Odg: Koćenje- broj malih - fotografije legla - odgajanje do odvajanja

Ne diraj je , neke zenke znaju i na dan kocenja da naprave gnezdo. Sve zavisi do instikta :D

Druže, termin joj je tek za 3 dana, budi strpljiv. Neće se ona očupati do sam dan pred koćenje.

Može se desiti da je gledaš sad i da nema ništa a da dođeš za pola sata a ona se lepo očupala i okotila,zato skotne ženke treba što manje uznemiravati da se ne bi uspaničile a takve greške najčešće prave početnici koji u velikoj želji da sve vide svaki čas nešto petljaju oko kaveza.A i toj ženki je termin za 3-4 dana znači ima još vremena.

Ok,hvala puno. Ne diram ja nista, nisam je ni pipnuo ni nju ni kavez od kontrolnog parenja. Za kotilicu imam mala vratanca od spolja, i kad je nahranim i ona jede u kavezu, ja pogledam kotilicu, tako da to ona i ne konstatuje. Javicu onda za neki dan sta je i kako je. Mada nije ni debela, ili je to mozda zato sto je patuljasta pa ja i ne primecujem sta je i kako je.

Nista za sad. Na forumu su mi napisali, ako je 27. parena, da je termin 28-29.. za sad nista.

- - - - - - - - - -

Stanje ovakvo.. pocela danas cudno da se ponasa, nervozna, ja joj dodao jos dosta sena i slame u kavez, unosi po puna usta u kotilicu.. sta ce biti ne znam.. E sad, problem je sto ne znam ni koliko je stara, ni da li se kotila, pa ako je starija od 10 meseci, a nije se kotila, procitao sam negde da je procenat smrtnosti legla 75%.. tako da ne znam sta ce biti

Sad ja imam problem sa ženkom. Termin joj je bio u petak, ne brine me što je prebacila, nego što od juče povremeno krvari, ali nikako da se okoti. Pre neki dan je napravila gnezdo, ali se nije očupala. Sinoć je izbacila krv i nešto duguljasto (možda nekih 3-4 cm) nalik na usirenu krv i to je pojela. Inače, normalno se ponaša, jede, pije vodu, mazi se, ljuti se kad joj diram slamu... njeno uobičajeno ponašanje. Ne znam šta bi moglo biti u pitanju, da li se koti, pa ide malo usporeno ili je neki problem? Inače, ženka se kotila do sada kod prethodnog vlasnika.

Nadam se da ce biti u redu....Ljetos sam imao skoro isti problem, malo krvari, jede, pije vodu i vecinom lezi...
Cetvrti dan posle termina se pocela kotiti, prvi malac izasla samo glava i zenka uginula...jedino sto se kod mene malo ocupala...

Drustvo evo i ja da se javim,nikako da nadjem malo vremena..
Kod mene se 2 zenke okotile pre par dana jedna 4 komada a druga 7-8
dscn2519.jpg

dscn2521.jpg

Jednu ocekujem da se okoti do 5 a drugu do 10.09
Inace 2 zenke mi se nisu okotilie,jedna je izgleda imala laznu skotnost,a druga je dosta uoblicena ko bure je,napravila gnezdo,malo se ocupala i evo vec par dana nista ne izbacuje,jede malo manje pije normalno,ali je za sada dosta zivahna,videcu sta ce biti za koji dan...

Nadam se da ce biti u redu....Ljetos sam imao skoro isti problem, malo krvari, jede, pije vodu i vecinom lezi...
Cetvrti dan posle termina se pocela kotiti, prvi malac izasla samo glava i zenka uginula...jedino sto se kod mene malo ocupala...

Je l' joj to bilo prvo koćenje? Moja isto većinom leži, a kako i ne bi kad joj se stomak skoro pa vuče po zemlji. Inače sam primetio da krvari kad mokri, ne nasumično. Malo pre sam je hranio, jede lepo, oko podne sam joj menjao slamu (tad sam primetio poslednje krvarenje) i sad vidim da ima malo krvi tu gde mokri, samo par kapi, mnogo manje nego prošli put.

- - - - - - - - - -

Okotila se noćas, 11 mrtvih. :( Jedno je bilo van kotilice (najkrupnije), ostali u kotilici. Dva su bila sitnija, ostali su bili baš krupni.
Ženka je u redu za sada.

Jake vrucine i mnogo dahtanja uzrok su...Zato leti pravim pauzu ili pustim zecicu ako je krupna samo jedan skok.To obicno bude od 3-5 malisana i bolje podnesu dahanje i vrucine.

Pa sad i nisu velike vrućine, a kad su bile, držao sam je u oboru u hladovini.

- - - - - - - - - -

Ja više mislim da se taj najkrupniji preprečio i nije mogao napolje, pa se ostali ugušili. Mada, ne isključujem ni vrućinu kao razlog.

Danas kod jedne kalifornijke 2 komada, dosta krupna do duse, samo sam je jednom pripustio kod zekana zbog vrucine.

Pero super lepi ti ovi begečki mališani, to su slike koje je lepo gledati / lepi na slici ali i lepi kad izadju iz rerne, pa koje pivce ili vince/ :ppozdrav::ppozdrav:

Pozdrav svima iz Smed.Palanke
Kao srednjoskolac sam imao par kaveza sa nekoliko kunica, i to me je drzalo dok nije doslo leto provod i sve ostalo, tako da sam dao svoj doprinos prezivljavanju moje porodice,medjutim posle 20 godina u meni je proradila ona decacka ljubav i ponovo sam joj se vratio.Imam pet zenki i jednog muzjaka hajkom rase. Zenke su stare sest meseci i tri imaju leglo a dve su parene po drugi put posto u prvom pokusaju nije bilo legla. Prvo leglo 14 ostalo 8, drugo leglo 10 ostalo 5 i trece 8 ostalo 4, zasto je ovolika smrtnost neznam,ali je sigurno da tu nesto fali, imaju dobre uslove svezu vodu granule i retko uznemiravanje, ali ipak legla se prepolove i to 6-7 dana od okota
evo kako to izgleda
jjb322j
mtdkv7j
0xvx6qj
0b8cfqj
ns4czuj
0kb0w2j
nav3atj
jjmxwhj
0akw74j
nr2z03j

Zaista bi bilo super kad bi neko od starijih i iskusnijih clanova pruzio moguce odgovore za ovo sto se coveku desava... moje hajkomke su 4 meseca. prvo parenje u toku. i malo je tesko navesti ih da se pare. pa sam ih pustio nocas kod zekana. hajkomku i 2 panonke 3.5meseca imaju sena deteline parce lubenice pa grickaju pa nek se vijaju i rade sta zele nocas.

Evo novog desavanja s mojom patuljastom koja se okotila 29. Pisao sam vec da nemam pristup gnezdu, jer je losa kotilica, i zabarikadirala mi vrata. Situacija ovakva: mrdalo je po gnezdu danima. E danas kad sam otisao jedan malac je bio u kavezu, van kotilice, a u gnezdu opet mrda. Malac van kotilice je izgledao ok, ima dlaku(boja kao otac),debeo, ali je zmureo, pa sam skapirao da ga je verovatno iznela dok je sisao.Polako sam ga vratio u kotilicu, prvo sam dirao majku, koja je sada mirna, a kad je bila skotna, grebala je itd.. kad sam ga vratio u kotilicu, on je polako otpuzeo u dlake i pridruzio se drugarima. Da li sam pravilno uradio ili je trebalo da ga ostavim gde je? Evo slike tog malca:
Slika0129.jpg

Nazad
Vrh