucerku,posto nemam pasu,to im dajem,ali se pitam da li bi bilo pametno da im i sad nastavim davati mesavinu kukuruza,jecma i granula??da ih ne pretovim.ili da ubacim neko drugo hranivo umesto toga?

Знаш како Саво, за приплодну јагњад је неко мерило до триста, четристо грама концентроване смеше дневно и што више кабасте хране. Значи у твом случају слободно те мешавине што им дајеш и сена на вољу. За женску јагњад је пожељно да буду, ово што Сика каже трбушасте па зато што више кабасте хране да би се рашириле што више и касније се јагњад боље развијала у утроби, поготово ако их има више. Деки је раније наводио да је имао проблем са трбушастим овновима, мада ја и даље мислим да су овце преживари били мушки или женски и да основна храна њима треба бити кабаста храна, било сува или свежа.

Za priplodnu jagnjad da sisaju sto duze je zakon,naravno da ovce trpe al kad se lepo hrane nije strasno,koncentrat i seno po volji i da sisaju do 4 meseca pa da vidite kakvi su to topovi:),jos kao se pare tek sa 12-18 meseci to su max odgajena grla koja pokazu pun genetski potencijal

Velimire za zenkice si mozda u pravu da treba da budu trbusate,ali ako se jagnjad tove i idu na klanje niko nece da ih kupi kad je samo stomak od njih. :haha:

Па брате Сикооо, питање је било како хранити приплодну јагњад у ствари шиљежад. Добро можда си заборавио јер је било пре више од пола године...ову за клање, рокај концентратом и сена колко оћеју... мадаопет би месо било за најбоље јест кад би се товила на паши... још кад би планина била у питању, ммммм прсте да олижеш.

Зависи шта хоћеш, ако за клање по вољи, али најбоље из више пута на дан, колко могу да поједу из једног пута без паузе па рецимо три пута дневно. Да не би стајао концентрат а они муљали и прљали па понеки и миш дође па проливи и болешчине. Ако ти је петљанција онда ујутру и увече и сена и воде увек пред њима ал некако наместиш да не прљају воду.

ja moju jagnjad sa 15 dana starosti pocinjem polako svaki dan da zatvaram u deo u kome ima koncentrata i sena za njih uvek. onda kada napune 30 dana pustam ih 3 puta dnevno na podoj i tako do pred kraj drugog meseca, onda svake sledece nedelje ukidam po jedan podoji to je to.

Nazad
Vrh