Odg: Koćenje- broj malih - fotografije legla - odgajanje do odvajanja

Dobro si uradio. Uskoro bi trebali i da progledaju.

@ jeremija-moguce da zecka vrlo cesto ulazi u kotilicu pa ih izgazi uzrok toga je stres ili losa majcinska osobina.resenje je da zatvaras kotilicu .kad mali trba da sisaju otvoris kotilicu i zecka ce sama uci unutra.dojenje traje od 3-5 minuta i to jednom dnevno obicno ujutru,zatvorenu kotilicu drzis 10 dana mali za taj period dovoljno ojacaju da ih zecka ne moze ugaziti.kada se kotilica zatvara mora dobro da se obezbedi jer ce zecka povremeno pokusavati da udje unutra.

Pa ima logike to sto kazes, probacu sa zatvaranjem kotilice, a da li postoji mogucnost da ih na taj nacin majka jednostavno odbaci i prestane da ih doji,

Poslednja izmena od urednika:
Postoji jedino mogucnost da se po otvaranju kotilice malo susdrzava oko ulaza narocito prvi dan,onda je samo blago poguraj i ona ce uci.zecka koja odbaci svoje mlade ce to uraditi zatvarao kotilicu ili ne,i ona se vise ne koristi za priplod.

Poslednja izmena od urednika:
@ jeremija-moguce da zecka vrlo cesto ulazi u kotilicu pa ih izgazi uzrok toga je stres ili losa majcinska osobina.resenje je da zatvaras kotilicu .kad mali trba da sisaju otvoris kotilicu i zecka ce sama uci unutra.dojenje traje od 3-5 minuta i to jednom dnevno obicno ujutru,zatvorenu kotilicu drzis 10 dana mali za taj period dovoljno ojacaju da ih zecka ne moze ugaziti.kada se kotilica zatvara mora dobro da se obezbedi jer ce zecka povremeno pokusavati da udje unutra.
Pozdrav odakle mislite da dolazi do pogazenje male kunice???Jer i od bilo kakvog predhodnog uginuca ako neprimetimo na vreme isto zenke izgaze (uginule jedinke) a ovo sa zatvaranjem kotilice nije neko resenje (jer ako zenka genetski takva ona ce da izgazi male i u toku dojenja )

To sa zatvaranjem kotilica da nije neko resenje ne bi ga primenjivali na velikim farmama a i ja ga primenjujem po potrebi a narocito zimi kada je male potrbno dodatno zagrejati.zenka u toku dojenja ne moze da izgazi male jer ja onda mirna[naravno pod uslovom da je nista ne uznemirava]vec to radi prilikom ulaska u kotilicu zato i sluzi zatvorena kotilica da bi je ti samo jednom pustio unutra a ne da ulazi kad god hoce sto zna da bude slucaj kod nekih zecki narocito ako je prvi okot.

Vidi jasam uvek za dobro druzenje i za razmenu iskustva(sto se kaze ceo zivot ucimo).E sad imam pitanje posto i ja sam vec obiso i brdo i doline (velike farme ,male farme ,mini farme ,odgajivace, ljubitelje kunica) pa zasto zatvaraju kotilice jer su ti objasnili ili si video?Vidi sto se hladnoce tice jasam kao klinac ima u polu zatvorenim prostorima (letnjikovac) i mogu ti reci da pre doslo do problema sa zenkom i vodom u kavezu nego malima u kotilici(pricam o potpunom ispravnim majkama koje prave gnezdo pro propisu)a za gazenje opet ako imas kotilicu po standardu rasi koju drzis sasvim je mali slucaj da okote zenke bas u samoj ulazu kotilici ili po celom kevezu da razbace male (to je vec nesto drugo)tako da i kod mene uskacu i iskacu kad neko sa strane u kunicarnik ali nikad nisu pregazili ni jednog malog kunica .A sta mislis kad kunic hrani male kad mi hocemo ili kad ona ima potrebe za tim(pogotovo kad ima vise malih po okotu)

Evo ljudi epiloga mojih pitanja. Malci su izasli, ima ih 4 kom, sto je od patuljastih ok.. 2 su tamno sivi kao majka, jedno svetlo sivo, i jedno narandzasto kao otac.. :bravo:, e sad bih voleo da mi date savete oko dalje ishrane i cuvanja mladunaca..
Slika0132.jpg
Slika0131.jpg

Slika0133.jpg

Pera Ns 91 cestitke za male neksu zivi i zdravi i veliki porasli:cool:Evo svraticu na "aldomas-cast" kad budem u Begecu jer dolazim cesto po sargarepu .Veliki pozzz

Do koliko meseci starosti u tovu mogu da se drze muzjaci i zenke zajedno, a do koliko muzjaci sa muzjacima, konkretno hajkom
hvala
Muzjaci hajkom kunica su polno zreli sa 5 zenke sa 3 meseca.kada imaju oko 3 meseca vec pocinju po malo da se jure ali to je uglavnom bezopasno u tom periodu.ako se ipak odlucis za odvajanje ne smes mesati muzjake iz dva razlicita legla a i sa 3 meseca oni su zavrsili ili su pri kraju tova

Pozdrav svima!
Nov sam ovde, i u kunicarstvu uopste. Dosta toga sam ovde naucio od vas, super ste ekipa. Uzeo sam pre par meseci dve zenke i muzjaka, mesanci su.
11.9. sam dobio prvo leglo i bas sam srecan!
Majka je mesanac kalifornija-panon-ko zna sta jos :D
I njoj je prvo leglo :osmeh:, 6 komada je okotila, svi su zivi lepi i debeli... :D ocupala se ko da je -30, i bas sam zadovoljan sa njom, nikakvih problema nemam... privikla se na mene skroz, jede mi iz ruke... :D
probacu sliku da okacim, slikani su sa 5-6 dana... sad su vec progledali i ceskaju se, preslatki su...
malci-od-119stari-5-dana.jpg

eto ga moje prvo leglo :ppozdrav:

Sto se druge zenke tice nikako da ostane skotna, pokusacu sa dijetom ovde sam procitao, i persun itd... Svaka sugestija je dobrodosla... Ne bi da odma ide u kotlic, imam dosta strpljenja... Krupna je bas, i ako bude dobra majka bice super.

Imam jedno pitanje, prelistao sam dosta na forumu ali nisam nasao pun odgovor... A trebalo bi da pise u ovoj temi...
Sa 30 dana odvajam male (mozda cu i malo duze jer cu je upariti na 14. dan, necu da je forsiram), sta treba da im dajem da se polako privikavaju na hranu? I kada? I sta bi im najvise odgovaralo u pocetku? Do sada sam hranio sa granulama, plus im dajem pomalo sena, hleba, sargarepe, jabuke, sad se i zimnica spremala pa im dajem pomalo povrca raznog... petiljke od spanaca obozavaju :D ali ne preterujem sa zelenisom...
Ali granule su uglavnom u ishrani. Pa sam mislio i malima odma da dajem granule? Da li treba neko zrnevlje nesto, ili su samo granule dovoljne? Hvala unapred na odgovorima.

Kad ih budem odvajao okacicu slike, i majke, i ove druge... valjda ce i ona postati majka uskoro... :D
:ppozdrav:

Nista posebno to sto dajes majci i mali kad pocnu da izlaze probace sve po malo. Samo smanji zelenis kad pocnu da izlaze.

Nazad
Vrh