Obračun,kalkulacija u ratarstvu

Vidi ovako sasa ja sam platio oranje repista 40 e. po kj. jer ni na tu cenu nisam imao racuna da orem sebi, na takvim njivama ja trosim sa torpedom 9006 oko 25 l. nafte po kj. mogu u proseku da uzorem takvog oranja oko 4 kj. platim radnika da vozi traktor 2200 dnevno, orem naravno i ja ali nemogu voziti sam 3-4 traktora gde je tu moja zarada :sta: :sta: :sta: :sta: :sta:
4 x 40 e. = 160 E. X 96 = 15360,00
nafta 4 kj. x 25 l.= 100 x 95 = 9500,00
cena vozaca dnevnica = 2200,00
----------------------------------------------------
3660,00

ZNACI MOJ TRAKTOR I PLUG ZA CEO DAN ZARADE U ORANJU 3660,00 DINARA NE RACUNAJUCI AMORTIZACIJU :sta: :sta: :sta:
pa da li je to isplativo ? :sta: :sta: :sta: :nono: :nono: :nono: :ppozdrav: :veseljak:: ::spreman na sve:: ::traktor1::
sasa22 je napisao(la):
Dajc mislim da je oko 200ks 5 brazdi. Uslov da tabla nije manja od 2-3kj.Izadje sa lenjirom izmeri dubinu i pita jel dovoljno.Znam gomilu ljudi kojima je orano po te novce.Ja drugom nikad nebi orao za te novce ali sebi bi i za manje.Zato se neslazem sa tim vasim kalkulacijama.Npr ako je oranje 5000, gorivo 1500, amortizacija 1500, tebi je ostalo 2000 i to si zaradio.Ili smanji cenu oranja za te dve hiljade ili dodaj to u zaradu na tom kj
a po toj tvojoj ceni
4 kj. x 3500 = 14000,00
nafta 4 kj. x 25 l.po kj. = 1oo x 95 = 9500,00
vozac dnevnica = 2200,00
-------------------------------------------
2300,oo

za 12 h. rada traktor + plug + amortizacija = 23oo,00 :sta: :sta: :nono: :nono: :nono: ::lose:: ::lose:: ::lose:: :udri: ::novac::

Neznam kakva je kod tebe zemlja.Ja ove godine nisam nigde potrosio vise od 15l po kj dubina oko 30cm.Znam ljude sto sa ozbiljnijim masinama rade i sa 12-13l do duse nista od tih oranja nije repiste
Dragisa Grujic je napisao(la):
Vidi ovako sasa ja sam platio oranje repista 40 e. po kj. jer ni na tu cenu nisam imao racuna da orem sebi,
Znaci da smo vec jeftiniji od onih polaznih 50e

ralekiraj je napisao(la):
Ovo sam pronasao na sajtu Poljoprivredne savetodavne sluzbe

Imamo da nam je trzisna vrednost traktora i pluga 500000 din i procenimo da ce se za 10g prodati za 80000din dobijemo da nam je osnovica za amortizaciju 500000 - 80000 = 420000

Stopa amortizacije je 10%
Godisnje sa tim traktorom i plugom uzoremo 30ha

Godisnji iznos amortizacije po ha = (osnovica za amortizaciju x stopa amortizacije)/koliko hektara planiramo godisnje da uzoremo

Iz tog dobijemo:

Amortizacija po Ha za traktor i plug iznosi (420000 x 0,1)/30Ha = 1400din/ha
ne znam kome je ovakva glupost pala na pamet.
amortizacija zavisi od prosečnog broja radnih sati koje traktor u radnom veku odradi.
pretpostavljam da je to oko 10.000 sati da bi se potpuno amortizovao.
možda je i manje, ali u svakom slučaju kalkulacija ne zavisi od "procene pošto će se za 10 godina prodati".
ne znam ko uopšte može da proceni, pošto će polovan traktor biti kroz 10 godina.

Tarana, likvidaciona vrednost se uzima 0 din u kalkulacijama, ali ajd, posto ni to nije tacno, ipak traktor ili masina posle 10god ima neku vrednost, uzme se naka kataloska vrednost.To imas na stranim sajtovima....traktor 10 god starosti ima vrednost od-do, i nema tu nekog cenkanja kao kod nas....

ok. imaš katalošku vrednost danas. ali nemaš katalošku vrednost za 10 godina u napred.
uzmi primer tv-a.
sony tv s katodnom cevi je koštao pre 10 godina 1300 maraka.
danas ne vredi ništa.

Ajd provericu jos malo kako to bas tacno ide....Spremao sam kalkulacije u poljoprivredi pre godinu dana, malo sam i zaboravio, a knjiga je obimna, ima oko 400 strana, malo mi je bilo muka da je gledam kad sam pisao prvi post.

