Избор сорте зависи од пуно чинилаца, а ја сматрам да су еколошки услови најважнији. Сорте које неко хвали у једном рејону могу се показати као просечне или испод просечне у другом. За мене је Мускат Хамбург највеће разочарење, а посадио сам га на књишке препоруке о изврсној стоно-винској сорти. Афус Али такође, јер је за њега Београд предалеко на северу. Са друге стране Кардинал је пријатно изненађење, а потиче из сунчане и топле Калифорније. Београдска бесемена је изузетно осетљива сорта, потпуни промашај, Краљица винограда изванредна... Све ово важи у мом винограду. Саветујем ти Марчета да се прошеташ по околини и посаветујеш са виноградарима и да онда изабереш сорту, сорте.
За размак садње. Сваки чокот, на одређеној врсти земљи, количини воде, захтева одређену површину за свој развој. Корен расте углавном у круг, па је иделни распоред садње на квадрат. Како данас механизација намеће размак редова, онда се међуразмаком у реду достиже потребна површина. Те цифре 80см, два чокота на 1,5м у реду, су све покушаји, када се већ губи површина између редова, да се "нагура" што више чокота у виноград. Може и обратно, у Америци је уобичајено да на хектару буде 300-600 чокота и да оптерећење једног чокота буде минимално 60, 70 ластара и да зато, због преоптерећења, животни век винограда буде петнаестак година. Закључак, прошетај па види код других.
Не верујем да ћеш путем форума довољно сазнати о подизању и неговању винограда. Или узми књигу у руке и учи или нађи неког учитеља, сталног саветника.