Obrada vinograda

Zahvaljujem Lazo na odgovoru, a imam I pitanje u vezi djubrenja.
Da li valja vinograd djibriti stajnjakom od krava svake godine. Imam stajnjaka komsija mi daje a ja njemu detelinu
pa ne znam smem li da djibrim svake godine.
Ovo pitanje je da kazem koplikovano. Da li vinograd djubriti svake godine? Hmm definitivno ne. Analizom zemljista dobija se sta, koliko i da li treba djubrenje. Preterivanjem moze se doci do kontra efekta tj da neki minerali potiskuju uzimanje drugog iz zemljista. Takodje preteranim unosenjem cokot ce biti bujniji (imace vise lisne mase) grozdovi ce biti robusniji, zbijeniji sto u kisnim godinama uopste nije dobro jer ce biti podlozniji bolestima. Takodje djubrenjem dobijas na kvantitetu ali gubis na kvalitetu grozdja. Oduzih, no da dodam jos na kraju da neke sorte "traze djubrenje" npr. rizling a neke bas i ne pr. smederevka.

Otkud to da ne valja djubriti svake godine ? U 99% od slucaja i analiza ce da pokaze da ima manjak od neke elemente (a velika verovatnost i svih)
Mi u Makedoniju gjubrimo svake godine i to vestakom, i ne fali kvantitet a bogami ni kvalitet. Recimo kalium je izuzetno dobar da bi grozdje bolje sazrevao i dobio lepu boju i vise secere, sto je jedna od klucnih stvari kod vecinom sortata - a to se podrazumeva i kod hamburga

Da imam stajnjaka jos bolje, zemlja sa visoki procent stajnjakom ima mnogo bolji vazdusno-vodeni rezim u pocvi

Evo indirektno I stari prijatelj Toma se izjasnio.
Sada ako ne dobijem jace argumente protiv, mnogo mi je prihvatljivije objasnjnje Mardava.
Zahvaljujem Mardav.
P.S Tomo vidim pratis stvari a ne izjasnjavas se. Mogu ti reci da sam za sve sorte koje imam nasao na koliko okoca se rezu, naravno opste preporuke. :)

Školski je stajnjak svake treće god ali iz iskustva vinograd voli stajnjak jedino ćeš imati nešto više zaperaka za čistit.
Nemoj onda u proljeće preterat sa azotom i sve OK

Ako vinogradu nije potrebno djubrenje zasto smo kolega Srdjan i ja prethodne godine nabavljali depozitore?
Evo indirektno I stari prijatelj Toma se izjasnio.
Sada ako ne dobijem jace argumente protiv, mnogo mi je prihvatljivije objasnjnje Mardava.
Zahvaljujem Mardav.
P.S Tomo vidim pratis stvari a ne izjasnjavas se. Mogu ti reci da sam za sve sorte koje imam nasao na koliko okoca se rezu, naravno opste preporuke. :)
Prijatelju samo napred i bez pardona!!!
Zivotinje imam kao sto znas i mislim da sam ti vec u nekom od razgovora pricao da sam u svakom vinogradu koristio u zadnje 3 god stajnjak.
A pored stajnjaka i vestacko djubrivo deponujem u jesen obicno.
Tada koristim bezazotna djubriva ili ona sa malo azota.
O nabavkama nasih depozitora moze i kolega Srdjan Sokol .🥂

Ako vinogradu nije potrebno djubrenje zasto smo kolega Srdjan i ja prethodne godine nabavljali depozitore?

Prijatelju samo napred i bez pardona!!!
Zivotinje imam kao sto znas i mislim da sam ti vec u nekom od razgovora pricao da sam u svakom vinogradu koristio u zadnje 3 god stajnjak.
A pored stajnjaka i vestacko djubrivo deponujem u jesen obicno.
Tada koristim bezazotna djubriva ili ona sa malo azota.
O nabavkama nasih depozitora moze i kolega Srdjan Sokol .🥂
Koje depozitore ste nabavili? Ja još ne napravih šklapociju moju...

Majstor u susednom selu pravi.
Kupio Srdjan , kupio ja.
Pokrece ga motorcic od brisaca , struja sa akumulatora ga napaja.
Kos u koji staje oko 50 kg vestaka.
I cena ono najvaznije mu je 250e bila.
O njegovom radu moze i Srdjan ako hoce podelice i javno kolko kg vestaka po Ha vinograda je deponovao.

To prijatelju, sami daj da razumem sve do kraja.
Znaci stajnjak ides svake godine u zadnje tri godine samo ako moze malo konktetnije sa
cim u jesen jos ides. Video sam ranijih godina da imas jako lep rod.
Samo mislim da oko djubrenja mi nisi nista pisao, oko zastite jesi.

Verujes li da jedva cekam februar da orezujem vinograd. Da si malo blize dosao bih I tebi da pomognem.

U pa to je povoljno baš, to za brisač sam i ja planirao. Ajde dajte slikj neku. A može i koliko djubriva na Ha ste stavljali, na kojoj dubini, koliko radnih tela?

To prijatelju, sami daj da razumem sve do kraja.
Znaci stajnjak ides svake godine u zadnje tri godine samo ako moze malo konktetnije sa
cim u jesen jos ides. Video sam ranijih godina da imas jako lep rod.
Samo mislim da oko djubrenja mi nisi nista pisao, oko zastite jesi.

Verujes li da jedva cekam februar da orezujem vinograd. Da si malo blize dosao bih I tebi da pomognem.

Svake trece godine stajnjak.
Skoro svake jeseni vestak vodimo se prethodnim rodom.
Ove jeseni necu vestak mozda sa proleca koji vinograd dobije stajnjak.

U pa to je povoljno baš, to za brisač sam i ja planirao. Ajde dajte slikj neku. A može i koliko djubriva na Ha ste stavljali, na kojoj dubini, koliko radnih tela?
Da nije strasna cena u odnosu sta je sve imalo dr u ponudi i po kojim cenama ovo je ok.
Ja sam ga kupio ortacki sa stricem jer je potreban dan -dva u toku godine i mozemo se dogovoriti.
Jedno radno telo ima, slike sam poslao koje sam na kompu trenutno imao za sve detalje tu sam.

Posto imam stajnjaka, ja cu stajnjak svassamoke godine samo cu videti posle kako I koliko vestaka kako mi je Entuzijast sugerisao. :)

Odkud ti to ...
istina bio sam u Poljni ali me nisi video
pa ne znam sta te je navelo na gresku.

Jedino sam mozda jednom pisao da cu zasaditi jos jedan red vinograda kada odem u penziju I kada budem poznavalac vinograda kao ti ....

Nazad
Vrh