Uglavnom, tamo pise da je likvidaciona vrednost nula, a ja sam proizvoljno napisao da masina ipak ima neku lik. vrednost, sto je blize istini.
A slazem se s Vama da neke stvari ne mogu da se znaju, na primer vek koriscenja, troskovi odrzavanja....

:nono: Nismo nista jeftiniji od polaznih 50 e. nisi citao prethodne komentare ja sam platio oranje 40 e. dubina oko 25 cm. ali oranje koje sam racunao u 50 e. je DUBOKO ORANJE ZA SETVU REPE DO 35 cm. inace se zemlja vrlo tesko ore 90 ks. plug 2 x 35 cm. :ppozdrav: :veseljak:: ::spreman na sve:: ::traktor1::
sasa22 je napisao(la):
Neznam kakva je kod tebe zemlja.Ja ove godine nisam nigde potrosio vise od 15l po kj dubina oko 30cm.Znam ljude sto sa ozbiljnijim masinama rade i sa 12-13l do duse nista od tih oranja nije repiste
Dragisa Grujic je napisao(la):
Vidi ovako sasa ja sam platio oranje repista 40 e. po kj. jer ni na tu cenu nisam imao racuna da orem sebi,
Znaci da smo vec jeftiniji od onih polaznih 50e
:nono:

vrlo dobro se sećam podatka od nekud, da je traktor koji ne radi 1200 sati godišnje nerentabilan.

Neznam za tu definiciju , onda bi vecina bila nerentabilna po tom bi neki traktor od 60 konja trebao radit 200 jutara

tarana je napisao(la):
vrlo dobro se sećam podatka od nekud, da je traktor koji ne radi 1200 sati godišnje nerentabilan.
Nije bitno koliko traktor radi, nego koliko zaradi.Ne moze biti ista rentabilnost traktora ako radi recimo u Holandiji u proizvodnji cveca, ili u Srbiji u proizvodnji psenice.

Ja imam neku svoju računicu amortizacije a to je 10% od cene operacije kako za traktor tako i za priključak. Recimo branje kukuruza kod nas je 100 e/ha pa se ovo što je u evrima može smatrati i procentima. Od toga odbijam 20 e za naftu(trošim 16 do 20 l/h), 10e je amortizacija traktora i 10e amortizacija berača. Zarada 60e.
Baliranje sam radio po 18 din/bala. Vezivo oko 3din/bali, nafta oko 3din/bali, amotizacija traktor+presa -3.6 din, zarada 8 do 9 din.
E sad, da je neko srećnije vreme pa da se amortizacija odvaja na stranu, pa posle x godina možeš da kupiš od tih novaca nov traktor ili priključak.

Otim sam i ranije govorio da nije srecno vreme odnosno na pojedinim kulturama jedva izvucemo ulozeno tako da za amortizaciju ima malo prostora. ::lose::

torpedo je napisao(la):
Ja imam neku svoju računicu amortizacije a to je 10% od cene operacije kako za traktor tako i za priključak. Recimo branje kukuruza kod nas je 100 e/ha pa se ovo što je u evrima može smatrati i procentima. Od toga odbijam 20 e za naftu(trošim 16 do 20 l/h), 10e je amortizacija traktora i 10e amortizacija berača. Zarada 60e.
Baliranje sam radio po 18 din/bala. Vezivo oko 3din/bali, nafta oko 3din/bali, amotizacija traktor+presa -3.6 din, zarada 8 do 9 din.
E sad, da je neko srećnije vreme pa da se amortizacija odvaja na stranu, pa posle x godina možeš da kupiš od tih novaca nov traktor ili priključak.
smanji jos 10e po hektaru jer se uvek nadje barem po 1 koji ti neplati ili plati tek sledece godine. :haha:

Po tom pitanju sam mnogo zaj....an! :udri: :nono:Dobro si me podsetio. Sutra idem da pokupim dugove od prosle godine, nije mnogo ostalo ali ::novac:: su ::novac:: :ppozdrav:

Ja sam nesto racunao uopsteno i smatram da su troskovi 45-50% od konacne cene. Na primer imao sam 10 vagona kukuruza x 1000e = 10000e, troskovi 4500e dobit 5500e.
Da li se slazete sa tom racunicom ?

Bogami dobar racun ja sam predao 12000kg kukuruza jesenas .A pitajme da ti kazem de su mi para .

Nesto se nescam ni da sam ih imao u rukama.

Jedan moj drugar radi usluge a cenu ,je izvuko iz neke njegove racunice.

cenu potrosenog goriva mnozi sa keficientom od 3,5 i eto ti cene usluge
pa ti vidi ako u oranju potrosis prosecno 14 l d2 to onda bude 1400din puta 3,5 kad sracunas oranje bude 4900 din

Pa kako vam se cini ova matematika

Nazad
Vrh