Obrada vinograda

Poslednja izmena:
https://imagizer.imageshack.com/v2/320xq90/r/922/12djFh.jpg ulagac radi solidno..noz je dosta tanji i lako se vuce..mi smo ubacili nekih 500kg po hektaru ..
Do sad sam.pozajmljivao i kako sam cuo za ovaj ulagac resio da ga kupim...kos je jedino manji pa smo napravili dogradnju da imam za ceo krug posto je vinograd malo duzi..
Spojeno direkt na akumulator zica od 4kvadrta i prekidac mase https://imagizer.imageshack.com/v2/320xq90/r/922/FKVbf5.jpg radi bez greske
Jel ste išli u svaki red? I koju dubinu otprilike ste postizali? Srdjane kojom brzinom si išo kinezom?
 
Jel ste išli u svaki red? I koju dubinu otprilike ste postizali? Srdjane kojom brzinom si išo kinezom?
isli smo svaki drugi red a dubina ulaganja max koliki je noz znaci do rama...a to je nekih 40ak cm..a sto se tice brzine morao sam prvom sporom na nekih 1700obrtaja da bi postigao kolicinu koja treba da izadje..nije bas resenje idealno al odradi posao...za nasih 6ha odlicno..nemoram da pozajmljujem da se cimam idem po ulagac pa vracam pase naravno uvek nesto pokida pa plati popravku..pa se drndaj danima
 
Jel ste išli u svaki red? I koju dubinu otprilike ste postizali? Srdjane kojom brzinom si išo kinezom?
Ja sam isao depozitorom svaki red.
Konstrukcija je jaka i masivna , dubina moze max i traktor ga vuce bez problema.
Bacao sam oko 200 vestaka kg po Ha vinograda.
Ovde ima i nekih drukcije odradjenih depozitora sa pogonom na kardan, malo su skuplja.
Ali prethodne godine kada sam kupovao nisu mogli odmah da odrade vec za januar -februar tek.
Meni to nije odgovaralo pa je odluka pala na ovaj -koji sasvim zadovoljava moje potrebe.

Sicko herbicidne grane si radio sam ako se dobro secam?
 
Sve od pocetka !
Dobices vec nesto za licencu.
Jos je lepo vreme ima posla ,kada se to promeni eto garaza kube i pravimo.
Ti si to odlicno odradio.
 
Ok. Otvoriću novu temu sa detajnijim slikama, merama itd...
Pa kolege preko zime štancajte 😀😀😀
 
Otkud to da ne valja djubriti svake godine ? U 99% od slucaja i analiza ce da pokaze da ima manjak od neke elemente (a velika verovatnost i svih)
Mi u Makedoniju gjubrimo svake godine i to vestakom, i ne fali kvantitet a bogami ni kvalitet. Recimo kalium je izuzetno dobar da bi grozdje bolje sazrevao i dobio lepu boju i vise secere, sto je jedna od klucnih stvari kod vecinom sortata - a to se podrazumeva i kod hamburga

Da imam stajnjaka jos bolje, zemlja sa visoki procent stajnjakom ima mnogo bolji vazdusno-vodeni rezim u pocvi
Iz prakse a i takodje iz razmene iskustava a malo se i citalo. Nesporno je to da je stajsko djubrivo neprikosnoveno ali koristiti djubrivo svake godine npr. u prokupcu vi sigurno necete dobiti grozdje za dobro vino pa makar imali i savrsen teroar. Sto se tice hamburga poznat je kao jako rodna sorta sa jako krupnim grozdovima ako se na to doda konstanto djubrenje i onako veliki grozdovi bice jos veci i nece biti rastresiti nego zbijeni tako da ce biti podlozniji trulezi a kada se to desi krenuce napadi suzuki musice, zrna ce takodje biti zelenkasta i rozikasta i nece vam pomoci ni korekcija pri rezanju ni skidanje lisca.
 
To su sve simptomi pregnojavanja sa dušikom-azotom ako baci u jesensko zimskoj gnojidbi npr NPK 0-20-30 i stajnjak koji i nema baš puno dušika nego mu je glavna uloga poboljšanje rastresitosti i humusa u zemljištu uz naravno unošenje i određene količine mikroelemenata ne bi trebao imati nikakvih problema.
 
Entuzijast da li sam dobro shvatio stajnjak u jesen I da li u februaru mogu da bacim NPK
0 20 30 I to je sve za djubrenjem vinograda.

I jos jedno pitanje , posto mi nije velik vinograd, stajnjak da li da uslovno kazem zakopam po liniji sadjenja vinograda u sredinu izmedju cokota ili
da to bude jedno 20 do 30 cm paralelno od linije sadjenja vinograda I da stajnjak stavljam kao u brazdu I onda da je zatrpam.
Mislim da sam uspeo nekako da objasnim.
 
Kako god tebi bolje paše radi obrade .Vinograd ima dobre žile i već će se on dokopati toga što mu treba samo ako mu daš. Ja stavljam u brazdu pored reda i onda zatrpam. NPK gnojiva daješ u jesen ili zimu i moraš ih ukopat ili deponatorom stavit u (približno) zonu korjena zato što sporo prodiru u tlo (1-2 cm na god ako se ne varam) Ako budeš otkopavao ašovom ili plugom brazdu za stajnjak možeš na dno bacit pored svakog čokota šaku i to je OK. U proljeće se bacaju dušična - azotna gnojiva radi bržeg porasta lisne mase ali tu treba pazit jer ako se pretera može doć do problema koje je već naveo LAZA i plus još koji.
 
Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. Ma moj je vinogradarcic mali sve motikom I asovom radim. Ukapirao sam sta je bitno da ne dajem azot.
I super spasio si me rada, sad cu kada budem stavljao stajnjak u rupu na dno staviti saku PK a odozgo staviti stajnjak I zavrsio.
Da li dajes I koje mikro elemente ili da to ostavimo pricu za prolece .
Jos jednom zahvaljujem na jasnim I konstruktivnim savetima.
 
Da nam bas diskusija na zamre, je li poceo ko da orezuje vinograd.

Tomo prijatelju stari, i iskusni vingradaru, jesi li se naouruzao aku makazama za vinograd i jesi li poceo da ga orezujes.

Priznam ja se jedva obuzdavam od silne zelje da ga orezem, već sam ga triput obilazio i gledao kako ću da režem ,
a neću pre Svetog Trifuna da krenem jer mi je mali vinogrdarčić... Kao početnik ako već ne znam mnogo stvari , ono bar volim,
pa da ko pravi, da tradiciju poštujem ....
 
Nazad
Vrh