Odg: Koćenje- broj malih - fotografije legla - odgajanje do odvajanja

Pozzz,nov sam ovde,a i da kazem na neki nacin sam nov i sto se tice kunica,da li mi mozete pomoci?!Nabavio sam jednu zenku ovnolikog,i imam dve zenkice mesanke velike cincile i novozelandskog,hteo bi da ubacim jos bar dve vrste,razmisljam o Hibridima Hajkom,i sarcima!Interesuje me da li ja ubacujem u kotilicu seno ili da samo stavim u gajbu pa ce oni sami uvuci u kotilicu,i drugo pitanje je u vezi Hajkom kunica,nisam razume gospodina Megija,a i rekao mi je neko da Hajkom kunici ne daju Hajkom kunice,to jest da daju 1leglo,onda3,pa 6 i 12 leglo
malo mi je to glupo ali zato vas pitam/

Slamu stavi u kotilicu a ženka će sama napraviti gnezdo.A što se tiče rasa i hibrida nemoj puno da razbijaš glavu,ako kuniće držiš samo za svoje potrebe onda gledaj da dobiješ što više mesa od njih a kojoj rasi pripadaju manje je važno.

Ja za kokcidiozu dajem NeosulfoxP preventivno i to u mnogo manjoj meri nego sto se koristi za lecenje. 1 kasikica ona mala od kafe ravna na balonce od 6 litara vode dobro izbuckam i dajem malima kad se odbiju od majke sa 30 dana.
Dovoljno je davati do 2,5 meseca starosti onda 2 nedelje pauza i sa 3 meseca se kolju :)

Odraslima dajem 5 dana vezano mesecno da piju i tako svaki svaki mesec ponavljam.

Doza je toliko mala i bezazlena i sluzi cisto preventive a inace ako kunic ima kokcidiozu onda se leci 1 kasikica takva ravna na pola litra vode. Doza jeste jako mala ali je savim dovoljna i 100% efikasna ako se pravilno kunic hrani.

Nadam se da si mislio na ovo kad si me citirao :osmeh: ako sam pogresio opisi malo bolje porblematiku pa cu pokusati da pomognem koliko mogu :osmeh:

Ja za kokcidiozu dajem NeosulfoxP preventivno i to u mnogo manjoj meri nego sto se koristi za lecenje. 1 kasikica ona mala od kafe ravna na balonce od 6 litara vode dobro izbuckam i dajem malima kad se odbiju od majke sa 30 dana.
Dovoljno je davati do 2,5 meseca starosti onda 2 nedelje pauza i sa 3 meseca se kolju :)
Mladima daješ svaki dan tu smešu?

Neki daju svaki dan ali nema potrebe ja sam davao u pocetku ali sam posle prestao. Dovoljno je da dajes 5 dana vezano pa onda odmoris jedno 10 pa opet 5 dana vezano i tako do 2,5 meseca starosti.

Odraslima kazem dajem jos redje jednom mesecno 5 dana vezano. Nema ni jedno uginuce sto se tice malih koliko ih odvojim od majke toliko ih i zakoljem. Malima je najkriticnije od odbijanja kad imaju 30 dana pa do 2,5 meseca starosti ako to preguraju posle nema brige.

Desilo mi se da mi ugine zenka nakon kocenja ili od visoke temperature da ode ali od kokcidioze ja nemam ni jedno uginuce hvala bogu. A kad sam poceo da drzim kunice pre neke 4 godine prvi okot od 2 zenke imao sam 16 komada. Rasli su kao iz vode sa nesto vise d 2 meseca imali su 2,3 kg prosek i samo do jednom ugine mi jedan kunic pa popodne odem ono 2 otisla i tako mi zdoknuli 6 komada i ja se ubedacio doslo mi da placem ne znam sta da radim i onda dobijem savet za Neosulfox P dam im redovnu dozu i sve sam ih spasao. Posle naredne okote sam samo preventivno davao i od onda ni jedno uginuce sto se tice kokcidioze.

Da skotne zenke nema veze dal doje dal su skotne dal su prazne dobijaju 5 dana vezano svakog meseca. Odrasli muzjaci isto tako dobijau 5 dana vezano u mesecu.

Trenutno imam samo jednu ovnoliku ženku (imao sam i mladog mužjaka, ali je uginuo pre neki dan od vrućine). Ja tek sad ponovo krećem sa kunićima, nakon više od 10 godina pauze, zato ih nemam mnogo. :)
Slike možeš videti na temi o ovnolikima.

Nece valjda da mi omasi zenka ? parena 18.07 do danas jos nista , napravila gnezdo jos prve nedelje skotnosti , ocupala dlaku 15 dana nakon parenja i od tad nista :/ bas dobro se ocupala ali jos nista.

- - - - - - - - - -

33 dan jos nista :/

Ma nisam , posto trenutno imam 1 zenku uskoro cu da sirim a nosio sam je kod druga :D Videcu lepo ocupala se , da je lazna skotnost ne bi se cupala :S

Ja sam imao jako mnogo problema sa tim laznim cupanjem ove godine.... 3 zenke sam morao da odstranim zbog toga....
Kaze mi veterinar da je to hormonski poremećaj
Kod mene je se to desavalo po dva, tri puta

Ma ona moze i zadnji dan da se ocupa :D Nego ova moja sve lepo gnezdo napravila i ocupala se a nigde malih , da l' ih je mozda pojela ? Nosim je opet za neki dan pa videcemo sta ce biti.

Mozda je instiktivno napravila gnezdo i ocupala se takozvana lazna skotnost ne mora da znaci da je pojela male. Ako se okotila mora joj biti nazad krvav repic zadigni rep pa proveri :osmeh: ako je prosao 33ci dan a nije se okotila probaj da krenes ponovo da je paris da ne dangubi :osmeh:

Napravite tabelu parenja za svaku zenku za priplod i pratie te periode, Kada se zenka pari prvi put napravite tabelu sa ostojanjem od 14 do 20 dana za period od 6 ili 12 meseci. Primer: Zenka - Panon bela parena 01 01/13 prvi put =ciklus ponovnog parenja ako ne ostane skotna= tabela: o1.o1/13 pa 15-21 ,o1 pa 04 -10.o2/13 ,,,
24-02.03/13 i.t.dalje.

Kod ove i dalje nista. Trebala bi 28-29 da se okoti, a nista. Niti se ocupala ni koji djavo. Nikad mi se nisu kotili kunici, pa nemam pojma kako to izgleda. Kotilicu ima, i to vecu, jedno 45-50x 35-40. Kavez jedno 100x60-70. Parila se 27.7, na kotrolno nije htela.. u kotilicu sam ubacio seno-slamu, i jedno cose kotilice je ocistila,tj. ostala gola daska. Nalaze mi se na plac, idem 2 puta dnevno, i nahranim i pogledam, ali nista se ne desava.

Nazad
Vrh